Reguli de recoltare și uscare a fructelor
Recoltarea fructelor se face când sunt bine coapte, conținutul în principii active fiind maxim. Ne putem da seama dacă sunt pe deplin coapte după gustul și aspectul fructelor. Astfel, cătina se culege când bobițele au culoare galben-portocalie, sunt elastice la pipăit și au gust acrișor. Fructele de păducel sunt de culoare roșu aprins, nepătate și cu gust dulceag. Măceșele, în funcție de specie, pot fi de culoare roșu-portocaliu până la roșu-cărămiziu și au un gust dulce-acrișor. Nu se recomandă a se folosi măceșele moi, atinse de brumă. Înainte de uscare, măceșele se despică în patru, înlăturându-se semințele. Coarnele au culoarea roșu aprins și gust plăcut, dulce-acrișor.
Dintre toate fructele menționate mai sus, cele de cătină se recoltează cel mai greu. Folosiți următorul truc: scurtați rămurelele pline cu cătină la 10-15 cm și apoi băgați-le la congelator. Înghețate, fructele de cătină se desprind foarte ușor de pe rămurele, printr-o simplă scuturare.
Uscarea fructelor necesită o atenție deosebită, având în vedere că cele mai multe sunt suculente. Din cauza temperaturilor mai scăzute din lunile de toamnă, se folosește uscarea combinată - atât artificială, cât și naturală. Imediat după recoltare, fructele se usucă în cuptorul aragazului, la foc mic, cu ușa întredeschisă (la cuptoarele electrice, se setează temperatura la 100 de grade, timp de 30-60 de minute). Atenție! Temperatura nu trebuie să depășească 100 de grade, altfel fructele se caramelizează.
După ce se scot din cuptor, fructele se usucă în aer liber sau în spații adăpostite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane, acoperișuri). Se întind în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, răscolindu-se aproape zilnic.
Nota farmacistului: În cazul cătinei și al măceșelor, uscarea prin căldură contribuie și la inactivarea unei enzime - ascorbinaza - care, după recoltare, distruge vitamina C din fructe.
Păstrarea. După uscare, fructele întregi se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie și se păstrează la întuneric, în locuri uscate.
Modul de preparare a remediilor din fructe
Pulberea
Mod de preparare: Fructele foarte bine uscate se macină într-o râșniță de cafea. Pentru a ușura măcinarea, înainte de râșnire, fructele se pun la foc mic în cuptorul aragazului, cu ușa întredeschisă, sau la 100 de grade în cuptorul electric, timp de 20 de minute. Pulberea se folosește amestecând-o cu miere sau cu lapte fermentat.
Decoctul
Mod de preparare: 2 lingurițe cu fructe mărunțite groscior se fierb la foc mic, timp de aproximativ 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. La final se completează apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust.
Tinctura
Mod de preparare: 2 lingurițe cu fructe mărunțite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Vinul
Mod de preparare: 2 linguri cu fructe mărunțite groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se zilnic, apoi se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat 6 zile la frigider, separându-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poate păstra și 2 ani, dacă vinul este de bună calitate.
Măceșul
(Rosa canina)
Anemie
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Lipsa poftei de mâncare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli ale aparatului cardiovascular (insuficiență cardiacă, angină pectorală)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli ale aparatului circulator periferic (varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli ale aparatului respirator (traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli virale (răceală, gripă, guturai)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli ale aparatului urogenital (cistite, pielite)
Preparatele din măceșe conțin vitamina C, având pH acid, neprielnic înmulțirii bacteriilor patogene ce se dezvoltă la nivelul aparatului urogenital.
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli metabolice și endocrine (diabet zaharat, afecțiuni ale tiroidei)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli neurologice (cefalee, migrene, accidentele vasculare, distonii neurovegetative)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Bolile vârstnicului (ateroscleroză, demență senilă)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Afecțiuni ale aparatului osteoarticular (artroză, spondiloză, coxartroză)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Cătina
(Hippophae rhamnoides)
Creșterea imunității organismului în diferite boli virale sau consumptive (epuizante pentru organism), intervenind în metabolismul proteinelor, glucidelor și lipidelor
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
Convalescență, alergie
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Sarcină și alăptare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
Afecțiuni oculare (datorită conținutului în betacaroten)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Boli toxiinfecțioase de cauze diverse
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Anemie feriprivă
Vitamina C din cătină ajută la fixarea fierului în organism.
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Sindrom hemoragipar cauzat de fragilitatea vasculară, prin conținutul în acid nicotinic (vitamina PP)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Stări de stres, efort fizic și intelectual intens
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Păducelul
(Crataegus monogyna)
Preparatele din păducel se adresează în special afecțiunilor cardiace.
Nevroză cardiacă
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Aritmie cardiacă
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Vasodilatator coronarian
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
Ateroscleroză cardiacă
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
Hipertensiune arterială
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Tulburări nervoase provocate de factori externi
Preparatele din păducel au și efecte liniștitoare, fiind excelente sedative.
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Farmacia Faltis combină tinctura de păducel cu alte tincturi pentru bolile inimii și pentru anumite afecțiuni psihice.
Cornul
(Cornus mas)
Coarnele se pot folosi ca atare, în stare proaspătă, sub formă de gemuri, iar ca preparate farmaceutice sub formă de decoct, tinctură sau vin.
Principalele afecțiuni care beneficiază de preparatele din coarne sunt cele ale aparatului digestiv.
Gastrită, ulcer gastric
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Dispepsie
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Esofagită, diverticuloză
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Regurgitații, colici, meteorism, flatulență
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Diaree
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Hemoragie digestivă
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Nota farmacistului. În terapeutica medicală se folosește și scoarța de pe tulpina cornului. Aceasta se recoltează primăvara devreme, când cornul intră în vegetație. Scoarța de corn, bogată în taninuri, se folosește sub formă de pulbere sau decoct, ca antitermic în stările febrile ce însoțesc bolile virale (gripă, guturai, răceală).
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei, http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.