Conf. univ. dr. Costel Stanciu este preşedinte al Asociaţiei Pro Consumatori (APC), singura organizaţie de utilitate publică din domeniul protecţiei consumatorilor şi membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC). În această calitate, este preocupat de efectele epidemiei de pestă porcină din România. Concluziile analizelor sale asupra situaţiei sunt dramatice şi, pe alocuri, spectaculoase, ca să nu spunem incredibile. Radiografia pe care ne-o propune în interviul de mai jos obligă autorităţile române la măsuri urgente.
"După gripa aviară, a venit şi vremea pestei porcine"
- Fermierii români trec printr-una dintre cele mai grave crize, generată de pesta porcină. Zeci de mii de porci au fost ucişi. Ministerul Agriculturii a dispus şi arderea recoltelor prin care se presupune că au trecut animalele infectate, şi uciderea animalelor sălbatice din anumite arealuri. Cât de justificate sunt aceste măsuri extreme? Avem de-a face, într-adevăr, cu o epidemie de pestă porcină?
- Avem de-a face cu un atac bio-terorist cu virusul pestei porcine africane, realizat de către "ţări prietene României". Scopul este distrugerea capitalului autohton şi aducerea la sapă de lemn a ţăranului român! Acest lucru a fost confirmat recent, în mod voalat, la un post de televiziune, şi de către un membru al Guvernului României, care declara că nu înţelege cum a pătruns virusul pestei porcine africane, în cea mai mare exploataţie comercială de creştere a porcilor din judeţul Tulcea, în care se respectau cu sfinţenie standardele de biosecuritate! După gripa aviară, despre care am aflat ulterior că a fost o mega afacere a unor băieţi deştepţi, a sosit şi vremea pestei porcine africane. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) încearcă să acopere corupţia şi incompetenţa unor funcţionari din această instituţie, dând vina pe porcul mistreţ, şi îi cam reuşeşte acest lucru, pentru că mare parte din mass media a preluat această explicaţie, fără a face o analiză a problemei, creată artificial, şi care ameninţă siguranţa alimentară şi siguranţa naţională! Experimentul cu pesta porcină africană este foarte eficient din punctul de vedere al scopului final: crescătorii români de porci vor fi distruşi, li se vor oferi compensaţii mult sub nivelul real al pagubelor pricinuite, iar locul lor pe piaţa cărnii de porc va fi ocupat de către străini.
Pesta porcină africană este apocalipsa porcului românesc. Peste 650 de focare, 13 judeţe încadrate de Comisia europeană în zona judeţelor cu risc maxim privind această boală (Constanţa, Satu Mare, Tulcea, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Galaţi, Ialomiţa, Sălaj, Vaslui şi Vrancea) şi alte 13 judeţe cu risc, din cauza unei anumite proximităţi faţă de populaţia de porci sălbatici infectată (Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ şi Prahova), 140 de localităţi afectate, peste 100.000 de porci ucişi preventiv, incineraţi sau îngropaţi, şi doar 1.019 porci morţi de boala pestei porcine africane!
Guvernul României a luat decizia ca în zonele afectate de pestă porcină africană (PPA) să fie împuşcaţi mistreţii, lupii şi orice alt animal sălbatic care are funcţia de sanitar al pădurii!! Ca absolvent de liceu silvic şi practician în acest domeniu timp de mai mulţi ani, consider decizia cabinetului Dăncilă de a extermina mistreţii şi alţi sanitari ai pădurii din zona Dobrogei, ca fiind una proastă, ce va avea ca rezultat o catastrofă ecologică şi, totodată, o încercare de a abate atenţia opiniei publice de la adevăratul vinovat al acestei epizootii de pestă porcină africană, adică conducerea ANSVSA.
- Porcii ucişi sunt o parte arşi, altă parte îngropaţi. Ce pericole se nasc din îngroparea porcilor?
