- E colega noastră de redacție, Delia. De când s-a luptat cu o boală nemiloasă, și-a trecut pe lista pasiunilor un șir întreg de terapii complementare, fără de care poate n-ar fi ieșit biruitoare. Între ele, la loc de frunte se află terapia florală Bach, de mare ajutor în tratarea depresiilor. Bolile nu vin singure, ci însoțite de stări sufletești pierzătoare. Îndepărtarea lor este fundamentală în lupta pentru sănătate -
"M-am îndrăgostit pe loc de terapia florală Bach"
- Delia, vorbești cu multă însuflețire despre terapia cu esențe florale Bach. Ai apelat la ea și te-au ajutat rezultatele obținute?
- Am ajuns să practic terapia florală Bach în 2013, la un an și jumătate de când o născusem pe fetița mea, când, întâmplător, la duș, am descoperit un nodul în sânul drept. Știi ce peripeții au urmat, pentru că mi-am scris în revistă povestea vindecării de cancer de sân... Dacă anul 2014 a fost medical și 2015 a fost spiritual, 2016 a fost un an al revelațiilor, al aflării răspunsurilor, în care au început să se lege multe informații din experiențele pe care le-am trăit. 2016 a fost, de fapt, anul în care m-am vindecat, și o spun cu infinită recunoștință! A fost o poveste de viață ca un film cu happy-end, din care încă trag învățăminte și încerc să le ofer și altora daruri din învățătura trăită de mine. În ultimii ani m-am apropiat de naturopatie (noroc că lucrez la "Formula AS" și am acces la atâtea terapii naturale din surse atent verificate!), m-am hrănit vegetarian și am învățat să mă rog, fără să fiu un cerșetor neputincios în fața divinității. Nu m-am temut nicio clipă. Și nici nu m-am îndoit, probabil că asta mi-a dat putere. Dar știam că pierdusem contactul cu mine însămi și cu Dumnezeu și trebuia să revin pe calea cea bună. Am adoptat un stil de viață sănătos, am probat biofeedback-ul, osteopatia, terapia cranio-sacrală, am urmat tehnici EFT de eliberare emoțională, am făcut acupunctură, Qi Gong, armonizare, echilibrare și vindecare energetică prin lucru pe chakre. Am studiat psiho-oncologia și cristaloterapia și astfel am ajuns la Terapia Florală Bach, de care m-am îndrăgostit instantaneu. Parcă am revenit acasă. Viața e o călătorie minunată, presărată cu daruri divine, pe care învăț zi de zi să le recunosc și să le împărtășesc cu cei din jur.
- Există sute de terapii naturale, toate bine fundamentate științific. Cum m-ai putea convinge să aleg Terapia Bach, dacă aș avea o problemă de suflet? Dă-mi câteva argumente care s-o scoată din anonimat!
- Dr. Bach, creatorul terapiei cu flori, spunea așa: "Boala este o măsură corectivă, deloc revanșardă sau crudă, adoptată de sufletul nostru pentru a scoate în evidență erorile în care persistăm, cu scopul de a ne împiedica să comitem greșeli și mai mari ori să ne facem și mai mult rău, și să ne aducă blând, înapoi, pe calea adevărului și a luminii, cale de la care n-ar fi trebuit deloc să ne abatem".
Diagnoza în terapia florală Bach nu se bazează pe stările fizice, somatice, ci are în centru dizarmonia sufletului, stările negative cu care te confrunți atunci când nu ești în rezonanță cu legile divine. Ei bine, remediile florale acționează direct asupra sufletului, aducând ceva acolo unde lipsește. Din acest motiv, ele sunt inofensive, nu au efecte adverse, nu interferează în mod periculos cu alte medicamente, nu dau dependență și administrarea nu poate fi supradozată accidental.
Remediile florale Bach ne susțin să ne dăm voie să sperăm că vindecarea e posibilă. De exemplu, dacă ai o personalitate pesimistă și gândești mereu că nu vei reuși, că n-are sens să mai încerci sau să mai speri pentru că oricum vei da greș, remediile te ajută să-ți schimbi perspectiva, să ai curajul să nădăjduiești. Îți redau speranța și încrederea în tine. Remediile florale pur și simplu funcționează, aduc armonie într-o viață dezechilibrată, ne susțin pe calea pe care am ales-o în viață. Remediile ne ajută să dăm la o parte hățișul de gânduri în care ne-nvârtim, adesea, ca-ntr-un vârtej, să ieșim din tiparul repetitiv care întreține starea depresivă, anxietatea, tristețea, nemulțumirea de sine, deznădejdea... Ne ajută să ne apropiem de propriul nostru suflet, să ne conectăm la emoțiile noastre profunde - să le vedem, să le acceptăm, să le înțelegem. Ne ajută să fim mai hotărâți, mai perseverenți și să putem face pașii necesari spre însănătoșire.
