Ingrediente (pentru 4 persoane): 700 g varză, 250 g morcovi, 250 g cartofi (nesfărâmicioși), 2 rădăcini de pătrunjel (circa 40 g), 1/2 l concentrat de legume (Knorr+apă), 1 l lapte, 30 g făină, 40 g unt, 1/2 legătură mărar verde, sare, piper măcinat proaspăt.
Mod de preparare: Se curăță varza, se îndepărtează cotorul și se taie frunzele fâșii late de circa 2 cm. Se curăță și celelalte legume și se taie: morcovii știfturi, cartofii cubulețe și pătrunjelul rondele. Se dă în clocot zeama de legume, se introduce zarzavatul și se fierbe aproximativ 5 minute, după care se încorporează laptele bătut bine cu făina și apoi untul și se lasă să fiarbă încă 4 minute, amestecând din timp în timp. Se adaugă mărarul, spălat și tocat mărunt, sare și piper și se servește cu pâine de casă (țărănească) unsă cu unt și presărată cu mărar verde.
Ragout de țelină cu rulouri de pește
Ingrediente (pentru 3 persoane): 750 g țelină (rădăcină), 1/2 lămâie, 3 linguri ulei, 1 cățel de usturoi, 1-2 lingurițe curry, 150 g smântână, sare, 400 g fileuri de pește dezosat, piper, 1/2 legătură coriandru, 4 linguri vin alb sec (sau concentrat de legume), zeamă de lămâie, sare de mare.
Mod de preparare: Se curăță țelina de coajă și se taie fâșii subțiri și lungi de un deget. Se opărește lămâia, se cojește, și jumătate din coajă se taie, de asemenea, fâșii subțiri. Țelina și coaja de lămâie se prăjesc puțin în uleiul încins și apoi se lasă să se dunstuiască - cu capac - circa 5 minute. Se adaugă usturoiul pisat, praful de curry și smântâna, se mai lasă să dea câteva clocote și se gustă de sare. Se spală fileurile de pește, se zvântă, se taie în două pe lung, se sărează, se piperează, se presară peste fiecare câte puțin coriandru, se rulează și se prind - eventual - cu scobitori. Se așază peste țelină cu "lipitura" în jos (ca să nu se desfacă), se toarnă peste ele vinul și se dunstuiesc - cu capac - încă vreo 8-10 minute, până când peștele s-a fiert. Se presară sarea de mare și se servesc cu garnitură de orez.
Sfeclă roșie umplută
Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 sfecle (de circa 200 g fiecare), 6 linguri ciuperci tăiate mărunt, 2 cepe mici (de arpagic), 1 lingură de ulei, 400 g cartofi făinoși (fierți), 200 g brânză de vaci condimentată cu ierburi, piper, 1/2 legătură codițe de ceapă verde, sare de mare, 200 g smântână subțire (sau frișcă nebătută).
Mod de preparare: Se spală bine sfeclele (cu peria) sub jetul de apă și li se taie căpăcelul. Cu o linguriță se scobește miezul, lăsându-se o margine de circa 1 1/2 cm. Se fierb aproximativ 8 minute în apă cu sare, se întorc cu gura în jos și se lasă să se scurgă. Ceapa și ciupercile se taie mărunt, se prăjesc puțin în uleiul încins și se lasă să se răcească. Se zdrobesc cartofii cu furculița, se amestecă cu ceapa, ciupercile, brânza și codițele de ceapă verde tăiate rondele. Se sărează, se piperează și, cu amestecul astfel preparat, se umplu sfeclele, care se așază într-o formă rezistentă la foc. De jur împrejurul lor se pune miezul scobit, condimentat cu sare și piper, iar deasupra se toarnă smântâna. Se acoperă forma cu un capac, se bagă în cuptorul încins la 170°C și se lasă aproximativ 75 de minute. Pentru ca umplutura să nu se închidă prea tare la culoare, la jumătatea timpului de copt, capacul poate fi înlocuit cu hârtie de pergament.
Sfeclă la cuptor cu sos de hrean și mărar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 cartofi nefăinoși (a circa 150 g fiecare), 8 sfecle mici (în total 1 kg), 2-3 lingurițe chimen, 2-3 linguri sare grunjoasă, 2 linguri ulei, 1 legătură mărar, 400 g smântână, 450 g iaurt, 4-5 lingurițe hrean (gata preparat), sare, piper, zahăr.
Mod de preparare: Se spală sfecla și, udă, se presară cu puțin chimen și sare grunjoasă, după care se înfășoară în folie de aluminiu și se așază într-o tavă unsă. Printre sfecle se pun cartofii bine spălați, se presară și ei cu sare și chimen și se bagă la cuptor. Se lasă să se pătrundă circa o oră și un sfert la 200°C (se încearcă dacă sunt gata cu vârful unui cuțit). Legumele coapte se servesc cu un sos preparat din smântână și iaurt, în care se încorporează hreanul, mărarul tocat, sare, piper și zahăr și se amestecă bine.