Fără îndoială, cea mai severă consecinţă a infecţiei HPV (Human Papiloma Virus) este neoplasmul de col uterin, fiind totodată cea mai întâlnită infecţie a aparatului reproducător, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Mai mult, infecţia cu o anumită tulpină virală (ex. 16, 18, 32, 34, 51, 52 etc.) cu risc oncogen crescut (ca în cazul dvs.) reprezintă cauza principală pentru aproape toate tipurile de cancer de col uterin. Cu toate acestea, în unele cazuri, virusul poate dispărea în timp, în măsura în care sistemul imunitar este suficient de puternic şi poate lupta împotriva acestuia. Aşa stând lucrurile, cred că în cazul dvs. se impune abordarea unui tratament individualizat, luând în calcul faptul că tratamentele efectuate până în prezent nu au evidenţiat rezultate curative clare. În acest context, vă sugerez să încercaţi cel mai recent vaccin anti HPV care conferă imunitate pentru infecţiile cu Human Papiloma Virus (tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 54, 58), tulpini care sunt răspunzătoare pentru majoritatea leziunilor precanceroase, relevante pentru cancerul de col uterin. Vaccinul se poate face până la 45 de ani, studii recente arătând eficacitatea acestuia.
Sigur, în cazul leziunilor cervicale cu grad înalt, se mai poate practica îndepărtarea ţesutului anormal, rezecţia cu ansa distemică (ERAD), vaporizarea cu laser sau chirurgia directă (conizaţie).
Totodată, consider ca este necesară şi o abordare terapeutică naturistă, asociată tratamentului alopat, care să conţină remedii capabile să neutralizeze infecţia HPV şi să prevină consecinţele induse de virus, traduse prin leziuni precancerigene şi instalarea displaziei de col uterin.
În acest sens, puteţi folosi remedii naturale precum Coriolus, Onconovical, Graviola, Cervugid (ovule), instilaţii vaginale cu decoct de Mărul-lupului şi alcoolatură de Tuia, Astragalus, Zeosilicic, ulei esenţial de Boswellia (tămâie) şi altele.
Pentru lămuriri suplimentare, contactaţi-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"De patru ani, soţul meu se scarpină întruna"
(Răspuns pentru FLOAREA NICULIŢĂ, F. AS nr. 1295)
Stimată doamnă,
În afară de vârsta soţului dvs. (78 ani), ne lipsesc alte informaţii importante, cum ar fi, de exemplu, dacă s-a confruntat vreodată cu o erupţie la nivel cutanat. Ar fi fost de folos în precizarea diagnosticului. Este posibil ca soţul dvs. să nu sufere de urticarie, ci de prurit. Aţi menţionat tratamentul cu Claritin, care face parte dintr-o clasă de medicamente numite antihistaminice, ce funcţionează prin a bloca efectul substanţei histamină, eliberată în procesul unor tipuri de urticarie şi care provoacă senzaţia de mâncărime. Există mai multe tipuri de urticarie, nu toate funcţionează prin intermediul histaminei. Despre urticarie am mai vorbit în ediţiile revistei cu numerele 1083/2013 şi 1326/2018. Pruritul se referă la senzaţia de mâncărime, care poate fi legată de urticarie sau nu. Adesea, el poate să facă parte dintr-o boală cutanată sau o boală sistemică.
Printre cauzele cutanate ale pruritului se numără:
* Xeroza cutanată (pielea uscată) - este o cauză frecvent întâlnită a pruritului, mai ales la cei vârstnici. Poate fi şi cazul soţului dumneavoastră.
* Dermatita atopică - un sindrom de hipersensibilitate care are şi pielea uscată drept componentă caracteristică.
* Psoriazisul - se poate manifesta şi cu prurit.
* Boli buloase - dermatită herpetiformă.
Printre cauzele sistemice se numără:
* Sarcină.
* Deficit sau exces de fier.
* Cancere (limfoame, leucemie, cancer de tract intestinal, de creier sau de plămân).
* Boli endocrinologice (diabet zaharat, boli tiroidiene).
* Boli autoimune (sclerodermie, dermatomiozită, lupus eritematos).
* Infecţii (hepatită C, HIV/SIDA, paraziţi intestinali).
* Tulburări emoţionale, cu încărcări emoţionale puternice (anxietate; fibromialgie).
Din punct de vedere al medicinei naturiste, orientale, explicaţia trebuie căutată în prezenţa unui deficit la nivelul cutanat (care permite invazia energiilor tip vânt) sau în slăbiciunea organelor interne, în special ficat şi plămâni, care duce la tulburări cutanate.
Posibile abordări naturiste:
* Este importantă tratarea bolii de fond, dacă aceasta este depistată.
* Hidratarea cutanată - cu creme emoliente. În mod ideal, aceste creme se aplică pe pielea uşor umedă, pentru a avea un efect mai bun.
* Duş călduţ, nu fierbinte. Apa fierbinte agravează uscăciunea.
* Aplicaţi prosoape umede, căldicele, sau gheaţă peste zonele cu mâncărimi.
* Practici cum ar fi meditaţia şi gimnastica, Tai Qi calmează stresul. De asemenea, rugăciunea ne poate oferi siguranţă şi forţă, care înlătură orice anxietate.
* Pudră din fulgi de ovăz dizolvată în apă. Se prepară o pastă, care, pusă în apa din baie, poate calma pielea. Există şi diverse creme emoliente care conţin şi fulgi de ovăz.
* Acelaşi lucru poate fi făcut cu bicarbonat de sodiu alimentar.
* Calamina, un oxid de zinc combinată cu aproximativ 0,5% oxid de fier, este bună pentru calmarea mâncărimii.
* Pudre sau loţiuni cu talc şi mentă ajută la calmarea pielii.
* Acupunctura este excelentă pentru potolirea mâncărimii. Punctele cele mai bune se află pe meridianele Ficat, Plămân, Intestin gros, Rinichi, Vezică urinară.
* Homeopatia atinge sursa mâncărimilor şi astfel ajută nu doar la dispariţia simptomelor, dar şi la bolile care stau la baza simptomelor. Pentru prurit, medicamente cum ar fi Apis mellifica, Calcarea carbonica, Psorinum, Rhus toxicodendron, Sulphur pot fi de mare folos. Însă, ideal este un tratament individualizat.
Deoarece pruritul poate anunţa boli grave, este bine să vă consultaţi medicul dacă aveţi asemenea simptome.
Vă urez succes!