Cărarea cu păpădii

Camelia Starcescu
Chiar dacă pare neobișnuit, primăvara mea are miros de ceapă verde, venit, cum alt­fel?, dinspre grădina bunicii.

Acolo, în perimetrul dintre casă și calea ferată, era o împărăție fermecată, în care bunica era regină. Pri­măvara, singura pată de cu­loa­re era cărarea ce-o străbătea de la un capăt la altul. Iarba aceea ver­de-crud, smăl­țată galben cu păpădii, părea un brâu migălos meșteșugit, legat neglijent peste ro­chița maronie, de pământ proaspăt săpat, a grădinii.
Nu știu când punea bunica în pământ bulbii și se­mințele. Știu doar că în grădina ei găseam, nu mult mai târziu, toate nuanțele de verde ale pămân­tului. V-am spus că tărâmul acela era fermecat, nu? Ei, bine, pentru că locuiam în același oraș (doar că în­tr-un apartament de bloc), orice ocazie ce ne tri­mitea spre casa bunicilor era fructificată la maxim. Se umplea de lumină Buna, când ne vedea, pe mine și pe fratele meu... Își scotea mâinile din pământul reavăn, rupea câteva fire de ceapă verde, le tăia mărunt și arunca peste ele, în tigaia încinsă, câteva ouă. Și uite-așa începea primăvara. În ograda bu­nicilor, dintr-un amestec de verde și galben mutat din grădină în tigaie și, de acolo, colorân­du-ne direct sufletul, pentru totdeauna.
Cu fiecare altă zi, cu fiecare altă vizită, căutam în grădina cea mare o plăntuță nouă, ce va mai fi ie­șit, o altă floricică, un alt semn de viață. Oare cum de încăpeau atâtea minuni la un loc? Ce taină ținea împreună atâtea minunății? Legume, zar­za­vaturi, flori, într-o junglă domestică, dacă-i pot spu­ne așa, în care până și timpul se oprea, moțăind leneș la umbra unei frunze. Pătrunjelul, ale cărui frun­ze le adăpostisem peste iarnă sub o folie căl­du­­roasă, tufa de leuștean, preferata mea, pitită lân­gă curtea găinilor. Pe lângă leuștean creștea și tar­ho­nul, "inamicul" ascuns în ciorbele pe care le în­ghițeam cam cu noduri. "No, și ce dacă nu ți-i pe plac?", zicea bunica, "du-te și adă o mână de pă­trunjel ori mărar, numa' să fie ceva verde în blid".

Cireșe și salată scăzută

În timp ce toate le­gu­mele prindeau viață, tră­gând puteri din pământul udat, când de ploaie, când de bunica, ceva mai cu ca­pul în nori, mai sus, în­flo­reau pomii. Cireșul bu­ni­cii, mare cât un loc de ca­să, ceva mai leneș decât cireșul bunicului, care înflorea primul. Enigmă, având în vedere că era un om mai ursuz, o fire mai rece, mai distantă, ne­jus­tificat de aspru cu năz­bâ­tiile noastre copilărești. La vreme de floare, cei doi cireși ningeau zile la rând cu petale peste grădină și curte, înmiresmând și aerul cu un miros discret și greu de definit. Dar cui îi păsa, la vremea aceea, de definiții? Noi eram ocupați cu copilăria. Și cu devorarea prăjiturilor cu cireșe sau vișine, așe­zate-n cocă pufoasă, sub stra­tul de spumă albă, ce-i ocupau bunicii, și timpul, și mâinile, doar ca să ne bucure clipele petrecute împreună.
Dar dacă așteptam cu nerăbdare ceva din gră­dină, apăi aceea era salata verde. Întâmplător sau nu, creștea prin toate straturile și, totuși, niciodată nu-mi părea de ajuns. O mâncam cu plăcere lângă friptură sau cartofi prăjiți, aromată cu usturoi și piș­cată ușor cu o părere de oțet. Dar mâncarea su­pre­mă, pentru care renunț și astăzi la cele mai sofis­ti­cate preparate ale lumii, este salata scăzută, rețeta inegalabilă a bunicii. Nu știu de unde va fi venind mâncarea asta, în care se îmbină salata verde cu smântâna, jumările de slănină și mămă­liga, dar știu că, pentru a o găti, niciun efort nu-mi părea prea mare. Alegeam câte o găleată plină-ochi cu frun­zu­lițe de salată, de cum prindeau o țâră de formă, le curățam de petalele de cireș și de limacșii as­cunși perfid printre ele, apoi le spălam de pământ în câteva ape, cu o răbdare care astăzi a dispărut. Merita! În câteva clipe, bunica punea mămăliga fierbinte pe masă, care dispă­rea fără urmă.

