Apa de băut
Dacă beți apă de la robinet, lăsați-o mai întâi să curgă minimum jumătate de minut, deoarece este posibil ca ea să se încarce cu metale provenite din armături. Cumpărați de preferință apă minerală vândută în butelii de sticlă. Îndepărtați de fiecare dată restul de apă stătută din fierbătorul electric și turnați alta proaspătă, pentru că recipientul poate elibera substanțe toxice.
Aerul din încăperi
Aerisiți-vă locuința de trei ori pe zi, cu ferestrele larg deschise, fiindcă în majoritatea cazurilor aerul de afară este mult mai curat decât cel din încăperi. Evitați funinginea produsă de lumânări, având grijă ca fitilul să rămână mereu scurt. Renunțați la lămpile de aromaterapie, ca și la bețișoare și lumânări parfumate. Un foc deschis în cămin face să crească poluarea cu pulberi fine.
Mâncărurile cu pește
Aproape toate efectivele de pește sălbatic au fost împuținate din cauza unui pescuit excesiv, astfel încât pescuitul ecologic a devenit problematic. Peștii și fructele de mare din crescătorii ajung în comerț sub forma unor produse ce conțin antibiotice și diverse adaosuri amestecate în hrana acestora. Există însă și asociații ecologiste care supraveghează condițiile din crescătorii, iar sigla lor imprimată pe ambalaj reprezintă o certificare a calității bio. De exemplu, inscripția "Naturland Aquakultur" atestă lipsa hormonilor și a modificărilor genetice, iar sigla ASC confirmă că antibioticele s-au administrat numai sub controlul unui medic veterinar.
În bucătărie
Recipientele de porțelan, sticlă și ceramică sunt cele mai indicate pentru păstrarea mâncării acasă. Nu încălziți vesela din plastic în cuptorul cu microunde! Și, în general, întrebuințați cât mai puține ambalaje.
Produse pentru curățenie
Nu consumați o cantitate prea mare de detergenți. Se recomandă prudență mai ales în privința întrebuințării spray-urilor. Este mai bine să le evitați, fiindcă substanțele pulverizate ajung în plămâni. Detergenții cu proprietăți antibacteriene, care ar trebui să distrugă germenii patogeni din căminul dvs., sunt absolut inutili. Cu o excepție: situația când există în locuință o persoană cu imunitatea slăbită, care necesită îngrijiri medicale.
Ajutoarele din grădină
Vreți să alungați din grădină păduchii de frunză, melcii și țânțarii? Găsiți în magazine o gamă largă de soluții contra dăunătorilor, dintre care multe sunt însă adevărate otrăvuri. Ele conțin tot felul de chimicale ce poluează mediul și, în același timp, sunt extrem de periculoase pentru utilizator, chiar dacă el va purta mască de protecție și mănuși. În schimb, fiți gazdă bună pentru insectele care vă pot fi de ajutor, ca de pildă buburuzele, urechelnițele sau albinele sălbatice. Numeroase plante ornamentale, cum sunt degețelul-roșu, laurul, regina-nopții și salcâmul galben, conțin, de asemenea, substanțe toxice și reprezintă un mare pericol pentru copii.
Mucegaiul
Pământul de flori, gunoiul organic și umezeala din colțurile camerelor constituie terenul ideal de înmulțire a ciupercilor de mucegai. Aruncați zilnic gunoiul organic.
Renovările
Utilizați în interiorul camerelor numai vopsele și alte materiale de care v-ați asigurat că sunt adecvate pentru aceasta. Chiar și când folosiți la vopsit produse cu conținut redus de substanțe toxice, aerisiți bine și nu permiteți copiilor să se apropie. În acoperișurile vechi ale magaziilor sau garajelor se mai găsește, deseori, azbest. Ele nu trebuie desfăcute decât de meseriași special calificați. Este posibil ca podelele și căptușelile vechi, de lemn, să fi fost tratate cu lacuri din compoziția cărora fac parte difenolii policlorurați, o categorie de substanțe ignifuge sintetice. Dacă aveți dubii în această privință, apelați la un specialist care poate verifica.
La cumpărături
Evitați produsele cu miros pătrunzător - de exemplu, atunci când cumpărați pantofi, curele, genți sau saltele pneumatice. Pe cât posibil, aruncați bonurile primite la casă, deoarece rolele de hârtie termică conțin ftalați, substanțe organice întrebuințate la fabricarea materialelor plastice, ca aditivi de plastifiere. Produsele ieftine, comercializate exclusiv online, ascund adesea substanțe demult interzise în Uniunea Europeană.
Cele mai importante otrăvuri din alimente
- Majoritatea lor sunt invizibile, inodore și fără gust -
* Arseniu - Biscuiții de orez au renume curat - sunt sănătoși și nu conțin zahăr. Totuși, Institutul german pentru riscuri alimentare afirmă contrariul: conținutul lor în arseniu este atât de mare, încât pot fi cancerigeni. Unii producători recomandă deja consumul a strict 5 biscuiți pe zi.
* Cesiu - Chiar și după 30 de ani de la catastrofa nucleară din Cernobâl, ciupercile de pădure din zona nordică a Europei conțin cantități periculoase de cesiu (cancerigen).
* Pesticide - Printr-o dispoziție a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au fost analizate în toamna aceasta 14.387 probe de legume și fructe. Rezultatul: pe locul întâi la "infectarea" cu pesticide sunt bananele, urmate la pas de mere și ardei.
* Antibiotice - Folosirea lor s-a generalizat și în gospodăriile țărănești. Aproape în fiecare a doua probă de carne de curcan și fiecare a zecea probă de carne de pui s-au găsit urme de antibiotice.
* Cancerigene - Carnea prăjită pe cărbuni conține amine aromatice heterociclice (HAA). Când cade o picătură de grăsime pe cărbunii grătarului, se formează niște substanțe care favorizează cancerul.
* Ulei mineral - Fiecare al patrulea aliment cumpărat din supermarket este contaminat cu ulei mineral aromat, prezent în culorile ambalajelor.
* Mercur - Peștii răpitori care îmbătrânesc înainte să fie prinși conțin mercur în grăsimea lor. Femeile gravide și cele care alăptează sunt sfătuite să nu consume ton.
* Aluminiu - metalul ușor este bănuit că afectează sistemul nervos și fecunditatea. Sărurile și acizii conținuți în anumite alimente pot desprinde aluminiul de pe foliile alimentare și de pe vasele de gătit.
* Antimonoxid - sticlele de plastic conțin un factor cancerigen temut: antimonoxidul. Mai ales Cola concentrată dizolvă otrava din ambalaje.