"Sunt tot atâtea depresii câți oameni pe pământ"
- A venit partea urâtă a toamnei. E întuneric și frig, perioada din an în care tristeți mai vechi sau mai noi se transformă-n depresii adânci. Ne poate ajuta terapia Bach să ne ușurăm sufletul de poveri?
- Într-adevăr, noiembrie a venit cu vânt aspru, cu zile scurte și ploioase, cu nopți lungi și din ce în ce mai reci, care contribuie într-o măsură considerabilă la schimbarea stării de spirit, iar depresia se insinuează treptat. Paradoxal, când avem probleme emoționale, mentale sau sufletești, tratăm lucrurile superficial; n-avem răbdare și căutăm soluția în exterior, în loc să ne explorăm interiorul, așteptăm un miracol care să ne vindece...
Se spune că sunt atâtea tipuri de depresie câți oameni există pe pământ. Asta înseamnă că nu există boală, ci bolnavi. Totuși, sunt câteva moduri tipice în care se exprimă stările depresive. Una dintre caracteristicile depresiilor este autoînvinovățirea și stima de sine scăzută. Depresia este autodistructivă, cum la fel sunt și aceste atitudini, care nu fac altceva decât să ne târască mintea într-o negură fără speranță de scăpare. Remediile florale Bach ajută foarte mult în tratarea depresiei, pentru că au puterea să elimine gândurile și emoțiile autodistructive.
Remediul Pine (flori de pin), de exemplu, ușurează sufletul în stările de autoînvinovățire.
Remediul Sweet Chestnut (flori de castan dulce) ajută în situații în care omul se simte copleșit de disperare, când știe că a făcut tot ce a putut ca să evite să ajungă la fundul butoiului, dar acum nu mai vede altă cale de ieșire.
Remediul Star of Bethlehem ajută în situații traumatizante, de șoc, când omului îi vine greu să înțeleagă ceea ce s-a întâmplat (spre exemplu, refuză să accepte moartea unei persoane dragi), se simte paralizat, împietrit, și nu poate vărsa nici măcar o lacrimă. Și remediul Rock Rose ajută la spargerea barierei propriei inflexibilități, ajutând persoana afectată de șoc să vadă și să accepte situația în care se află.
Remediul Willow (flori de salcie) acoperă depresia și stările de neliniște ale celor care suferă din cauza unei nedreptăți. Oamenii care se simt nedreptățiți se amărăsc încontinuu și devin, în timp, complet incapabili să mai vadă partea bună a vieții.
Remediul Walnut (flori de nuc) este util pentru adaptarea la situații noi. Mulți oameni resimt schimbări ale stării emoționale când sunt puși în situații noi, cu care greu se obișnuiesc (o boală, o mutare, menopauza, vârsta a III-a etc.); devin confuzi și nu știu cum să reacționeze la circumstanțele prezente, simțindu-se prinși în capcană. Stările depresive cauzate de incapacitatea de adaptare sunt foarte bine susținute de remediile florale Bach!
Remediul Mustard (flori de muștar) este foarte bun pentru episoadele depresive subite, care par să răsară de nicăieri, fără un motiv anume - stări impredictibile, în care se trece ușor de la o stare morocănoasă la bună-dispoziție și invers.
Remediul Gorse (flori de grozamă) este foarte util în stările cronice de descurajare, în care omul se simte total lipsit de speranță și de motivația de a mai încerca să facă ori să schimbe ceva; când crede că "nu mai e nimic de făcut". Deznădejdea este cel mai adesea acompaniată de apatie, de amărăciune, omul nu mai dorește să se trateze, uneori nici măcar să mai trăiască. Ei bine, acest remediu trezește motivația de a trăi.
Remediul Honeysuckle (flori de caprifoi) este minunat pentru cei ancorați în trecut, copleșiți de nostalgie, care nu încetează să deplângă "ce-au avut și ce-au pierdut", lucru care îi face incapabili să privească în viitor și cu atât mai puțin să se ancoreze în prezent.
Remediul Olive (flori de măslin) este util pentru echilibrarea stărilor de extenuare emoțională și mentală. O persoană extenuată fizic, mental și emoțional devine amorțită, absentă, lipsită de inițiativă și motivație, stare care duce foarte ușor la depresie. Remediul are capacitatea de revitalizare rapidă, îl face pe om conștient de nevoia de odihnă, de somn. Este excelent mai ales pentru eliminarea insomniei cauzate de extenuare.
"Calea schimbărilor profunde"
- În ce constă, concret, terapia?
- Remediile florale Bach ne deschid calea schimbărilor profunde. Terapia funcționează în timp și vine cu daruri minunate, pentru că îți dezvăluie calitățile sufletului, dar pentru asta e nevoie să te așezi mai întâi în inima ta, să te îngădui, să-ți asculți sufletul și să-ți accepți inclusiv stările negative, ca tristețea sau depresia, pentru că din fiecare experiență ai numai de învățat. Doar însușindu-ți învățătura cu care vine fiecare experiență a vieții tale poți să treci mai departe. Cu voință, disciplină și determinare putem realiza absolut orice ne propunem!