Ultima atingere

Primăvara, tot verdele lumii era în grădina bunicii. Ici, colo, roșu-vișiniu, frunzele de lobodă și știr. Cam ca niște pete, la început, apoi înălțân­du-se, ușor, ușor, până ne depășeau în înălțime, plan­tele acestea vagaboande creșteau aiurea printre stra­­turi, asemeni unor copii obraznici, puși pe hâr­jo­neală. Dar, Doamne, ce gust aveau frunzele aces­tea ciudate, așezate migălos de bunica între pături de aluat și vârâte în cuptorul cel mare, imediat după ce, din el, a fost scoasă pita aburindă și pupii noștri, ai pruncilor! Plăcintele cu lobodă și cu știr, alt răs­făț al copilăriei! Și ce stranie așezare a lucrurilor... Din grădina bunicii a dispărut, la o vreme, știrul. Nu mai eram copii, și vremea bunicii se apropia, ne­știut, de capătul drumului. Va fi fost un semn... Vor fi fost mai multe... Dar să mă întorc în grădină. Mai am să vă arăt ceva: mărarul, "alesul" care ală­turi de leuștean, transformă orice atinge în mâncare de zei. Până una-alta, bunica îl făcea să atingă, mai pământește, câte-un blid de zămăchișă (brânză de vaci, cum i se spune pe la oraș), transformându-l într-o umplutură numai bună pentru clătitele ce niciodată nu ne erau de-ajuns. Primăvara, căutam cu nerăbdare mărarul, iar mai târziu, la vreme de toam­nă târzie, mă bucu­ram când mai găseam câte un fir, verde încă și crud, ieșit în grădina deja în prag de odihnă. În­tot­deauna mi s-a părut că plăn­tu­țele acestea rătăcite într-un alt anotimp adună în ele o ultimă aromă, ex­trem de puternică, ca semn că târziurile au și ele ros­tul lor. Și seamănă incre­dibil de mult cu iubirile maturității, care-mbră­­ți­șează-ntr-însele tot dorul de o viață, toată dis­pe­rarea sfârșitului ce se apropie, dar, cumva, și toată speranța că, undeva, dincolo, povestea va fi spusă de la început. Îmi pun toată nădejdea că și cu bu­nica va fi așa.
Trebuie s-o ajut să se-ntoarcă de pe unde-a ple­cat, să-i spun că pământul îi așteaptă mâi­nile, să îl atingă, ca să poată rodi, să-i cer iertare după ple­ca­rea ei, că au dispărut cu toatele din gră­dină, că locul este astăzi pustiu. Au dispărut stra­turile cele frumos aliniate, tufele de leuștean și mă­rar. Nu mai e nici cuptorul, și duse au rămas și ști­rul, și loboda, și ceapa verde, cireșul și bunicul de sub el. Nici că­rare nu mai e, nici păpădiile aurii. E un loc pustiu, pe care s-au înstăpânit buruienile și tristețea.
Doamne, și ce fericită era, primăvara, bunica! Cum îi vindeca atingerea pământului betegelile de peste iarnă. Și cât de fericiți eram noi: "Bună dra­gă, până-adun o târnucă de ceapă verde și două fire de leuștean, spargi dum­neata ouăle? Ni-i foa­me, Bună, la noi a venit din nou, primăvara...".