Rețete cu legume de iarnă

Iulia Vlad
Din vremuri străvechi, la vreme de iarnă, când natura e înghețată și vitregă, legu­mele sunt prețioase ca sursă rezistentă de hrană, dar și ca adevărate rețete de sănătate. Puse cu grijă în lădițe cu nisip, învelite în hârtie ori agățate la uscat, legumele depozitate în beciurile din gospodăriile țărănești își păstrau bine calitățile și savoarea. În lunile de iarnă grea, bunicii noștri aveau ce pune pe masă, chiar dacă nu existau su­permarket-uri și frigidere. Și tot legumele proas­pete, murate sau fierte, erau folosite și ca "me­di­camente". Iată câteva remedii de casă, verificate drept "sigure".

Varza

* Gastrită, ulcer gastroduodenal, inflamații ale traiectului digestiv, bronșită cronică, bronșiectazie, astm, litiază urinară, boli reumatice, gută
Consumați de două ori pe zi, pe stomacul gol, câte 100 ml de suc de varză amestecat cu 100 ml de suc de morcovi și cu o lin­guriță cu miere. Se face cură timp de trei săptămâni, se ține pau­ză de o săptămână, apoi cura se reia.

* Ulcer varicos, răni vechi, leziuni, tumefieri cauzate de lovire sau căzături, inflamații, vânătăi
Aveți nevoie de câteva frunze de varză albă, care se spală, se usucă, li se îndepărtează nervura centrală proeminentă și se strivesc pe o suprafață plană cu o sticlă sau un tocător. Se înmoaie repede în apă fierbinte, apoi se aplică în două-trei straturi pe locul afectat, fixându-se cu un bandaj, timp de 3 ore. Procedura se repetă de două ori pe zi.

* Tuse persistentă, răgușeală, bronșită cronică, astm
Fierbeți 100 grame frunze proaspete de varză albă, mărunțită, într-un litru de apă, timp de 5 mi­nute. Lăsați să se răcească și strecurați. Se beau 3 căni pe zi, adăugând câte o linguriță cu miere.

Morcovii


* Pentru a spori rezistența la îmbolnăvire
Celor care se îmbolnăvesc repede, care fac diferite tipuri de infecții cu ușurință, vindecătorii populari le recomandă să bea zilnic, pe stomacul gol, un pahar cu suc de morcovi proaspăt stors. Cura ține 3 săptămâni, se face pauză 2 săptămâni, apoi se poate relua.

* Refacerea ficatului afectat de hepatită, ciroză
Beți zilnic 150-250 ml de suc de morcovi proas­păt sau mâncați unul-doi morcovi cruzi, dați pe răzătoarea fină. De asemenea, de 2-3 ori pe săptă­mână, consumați supă de morcovi făcută din morcovi fierți, pasați și amestecați cu zeama în care au fiert.

* Împotriva anemiei, avitaminozei, tulburărilor de creștere la copii, și pentru încetinirea îmbătrânirii
Consumați zi de zi câte o porție de morcovi proaspăt dați pe răzătoarea mică, sub formă de salată cu lămâie și puțin ulei.

Cartofii

* Împotriva gastritei, a ulcerului gastroduodenal
Consumați de două ori pe zi, pe stomacul gol, înaintea mesei de dimineață și de prânz, câte 50-100 ml suc de cartofi cruzi. Pentru a prepara sucul, se aleg și se curăță cartofi sănătoși, neîncolțiți, iar sucul se consumă imediat. Pentru a îmbunătăți gus­tul sucului de cartofi se poate adăuga suc de mor­covi, de castraveți sau de țelină. Se face cură timp de 3 săptămâni, se ține pauză o săptămână, apoi cura se reia.

* Prevenirea cancerului de colon, vindecarea ulcerului gastroduodenal
Consumați 200-300 grame de cartofi fierți sau copți (în coaja lor), cel puțin de trei ori pe săptă­mână, pe perioade îndelungate. Nu se consumă cartofi prăjiți!