Esențele florale sunt foarte ușor de folosit. Dar mai întâi trebuie consultat un practician specializat în terapia florală Bach, care, pe baza stărilor emoționale resimțite, te ajută să-ți afli cauzele depresiei, apoi stabilește combinația și durata de administrare a remediilor. Dacă se recomandă un singur remediu, se pun două picături din esența respectivă într-o băutură, la alegere. Pentru stările depresive cu origini multiple, care diferă în intensitate și manifestare, se folosesc combinații de remedii florale. Când se impune folosirea mai multor esențe, se pun câte două picături din fiecare remediu într-o sticluță, apoi se adaugă apă plată și 5 ml de brandy, pentru conservare. Se închide sticluța, se agită înainte de utilizare și se iau câte patru picături, de patru ori pe zi, până la terminarea dozei.
La folosirea Rescue Remedy (remedii care ajută imediat, în situațiile de criză) se pun patru picături în paharul cu apă, deoarece acesta este un remediu combinat. Se poate utiliza și esență nediluată, direct din sticluța originală: se pun două picături direct pe limbă și se repetă picurarea, la nevoie. În cazuri acute, până la ameliorarea stărilor intens deranjante, remediile se pot administra de mai mult de patru ori pe zi.
"Acceptă confruntarea cu răul"
- Oricine poate urma terapia florală Bach?
- Terapia Bach este indicată tuturor vârstelor, inclusiv femeilor gravide și bebelușilor, amplificând efectele benefice ale altor tratamente, inclusiv cele alopate. Cei care au interdicție totală la alcool pot opta pentru remedii preparate cu glicerină sau pentru alte modalități de administrare.
- Cât timp ar trebui urmată terapia pentru rezultate de durată?
- Dr. Edward Bach spunea: "Tratează persoana, și nu boala de care aceasta suferă!". Cum tratamentul este personalizat, și reacțiile individuale la remedii sunt diferite, implicit și durata de administrare a remediilor poate fi variabilă.
- Odată alungată depresia, există șanse să reapară?
- Până nu înveți lecția pe care depresia a venit să ți-o arate, n-o poți ocoli decât prin "tehnica struțului": fugind sau ascunzându-ți "mizeria" sub covor! Însă psihologia te învață că e mai bine să-ți afli rădăcina "răului" din tine, să te confrunți cu propriile limite și neputințe, altfel nu poți să mergi mai departe!
- Se pot "îmblânzi" și alte probleme sufletești cu ajutorul esențelor florale? Acoperă acestea emoțiile negative ale secolului XXI?
- Stările emoționale sunt aceleași de sute de ani. Chiar dacă factorii de stres s-au modificat și s-au amplificat, reacțiile emoționale sunt aceleași: ură, tristețe, nefericire, lipsă de încredere în sine, nesiguranță, timiditate, dorință de răzbunare, lăcomie, anxietate etc. Fiecare ființă umană e unică și are propriul tablou emoțional, care se descoperă în momentul evaluării. Noroc că Dumnezeu, în bunătatea Lui, a lăsat câte o plantă de leac pentru fiecare suferință! Și în cazul terapiei Bach, există remedii pentru fiecare dintre aceste probleme. Le putem folosi atât pentru echilibrarea stărilor emoționale de zi cu zi, cât și pentru rezolvarea unor probleme cu rădăcini mai vechi în trecut. Obiceiuri nesănătoase ori dependențe de care dorim să scăpăm, tristețe, teamă, indecizie, neîncredere, însingurare ori traume emoționale - toate își găsesc leacul în esențele florale Bach. Desigur, pentru o eficiență sporită, se pot folosi și alte terapii (homeopatie, fitoterapie, gemoterapie sau suplimente alimentare), în funcție de caz.
Remediile Bach ne corectează blând stările emoționale pe care le trăim zi de zi, emoții care ne influențează comportamentul și relațiile cu ceilalți. Terapia vizează restabilirea echilibrului psiho-emoțional pe care ni-l dorim cu toții, ca să trăim în armonie cu tot ce ne înconjoară și să fim sănătoși. Iubesc această terapie pentru simplitatea ei, pentru ușurința cu care se administrează și pentru rezultatele remarcabile pe care oamenii le obțin. S-au ridicat multe întrebări pe tema simplității unor soluții naturale: "Cum e posibil ca numai două picături dintr-un remediu obținut din plante să facă atât de multe?". Trebuie doar să acceptăm faptul că natura ne-a dăruit multiple mijloace de vindecare fizică și emoțională, să avem încredere în inteligența Mamei Pământ!