Este rudă bună cu ceaiul verde, doar că este supus parțial fermentării. La chinezi, ceaiul oolong ocupă de mii de ani un loc de cinste. Se disting mai multe varietăți, în funcție de modul prelucrării, cu arome, parfumuri, culori diferite. Rezultatele cercetărilor au arătat că ceaiul oolong stimulează pierderea în greutate și stopează îngrășarea, iar "vinovate" pentru efectele benefice asupra siluetei sunt cofeina, teofilina și teobromina conținute în frunze. Un studiu realizat de nutriționiști chinezi a arătat că "o cană cu ceai oolong, băut cu 15 minute înainte de o masă bogată în carbohidrați, reduce probabilitatea ca organismul să stocheze surplusul sub formă de grăsime". În plus, "ceaiul oolong scade nivelul zahărului din sânge și pofta de mâncare exagerată".
Cum se utilizează: sub formă de ceai sau sub formă de extract.
Ceaiul oolong se prepară astfel: se pune apă pe foc, când dă în clocot se trage deoparte, se lasă 3-4 minute, apoi se toarnă în ceașcă, peste 2 lingurițe de frunze de ceai oolong. Se lasă la infuzat 3-7 minute, apoi se strecoară. Se bea întotdeauna proaspăt preparat. Se beau 2-3 căni pe zi.