Ingrediente (pentru 4 porţii): 2 căţei de usturoi, 5 fire de cimbru, 600 g cartofi, 5 linguri ulei de măsline, sare, piper proaspăt măcinat, 20 frunze de salvie (proaspătă), 2 fileuri de piept de pui (a 200 g), 4 felii şuncă Serrano (sau de Parma), 1 ou, 70 g pesmet, 1 pumn de rucola, 80 g andive, 2 smochine coapte (a 80 g fiecare), 2 linguri oţet alb, 1 linguriţă miere, 5 linguri ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 200°. * Se curăţă usturoiul, se spală cimbrul, se zvântă şi se rup frunzuliţele. Se toacă - nu prea mărunt - usturoiul şi cimbrul. Se curăţă cartofii de coajă, se zvântă şi se taie şpalturi. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se întind cartofii pe ea şi se freacă cu 2 linguri de ulei, sare, piper şi cu amestecul de cimbru şi usturoi. Se dau 30-35 de minute la cuptor până ce devin rumeni şi crocanţi. * Între timp se spală salvia şi se zvântă. Se taie fileurile de piept de pui în două, pe orizontală, se sărează şi se piperează fiecare bucată şi se acoperă cu felie de şuncă şi 3 frunze de salvie. Se pliază în două şi se fixează cu ţepuşe. Se bate oul, se pune pesmetul într-o farfurie şi se dau "frigăruile" întâi prin ou şi pe urmă prin pesmet. * Se curăţă salata şi andivele, se spală, se lasă să se scurgă bine şi se taie bucăţi potrivite. Smochinele spălate şi şterse se taie în opt. Se prepară sosul vinegretă, amestecând - cu telul - oţetul, sarea, mierea, piperul, 3 linguri de ulei de măsline şi 3 linguri de apă. * Se-ncinge uleiul pentru prăjit într-o tigaie mai mare şi se lasă fileurile să se rumenească, câte 5-6 minute pe fiecare parte. În ultimul minut, se adaugă frunzele de salvie rămase şi se prăjesc şi ele. Se scot "frigăruile" din tigaie şi se lasă să se scurgă, împreună cu salvia, pe hârtie absorbantă. * Se amestecă salata şi andivele cu sosul vinegretă. Se scot cartofii din cuptor şi se servesc împreună cu carnea, salvia şi salata.
Pui cu ardei
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui (circa 1 kg), 6 linguri ulei de măsline, 1 linguriţă seminţe de fenicul, 2 linguriţe boia dulce, 1 linguriţă sare de mare (grunjoasă), 1 linguriţă măghiran uscat, 3 căţei de usturoi, 350 g ceapă, 600 g ardei graşi amestecaţi (roşii, verzi, galbeni), 1 legătură pătrunjel verde, 2-3 linguri zeamă de lămâie.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 200°. * Se taie puiul în două, pe lung, cu un cuţit greu sau cu o foarfecă specială, îndepărtând şira spinării. Cele 2 părţi cărnoase se freacă cu 2 linguri de ulei, şi cu jumătate din feniculul, boiaua, sarea şi măghiranul mărunţite în piuliţă. Se aşează pe o tavă cu partea cu oase în jos şi se prăjesc circa 50 de minute în cuptorul încins. * Între timp, se curăţă usturoiul şi cepele. Cepele se taie în două, la fel şi ardeii, care se curăţă apoi de nervuri şi de seminţe, se spală şi se zvântă. Se amestecă usturoiul, ceapa şi ardeii cu 4 linguri de ulei de măsline şi cu toate mirodeniile. După 15 minute se pun şi legumele în tavă şi se prăjesc împreună cu carnea. După 15 minute, se mai amestecă o dată legumele. * Se spală pătrunjelul verde, se zvântă şi se toacă - nu prea mărunt frunzele. Se scoata tava din cuptor şi se pun pe un platou jumătăţile de pui şi legumele. Se stropesc cu zeamă de lămâie, se presară cu pătrunjel tocat şi se servesc imediat.