Dragă Marin,
Dă-mi voie să-ţi spun, în deschidere, că nu e de rău necazul vostru. Că era de aşteptat şi a zguduit o perioadă aparent stabilă, dar în care relaţia de iubire probabil că se îndrepta încetişor către zero. O să te comentez puţin, aşa, printre rânduri.
Începi, chemat poate la confesiune de zgomotul clopotelor de sărbătoare, prin a te simţi un păcătos, rememorând apoi lucruri grave din trecutul nu prea îndepărtat. Să înţeleg că dacă erai un soţ model te-ai fi considerat nepăcătos? Sper că nu! Dacă sfinţii, călugării, cuvioşii s-au considerat totdeauna păcătoşi, comparându-se cu ceea ce ar aştepta Dumnezeu de la ei, cu-atât mai mult ar trebui s-o facem noi! "Chiar numai de o zi de-ar fi viaţa omului, nu este fără de păcat!", zice dreptul Iov. Deci asta am lămurit-o şi trebuie s-o ţinem bine minte, suntem păcătoşi cu toţii, deşi nu astfel şi nu pentru a deveni astfel am fost zidiţi. Însă Creatorul, ştiindu-ne prea bine, tot ne rabdă şi ne iubeşte - cum zice un părinte drag mie - pentru pocăinţa noastră. Ea face diferenţa, ea şi ridicarea din păcat.
Ceea ce cauţi tu scriind, anume înţelegerea, fii sigur că există, fiindcă cine a trecut prin situaţii similare poate să prindă mai uşor această frecvenţă de comunicare, doar că în răspuns la frământările tale trebuie să spun cu toată sinceritatea: nu am propriu-zis o soluţie, ci numai un "link", o trimitere către farmacia unde se găseşte într-adevăr leacul potrivit pentru tine şi soţia ta.
De judecat aspru, cum ţi-ai dori, nu trebuie şi nu are voie să te judece nimeni, că nu e al nostru, al oamenilor, să şedem pe un tron care nu ni se cuvine, nemaivorbind că orice judecător, tu, eu, noi, ajunge cândva inevitabil în poziţia celui judecat - şi atunci i se desprind solzii de pe ochi.
Chiar sub pseudonim, cred că e nevoie de mult curaj şi de multă disperare pentru o astfel de mărturisire, înseamnă să priveşti înlăuntrul tău adânc, cinstit şi fără cruţare, să-ţi recunoşti ţie în faţă totul, să admiţi că eşti depăşit şi nu găseşti soluţia, nădăjduind însă că există. Scrisul uşurează pentru moment, ceea ce e bine, deşi... oprite pe această treaptă intermediară lucrurile, nu cred că poţi spera la mult mai mult decât ai acum. Mara te-a iertat, mergeţi mai departe, dar pe tine te macină în adâncul sufletului ceva ce nu şi-a găsit rezolvarea prin recunoaşterea ta şi iertarea ei, altminteri nu porneai să scrii. Şi nu e numai faptul că ţi-e greu să te ierţi, chestie, spun duhovnicii, de mândrie, acest vierme neadormit care ne zgândăreşte pe toţi, ci gândul că poate ar mai fi ceva de împlinit. De aceea am spus că e un lucru bun ce s-a întâmplat, fiindcă e prilejul unei schimbări - în doi! - fundamentale. Nu e ca şi când te-ai culcat frustrat, ai vrut să-i spui celuilalt ceva de dulce, dar te-ai abţinut, iar dimineaţa, pe lumină, lucrurile apar schimbate, mai puţin grave şi serioase, care-i treaba în definitiv, ce mare lucru, toată lu-mea se mai ceartă, trecem peste. (Şi cât sapă o mie de zile de trecut peste, la temelia oricărei relaţii!)
Deci trebuie exploatat acest prilej spre bine, ca unul singular, care e de dorit să nu se mai repete. Acum e şansa schimbării, nu mâine, azi. Dar cum, concret? Păi prin spovedanie, fiecare, căci alt medicament mai eficient nu poate exista. Dacă aţi făcut deja lucrul acesta, insistaţi, dacă nu, mergeţi cu încredinţare. Spovedania cu regularitate este medicamentul universal, e dezinfectantul, antibioticul şi analgezicul lumii, e apa vie fără de care puterile ni se sleiesc, măcar că nu ne dăm seama de asta şi inventăm cu totul alte explicaţii pentru starea noastră. Şi sigur că un vas spart şi lipit la loc nu mai e ca nou, dar îl avem pe Hristos, care în sfântul potir pe toţi, fără excepţie, ne face vase noi. Dacă vrem. Numai dacă vrem.
Şi mai trebuie făcut ceva, să ne rugăm: să venim la El, să punem la picioarele crucii, pentru noi înălţate, toate necazurile şi suferinţele. Fiecare cu ale lui, unele la vedere, altele ascunse, date pe faţă sau tăinuite, plânse îndelung, sau de care nu suntem pe deplin conştienţi. Există o raţiune a încercărilor prin care trecem, adesea dincolo de logica pământeană, de atâta numai să fim încredinţaţi, că totul e spre binele nostru, inclusiv relele primite, şi că singurul care poate întoarce un rău spre bine - şi o şi face - e Dumnezeu. Iar pentru asta mai apelează şi la bisturiu, nu pune plasturi peste puroi. Astfel că toate, dar absolut toate sunt spre îndreptarea şi luminarea noastră, ca să mai facem un pas spre ceea ce am fost chemaţi să fim.
Aş ataşa şi un alt link, de data asta concret şi foarte util: http://www.sfintiiarhangheli.ro/ sa-ne-vindecam-iertand
Aşa că vă doresc, de-acum înainte, să vă întreceţi voi în a face cu bucurie toate cele posibile, şi le va face Dumnezeu, la rândul Său, pe cele imposibile!
Cu drag vă îmbrăţişează,
LILIANA - Bucureşti