CAISELE
Caisul este originar din China, și primele urme de cultivare a sa datează de peste 3000 de ani, caisele fiind ingrediente de bază întâlnite frecvent în rețetele din vechile tratate de medicină chineză. Când le cumpărați, alegeți caise moi la atingere, portocalii sau cu nuanță roz, și care cedează puțin atunci când le apăsați. Evitați-le pe cele foarte moi, care pot fi trecute, și pe cele verzui sau galben pal, care indică faptul că nu sunt coapte. Păstrați caisele la temperatura camerei sau în frigider, în pungi de hârtie. Cele uscate pot fi depozitate în borcane de sticlă bine închise. Alegeți caise uscate bio, netratate cu chimicale.
Tratamente
Pentru prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare, stimularea imunității
* Spălați 3 caise, îndepărtați-le sâmburii și tăiați-le pulpa. Puneți bucățile într-un blender, împreună cu o ceașcă de iaurt cu conținut scăzut de grăsime și amestecați până se lichefiază. Consumați în fiecare dimineață câte un pahar.
* Faceți o cură de caise de cel puțin două săptămâni, în care consumați de la o jumătate până la un kilogram de caise proaspete pe zi, repartizate în 2-3 porții.
Pentru prevenirea unor tipuri de cancer (gât, stomac, plămâni, vezică), pentru a stimula activitatea ficatului și a stomacului
* Mâncați zi de zi cel puțin 500 g caise crude. În afara sezonului, consumați zilnic compot de caise sau câte 100 g caise uscate.
Împotriva constipației
* Spălați 3 caise proaspete, îndepărtați-le sâmburii și tăiați-le în două. Puneți jumătățile de caise într-un pahar și peste ele turnați apă cât să le acopere. Lăsați-le cel puțin 8 ore la macerat, iar seara, cu o oră înainte de a merge la culcare, mâncați fructele.
* Consumați zi de zi, între mese, câte 2-3 caise uscate.
Împotriva anemiei
* Puneți în blender pulpa a două caise și două pere, adăugați puțină apă și amestecați câteva secunde. Beți în fiecare zi câte un pahar cu suc, timp de 10 zile.
* Mâncați zi de zi câte 2 lingurițe cu gem de caise.
Pentru a îmbunătăți memoria
* Consumați în fiecare zi 3 caise proaspete sau uscate, 3 prune proaspete sau uscate și 3 migdale.
Pentru ameliorarea depresiei, asteniei, insomniei, în convalescență, pentru copii și bătrâni
* Faceți o cură de caise de cel puțin 2 săptămâni, în care mâncați de la o jumătate până la un kilogram de fructe proaspete pe zi, repartizate în 2-3 porții.
* Consumați în fiecare zi un pahar cu suc proaspăt de caise.
Pentru a ameliora ulcerul varicos, cicatricele, acneea, ridurile
* Spălați 3 caise bine coapte, îndepărtați-le sâmburii și zdrobiți-le pulpa. Amestecați cu o lingură de lemn până când piureul devine omogen. Cu ajutorul unei spatule de lemn aplicați un strat subțire de pastă de caise pe zona afectată. Lăsați să acționeze o jumătate de oră, apoi îndepărtați cu apă călduță.
* Mâncați în fiecare zi 5-6 caise uscate.
PIERSICILE
În Orientul antic, piersica era considerată fructul nemuririi și al tinereții veșnice, datorită calităților ei excepționale.
Achiziționați piersici bine coapte, când sunt galbene spre roșiatic și nu există pe pielița lor zone verzui. Mirosul lor trebuie să fie proaspăt, puternic aromat.
Păstrați piersicile la temperatura camerei sau în frigider, în pungi de hârtie.
Tratamente
Pentru a reduce sau a vindeca digestia dificilă, gastrita, litiaza biliară și urinară, guta, reumatismul
* Consumați câte două porții de compot de piersici pe zi, în cure de cel puțin 3 săptămâni.
* Beți 2-3 pahare de suc proaspăt de piersici pe zi.
* Mâncați dimineața, în locul micului dejun, câte 2-3 piersici, săptămânal, în cure de 3-4 zile.
Împotriva constipației
* Amestecați o felie de pepene galben cu pulpa a două piersici, tăiate în bucăți, și o cană cu lapte. Puneți-le în blender și mixați până obțineți un amestec omogen. Se consumă seara, cu 2 ore înainte de culcare.
* Consumați dimineața, în locul micului dejun, câte 2-3 piersici, săptămânal, în cure de 3-4 zile.
Pentru prevenirea sau ameliorarea bolilor Alzheimer și Parkinson sau pentru cei cu sistemul imunitar slăbit
* Beți 2-3 pahare cu suc proaspăt de piersici pe zi, în cure de 3 săptămâni.
* Mâncați zilnic o jumătate de kilogram de piersici.
Pentru a reduce febra
* Beți câte un pahar cu suc proaspăt de piersici la două ore.
Împotriva obezității
* În fiecare săptămână, două sau trei zile, mâncați doar piersici, în cantitate de un kilogram - un kilogram și jumătate. În afară de piersici, este obligatoriu să beți minimum 2 litri de apă și aveți voie una sau două felii de pâine graham pe zi.
Flori și frunze de piersic
Florile și frunzele piersicului au, de asemenea, proprietăți vindecătoare. Colectarea florilor se face înainte să se deschidă, când au o culoare roșiatică, sau se culeg florile căzute, după începerea înfloririi, iar a frunzelor la sfârșitul primăverii sau începutul verii. Ambele pot fi folosite proaspete sau uscate.
Pentru a vindeca tusea, bronșita, constipația
* Două linguri cu frunze de piersic mărunțite se opăresc cu o cană cu lapte clocotit sau apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
* Se toarnă o cană cu lapte clocotit sau apă clocotită peste o lingură de flori de piersic. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
* Se toarnă o cană cu apă clocotită peste 50 g flori de piersic. Se lasă să stea 6 ore, apoi se strecoară. Ceaiul obținut se pune pe foc mic și se adaugă 200 g zahăr, amestecând. Când zahărul s-a topit, se trage vasul de pe foc și din siropul format se iau 3-4 linguri pe zi. Copiii pot lua 2-3 lingurițe.
Herpes, ulcerații, inflamații ale pielii
* Se pune o mână de frunze de piersic mărunțite să fiarbă la foc mic, în două căni cu apă, timp de 5 minute. Se lasă vasele acoperite timp de o oră, apoi ceaiul se strecoară. Se aplică pe zonele afectate comprese timp de 15 minute.