- ANSVSA nu dispune de suficiente incineratoare mobile pentru a incinera sute de mii de porci. În localităţile rurale cu focare de pestă porcină africană, toţi porcii au fost ucişi şi îngropaţi în una sau mai multe gropi comune, după ce au fost stropiţi cu o soluţie chimică. Din păcate, în România, cu fiecare zi ce trece, apar noi gropi comune, în care sunt îngropate sute şi mii de animale, adevărate cimitire de porci! Aceste gropi nu au fost stabilite anterior declanşării acestei epizootii, în baza unor studii cu privire la excluderea poluării accidentale a pânzei de apă freatică din zonele respective. Aşa că, în acest moment, amplasarea acestor gropi se face haotic, existând un risc mare în privinţa poluării pânzei freatice de apă din zonele respective şi, implicit, de apariţie a unor boli declanşate de această poluare accidentală, mai ales în localităţile în care alimentarea populaţiei cu apă se face din fântâni publice sau private, şi despre care se ştie că Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică nu fac analize ale apei prelevate din aceste fântâni!
"Ţinta este să se ucidă un milion de porci, ca fermierii români să fie scoşi de pe piaţă"
- Autorităţile acţionează cum cred că e mai bine pentru închiderea focarelor de boală. Dar ce vor face după aceea, pentru ca fermierii să-şi reia activitatea?
- Până la această oră, nu se ştie dacă Guvernul României a adoptat vreo strategie pentru salvarea zootehniei româneşti. Ar fi trebuit să avem deja o celulă de criză pentru pesta porcină africană, din care să facă parte reprezentanţii unor instituţii ale statului, secondate de experţi ai unor organizaţii civice şi profesionale cu expertiză în acest domeniu şi domenii conexe, coordonată de către prim-ministru. În schimb, ANSVSA, ca autoritate de reglementare în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, aflată în coordonarea prim-ministrului, are drept de viaţă sau de moarte asupra crescătorilor de porci din România. ANSVSA blochează măsurile de salvare ale crescătorilor autohtoni de porci din zonele aflate în carantină, lăsându-i să le moară de foame porcii sănătoşi, în loc să-i ajute prin realizarea unor coridoare de ieşire din zonele respective. În schimb, salvează crescători de porci din România, cu capital 100% străin din aceste zone. Astfel, directorul general al Administraţiei Veterinare şi Alimentare din Danemarca nu a venit întâmplător în România, în urmă cu câteva zile! Grupul danez "Premium Porc" este al doilea mare crescător de porci din România, cu un efectiv de circa 500.000 de porci şi un efectiv pentru reproducţie de circa 12.000 de scroafe. Statul danez, prin reprezentanţii săi, ştie să-şi apere interesele! Pesta porcină africană nu va pătrunde niciodată în exploataţiile comerciale aparţinând investitorului danez!
- Când vom mai putea avea carne de porc de producţie românească?
- Vom găsi greu în galantare, de acum înainte, carne de porc de la porci crescuţi în România! De Crăciun, ţăranul român va cumpăra carne de porc congelată, cu gust de plastic, din import! Dacă le vom permite, acţiunea pesta porcină africană va ucide peste un milion de porci din România! Străinii vor scoate de pe piaţa cărnii de porc din România crescătorii români de porci. Aşa că, la anul o să mâncăm carnea lor, plină de antibiotice, pesticide, hormoni de creştere!
- De ce s-a trecut la lichidarea animalelor, unele fără să poarte semnele bolii, dacă boala nu e transmisibilă la om?
- Pentru fiecare porc depistat cu virusul pestei porcine africane au fost ucişi preventiv 1.000 de porci sănătoşi! Din servilism şi incompetenţa unor funcţionari ANSVSA, care nu înţeleg nişte proceduri europene şi care acţionează haotic şi fără conştiinţă faţă de ţăranii şi antreprenorii români, cu afaceri în domeniul creşterii porcilor! Procedura care se aplică în România pestei porcine africane este una cu efect economic, uciderea tuturor animalelor sănătoase, pentru a înlătura concurenţa, nicidecum pentru a împiedica răspândirea bolii! Ni se repetă în mod obsesiv că cei cărora li se ard animalele primesc despăgubiri. Ţăranii nu cresc porci pentru a primi despăgubiri, ci pentru a pune pe masă o bucată de carne curată, fără pesticide, antibiotice şi hormoni de creştere!
