Reguli de recoltare şi uscare a fructelor
Recoltarea fructelor se face când sunt bine coapte, conţinutul în principii active fiind maxim. Ne putem da seama dacă sunt pe deplin coapte după gustul şi aspectul fructelor. Astfel, cătina se culege când bobiţele au culoare galben-portocalie, sunt elastice la pipăit şi au gust acrişor. Fructele de păducel sunt de culoare roşu aprins, nepătate şi cu gust dulceag. Măceşele, în funcţie de specie, pot fi de culoare roşu-portocaliu până la roşu-cărămiziu şi au un gust dulce-acrişor. Nu se recomandă a se folosi măceşele moi, atinse de brumă. Înainte de uscare, măceşele se despică în patru, înlăturându-se seminţele. Coarnele au culoarea roşu aprins şi gust plăcut, dulce-acrişor.
Dintre toate fructele menţionate mai sus, cele de cătină se recoltează cel mai greu. Folosiţi următorul truc: scurtaţi rămurelele pline cu cătină la 10-15 cm şi apoi băgaţi-le la congelator. Îngheţate, fructele de cătină se desprind foarte uşor de pe rămurele, printr-o simplă scuturare.
Uscarea fructelor necesită o atenţie deosebită, având în vedere că cele mai multe sunt suculente. Din cauza temperaturilor mai scăzute din lunile de toamnă, se foloseşte uscarea combinată - atât artificială, cât şi naturală. Imediat după recoltare, fructele se usucă în cuptorul aragazului, la foc mic, cu uşa întredeschisă (la cuptoarele electrice, se setează temperatura la 100 de grade, timp de 30-60 de minute). Atenţie! Temperatura nu trebuie să depăşească 100 de grade, altfel fructele se caramelizează.
După ce se scot din cuptor, fructele se usucă în aer liber sau în spaţii adăpostite şi bine ventilate (poduri, verande, balcoane, acoperişuri). Se întind în strat subţire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, răscolindu-se aproape zilnic.
Nota farmacistului: În cazul cătinei şi al măceşelor, uscarea prin căldură contribuie şi la inactivarea unei enzime - ascorbinaza - care, după recoltare, distruge vitamina C din fructe.
Păstrarea. După uscare, fructele întregi se ambalează în săculeţi de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie şi se păstrează la întuneric, în locuri uscate.
Modul de preparare a remediilor din fructe
Pulberea
Mod de preparare: Fructele foarte bine uscate se macină într-o râşniţă de cafea. Pentru a uşura măcinarea, înainte de râşnire, fructele se pun la foc mic în cuptorul aragazului, cu uşa întredeschisă, sau la 100 de grade în cuptorul electric, timp de 20 de minute. Pulberea se foloseşte amestecând-o cu miere sau cu lapte fermentat.
Decoctul
Mod de preparare: 2 linguriţe cu fructe mărunţite groscior se fierb la foc mic, timp de aproximativ 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferinţă din inox sau emailat. La final se completează apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puţină apă. Se îndulceşte după gust.
Tinctura
Mod de preparare: 2 linguriţe cu fructe mărunţite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul
Mod de preparare: 2 linguri cu fructe mărunţite groscior se amestecă cu 1 litru de vin roşu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se zilnic, apoi se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat 6 zile la frigider, separându-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poate păstra şi 2 ani, dacă vinul este de bună calitate.
Măceşul
(Rosa canina)
Anemie
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Lipsa poftei de mâncare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli ale aparatului cardiovascular (insuficienţă cardiacă, angină pectorală)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli ale aparatului circulator periferic (varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli ale aparatului respirator (traheite, bronşite, astm bronşic, pneumonii)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli virale (răceală, gripă, guturai)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli ale aparatului urogenital (cistite, pielite)
Preparatele din măceşe conţin vitamina C, având pH acid, neprielnic înmulţirii bacteriilor patogene ce se dezvoltă la nivelul aparatului urogenital.
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli metabolice şi endocrine (diabet zaharat, afecţiuni ale tiroidei)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli neurologice (cefalee, migrene, accidentele vasculare, distonii neurovegetative)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Bolile vârstnicului (ateroscleroză, demenţă senilă)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Afecţiuni ale aparatului osteoarticular (artroză, spondiloză, coxartroză)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Cătina
(Hippophae rhamnoides)
Creşterea imunităţii organismului în diferite boli virale sau consumptive (epuizante pentru organism), intervenind în metabolismul proteinelor, glucidelor şi lipidelor
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
Convalescenţă, alergie
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Sarcină şi alăptare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli toxiinfecţioase de cauze diverse
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Anemie feriprivă
Vitamina C din cătină ajută la fixarea fierului în organism.
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Sindrom hemoragipar cauzat de fragilitatea vasculară, prin conţinutul în acid nicotinic (vitamina PP)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Stări de stres, efort fizic şi intelectual intens
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Păducelul
(Crataegus monogyna)
Preparatele din păducel se adresează în special afecţiunilor cardiace.
Nevroză cardiacă
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Aritmie cardiacă
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Vasodilatator coronarian
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
Ateroscleroză cardiacă
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
Hipertensiune arterială
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Tulburări nervoase provocate de factori externi
Preparatele din păducel au şi efecte liniştitoare, fiind excelente sedative.
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Farmacia Faltis combină tinctura de păducel cu alte tincturi pentru bolile inimii şi pentru anumite afecţiuni psihice.
Cornul
(Cornus mas)
Coarnele se pot folosi ca atare, în stare proaspătă, sub formă de gemuri, iar ca preparate farmaceutice sub formă de decoct, tinctură sau vin.
Principalele afecţiuni care beneficiază de preparatele din coarne sunt cele ale aparatului digestiv.
Gastrită, ulcer gastric
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Dispepsie
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Esofagită, diverticuloză
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Regurgitaţii, colici, meteorism, flatulenţă
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Diaree
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Hemoragie digestivă
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Nota farmacistului. În terapeutica medicală se foloseşte şi scoarţa de pe tulpina cornului. Aceasta se recoltează primăvara devreme, când cornul intră în vegetaţie. Scoarţa de corn, bogată în taninuri, se foloseşte sub formă de pulbere sau decoct, ca antitermic în stările febrile ce însoţesc bolile virale (gripă, guturai, răceală).
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei, http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.