Ceaiul oolong

Iulia Vlad
În Occident, când vine vorba de slăbit, ceaiul oolong se află în top.

Este rudă bună cu ceaiul verde, doar că este supus parțial fermentării. La chinezi, ceaiul oolong ocupă de mii de ani un loc de cinste. Se disting mai multe varie­tăți, în funcție de modul pre­lucrării, cu arome, parfu­muri, culori diferite. Re­zul­tatele cercetărilor au arătat că ceaiul oolong stimulează pierderea în greutate și sto­pea­ză îngrășarea, iar "vinovate" pen­tru efectele benefice asupra siluetei sunt cofeina, teofilina și teobromina conținute în frunze. Un studiu rea­lizat de nutriționiști chinezi a arătat că "o cană cu ceai oolong, băut cu 15 minute înainte de o masă bogată în carbohidrați, reduce probabilitatea ca organismul să stocheze surplusul sub formă de grăsime". În plus, "ceaiul oolong scade nivelul zahărului din sânge și pofta de mân­care exagerată".
Cum se utilizează: sub formă de ceai sau sub for­mă de extract.
Ceaiul oolong se pre­pa­ră astfel: se pune apă pe foc, când dă în clocot se trage deo­par­te, se lasă 3-4 minute, apoi se toar­nă în ceașcă, peste 2 lingurițe de frunze de ceai oolong. Se lasă la infuzat 3-7 mi­nute, apoi se strecoară. Se bea în­tot­deauna proaspăt preparat. Se beau 2-3 căni pe zi.