* Mucoase și răni infectate, arsuri mici, vânătăi, panarițiu, furuncul, iritații
Aplicați, sub formă de cataplasmă, cartofi fierți și zdrobiți, transformați în terci. Păstrați cataplasma o oră și repetați de 3 ori pe zi.

Ridichea neagră (de iarnă)

* Dischinezie biliară hipotonă ("bilă leneșă"), litiază biliară
Se bea în fiecare zi, pe stomacul gol, câte un sfert de ceașcă cu suc proaspăt de ridiche neagră, cu o jumătate de oră înainte de masa de dimineață sau prânz. Se spo­rește progresiv cantitatea de suc până se ajunge la o jumătate de ceașcă sau o ceașcă.

* Tuse, răceală, bronșită
Tăiați o ridiche felii subțiri, pe care le puneți într-un bol de ceramică sau porțelan și le presărați cu zahăr. Acoperiți vasul cu capac, iar după 24 de ore strângeți siropul format, din care se iau 4-5 lin­gurițe zilnic. Sau: luați o ridiche mare, tăiați-o în două bucăți egale, scobiți o gaură în fiecare și um­pleți-le cu zahăr sau miere. După 5- 6 ore, colectați siropul rezultat, din care se iau câte 2 linguri la 3 ore. Ridichea se poate "refolosi" - în aceeași zi - de două ori.

Ceapa

* Edem (retenție de apă), ascită (retenție de apă în cavitatea abdominală)
Consumați zilnic cel puțin două cepe. Cei care nu su­portă ceapa crudă pot consu­ma ceapă fiartă sau coap­tă.

* Tuse, răceală, traheită, laringită
Fierbeți la foc mic, într-un litru de apă, 2-3 cepe mari, tă­iate mărunt, îm­preună cu 50 g de muguri de brad, timp de 10 mi­nute. Se trage vasul deo­par­te, se acoperă și se lasă să stea o jumă­tate de oră. Se strecoară li­chidul și se beau 4 căni pe zi, din care una dimineața. Se poate îndulci cu miere.
Luați o ceapă roșie mare, dați-o pe răzătoare și puneți-o într-un borcan. Peste ea turnați o ceașcă cu miere și amestecați. Lăsați să stea peste noapte (cel puțin 10 ore). Se iau din preparat câte 4-6 lin­guri pe zi.

Andivele

* Constipație, dischinezie biliară, detoxifiere, mineralizare, îmbunătățirea circulației sângelui, scăderea colesterolului
Consumați în fiecare zi o porție de andive, de preferat la prânz, sub formă de salată ase­zonată cu suc de lămâie și ulei de măsline. Salata se consumă doar proaspăt preparată. Se face cură de andive timp de cel puțin o lună.
Beți câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de andive, de două ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.

Țelina

* Litiază urinară, boli reumatice, gută, edem, tuse, bronșită, astm
Beți în fiecare zi, pe stomacul gol, 100 ml suc proaspăt stors de rădăcină de țelină, amestecat cu 100 ml suc proaspăt de mere
Fierbeți la foc mic, într-un litru și jumătate de apă, 200 grame rădăcină de țelină tăiată felii subțiri, timp de 10 minute. Lăsați să se răcească, filtrați și beți decoctul de-a lungul unei zile.

Sfecla roșie

* Hepatită cronică, ciroză, steatoză hepatică ("ficat gras")
Consumați zilnic o porție de salată de sfeclă roșie coaptă în coajă sau curățată și fiartă. Salata se prepară adăugând la sfecla tăiată feliuțe de lămâie și un strop de ulei de măsline.

* Răceală, gripă, tuberculoză, predispoziție la răceală
În timpul "sezoanelor" de răceală și gripă, con­sumați cât mai multă sfeclă roșie coaptă sau sub formă de suc. Pe vremuri, borșul de sfeclă roșie era un "medicament" nelipsit în tratamentul bolnavilor de tuberculoză.

* Hipertensiune arterială
Consumați în fiecare zi 50 ml de suc proaspăt de sfeclă roșie, în amestec cu aceeași cantitate de suc de morcovi sau de castraveți.