Pesta porcină africană îngroapă şi programul Ministerului Agriculturii, de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru anul 2018! Conform datelor de pe site-ul Ministerului Agriculturii, la această schemă de ajutor de minimis, concepută pentru perioada 2018 - 2020, s-au înscris 223 de furnizori de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa, 28 de procesatori de carne de porc şi 3.410 crescători de porci.
"Ţăranilor care se opun li se face dosar penal"
- Cum ar putea fi despăgubiţi în mod real ţăranii şi marii fermieri cărora le-au fost omorâţi porcii?
- Bieţii ţărani, nu este suficient că li se confiscă porcii, unora din cei care încearcă să se opună confiscării porcilor sănătoşi li se face şi dosar penal, ca pe vremea colectivizării, când comuniştii confiscau pământurile ţăranilor şi îi aruncau în puşcărie pe cei care se opuneau! Cetăţenii din mediul rural, unde s-a confirmat existenţa unui focar de pestă porcină, trebuie să ştie că au următoarele drepturi: de a solicita medicului veterinar buletinul de analize care atestă existenţa unui focar de pestă porcină în localitatea respectivă; de a li se cântări animalele sănătoase ce urmează a fi ucise preventiv; de a primi toate informaţiile legate de preţul per kg în viu ce urmează a fi plătit de către DSVSA pentru animalul confiscat şi de a solicita informaţii legate de numărul de zile în care au dreptul să primească compensaţii pentru porcii confiscaţi.
Ţăranii care nu au porcii înregistraţi la medicul veterinar din circumscripţia de care aparţin nu vor primi despăgubiri pentru porcii confiscaţi. Din păcate, există mii de ţărani în această situaţie, care se află în afara celor 583.711 gospodării ţărăneşti luate în evidenţa veterinarilor de circumscripţie, drept crescători de porci! ANSVSA cheltuie milioane de lei pe soluţii de dezinfecţie, care nu au niciun efect în privinţa stopării răspândirii virusului pestei porcine africane, fapt care reiese foarte clar din modul în care evoluează răspândirea acestui virus. Aceşti bani ar trebui să ajungă la ţărani, sub formă de despăgubiri acordate la valoarea de piaţă din momentul confiscării animalului şi plătite în cel mult şapte zile de la momentul la care s-a realizat confiscarea animalelor! În realitate, autorităţile doar promit despăgubiri ţăranilor, fără a menţiona perioada de timp în care vor fi acordate!
"ANSVA nu a informat populaţia despre pericolele pestei porcine şi nu a luat măsuri preventive"
- Unde a greşit Autoritatea Sanitar Veterinară în activitatea de prevenţie, de s-a putut ajunge aici?
- Actuala conducere a ANSVSA nu a realizat anterior acestui moment critic o campanie naţională de informare a cetăţenilor din mediul rural, cu privire la modul în care se poate preveni infectarea porcilor din gospodăria proprie, cu virusul pestei porcine, dar şi cu privire la alte lucruri ce ţin de măsurile care se întreprind de către stat, în momentul în care porcii sunt diagnosticaţi cu pesta porcină africană. În absenţa acestei informări prealabile, s-au creat panică şi tensiuni în rândul comunităţilor din mediul rural.
Totodată, conducerea ANSVSA nu a întreprins anterior momentului confirmării primului focar de pestă porcină în România (31 iulie 2017), măsuri de biosecuritate corespunzătoare pentru fiecare punct vamal şi nu a făcut publice aceste măsuri, prin intermediul unor canale de comunicare cu putere mare de diseminare a informaţiei în mediul rural şi urban, cum ar fi posturile de radio şi televiziune!
