Au un puternic efect de stimulare a digestiei, a metabolismului și a eliminării toxinelor. De asemenea, sunt un remediu eficient pentru eliminarea apei în exces din țesuturi, problemă des întâlnită la persoanele care au kilograme în plus.
Iată cum se utilizează:
Infuzie de ienupăr - 200 ml de apă clocotită se toarnă peste 2 lingurițe cu boabe de ienupăr uscate și mărunțite. Se acoperă și se lasă la infuzat 20 de minute. Se iau 4 linguri cu infuzie pe zi, între mese.
Boabe de ienupăr - în prima zi consumați pe stomacul gol 4 boabe de ienupăr uscate și zdrobite (în mojar). Creșteți porția zilnică cu câte o boabă, până în ziua a 12-a, când veți lua 15 boabe. În următoarele zile micșorați în fiecare zi doza cu câte o boabă, până ajungeți la 4 boabe. În cele 23 de zile de dietă nu aveți voie carne, mezeluri, precum și alimente cu conținut mare de grăsime (prăjite, conservate).
Tinctură de ienupăr - se găsește la plafaruri și în magazinele naturiste sau se poate prepara acasă, astfel: 200 g de boabe de ienupăr uscate și mărunțite se pun la macerat în 200 ml de alcool alimentar de 70-90 de grade, timp de 14 zile, într-un recipient de sticlă ermetic închis. Se strecoară și se iau câte 20 de picături pe stomacul gol, de 3 ori pe zi, timp de 3 săptămâni. După o pauză de 4 săptămâni, tratamentul se poate relua.
Dacă aveți inflamații ale căilor urinare, evitați tratamentele cu ienupăr.