De la începutul crizei şi până în prezent, ANSVSA a comunicat cu opinia publică numai prin intermediul unor comunicate aride de presă, în care se repetă, în mod ostentativ, anumite lucruri, în timp ce informaţiile utile pentru consumatori, cum ar fi stabilirea despăgubirilor şi intervalul de timp în care acestea vor fi plătite, lipsesc.
În fiecare an, după atenţionările venite din partea Comisiei Europene cu privire la focarele de pestă porcină din Polonia, Letonia, Lituania (ianuarie 2014), Ucraina (decembrie 2016) şi Republica Moldova, la fermele industriale de creştere a porcilor s-au efectuat doar două controale oficiale, în vederea verificării aplicării standardelor de biosecuritate, când normal ar fi trebuit să crească frecvenţa acestora, la cel puţin patru controale anuale.
Un alt minus al ANSVSA îl constituie existenţa la nivel naţional a unui singur laborator în care se poate identifica virusul pestei porcine africane, la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, fapt care nu a făcut posibil ca ANSVSA să realizeze o supraveghere pasivă, în timp real, a identificării virusului pestei porcine africane la nivel naţional, înainte de apariţia primului focar de pestă porcină africană (31 iulie 2017). Aşa încât, la unele probe din teritoriu, recoltate în cadrul acţiunii de supraveghere pasivă, rezultatele se obţineau la două săptămâni după recoltarea probelor.
"S-ar putea să li se interzică ţăranilor să crească porci"
- Care sunt consecinţele economice ale acestei crize?
- Reprezentanţii marilor crescători de porci solicită interzicerea creşterii porcului în gospodăriile ţărăneşti, pe motiv că ţăranii sunt responsabili de răspândirea virusului pestei porcine africane! Acţiunea pesta porcină e cu bătaie lungă! Mii de familii din mediul rural vor fi lipsite de hrană, prin confiscarea porcilor în vederea incinerării. În plus, România a pierdut statutul de ţară liberă de pestă porcină şi nu mai poate exporta carne de porc, timp de 3 ani. Preţul cărnii de porc în viu a scăzut în judeţele aflate în carantină, de la 6,5 lei per kg, la 5 lei per kg, iar comercianţii evită să mai cumpere carne de porc din judeţele cu focare de pestă porcină, fapt deosebit de grav, care se poate finaliza cu falimentarea acestora. Spre sfârşitul anului, din cauza monopolului creat de importatorii de carne de porc, preţul cărnii de porc proaspete va creşte cu până la 30% faţă de cel practicat în prezent. Din păcate, fermele de porci distruse prin aplicarea de măsuri discreţionare şi haotice nu se vor mai reface niciodată pe amplasamentele respective. Efectivul de porci al României pe termen lung va rămâne undeva la 3 milioane de capete, faţă de 4,5 milioane de capete în prezent. Mii de familii ţărăneşti vor renunţa la creşterea porcului, din cauza acestor momente de groază şi panică prin care au trecut. Efectivul de porci crescuţi tradiţional în gospodăriile ţărăneşti este în jur de 1,3 milioane capete, pe termen lung, acesta va scădea la 0,5 milioane porci, dar există şi riscul interzicerii prin lege a creşterii porcului în mod tradiţional în gospodăria ţărănească, pe considerentul că nu se pot respecta anumite standarde de biosecuritate. Falimentarea crescătorilor de porci va duce la falimentul în aval şi în amonte al multor societăţi comerciale, printre aceştia se află şi producătorii de produse tradiţionale din carne de porc! Dacă vom accepta toate acestea resemnaţi, pasivi, fără nici o reacţie, şi nu vom da o replică pe măsura ticăloşiei lor, s-ar putea să le reuşească acest plan diabolic!
Pentru a face conştienţi cât mai mulţi români de ce se întâmplă şi pentru a forţa autorităţile să ia măsurile cuvenite, Asociaţia Pro Consumatori va picheta sediul Ministerului Agriculturii în data de 23 august 2018, între orele 12.00 şi 14.00. Îi chemăm alături de noi pe toţi cei care înţeleg gravitatea momentului.
Foto: AGERPRES (2)