1. Căldură locală
Tulburările spastice, cum sunt durerile de stomac sau cele menstruale, pot fi atenuate cu aplicaţii calde. Săculeţii cu flori de fân activează circulaţia locală: scufundaţi săculeţul timp de 10 minute în apă fierbinte, apoi stoarceţi-l şi aşezaţi-l pentru circa 45 de minute pe zona dureroasă.
2. O mică binefacere: baia la picioare
Este una dintre procedurile Kneipp clasice, care elimină induraţiile ţesutului muscular, apărute în urma durerilor de cap şi de spate. Introduceţi picioarele într-un lighean în care aţi pus apă încălzită la 35oC, până la nivelul gleznelor. Apoi, timp de 20 de minute, turnaţi mereu câte o cantitate mică de apă fierbinte, astfel încât temperatura din lighean să crească treptat, până când în final va ajunge la 42oC. După aceea, ştergeţi-vă picioarele cu un prosop şi odihniţi-vă cam jumătate de oră.
3. Mentă contra durerilor de cap
Câteva picături puse pe frunte şi tâmple pot alina repede o cefalee uşoară. Cercetătorii de la Clinica universitară de neurologie din Kiel (Germania) au demonstrat că mentolul conţinut în frunzele de mentă are o acţiune de anesteziere uşoară a pielii dar, pe lângă aceasta, provoacă şi blocarea unor neurotransmiţători, împiedicând astfel senzaţia de durere să mai ajungă la creier.
4. Ceapa şi inflamaţiile
Substanţele iuţi din sucul cepei stimulează irigarea cu sânge a ţesuturilor. Procedură cu eficacitate verificată la bronşită, ca şi la durerile de gât şi de urechi: tăiaţi ceapa în rondele, puneţi-o într-un şervet de bumbac, încălziţi-o la aburi şi striviţi-o, până vedeţi că iese sucul. Aplicaţi şervetul pe zona afectată şi lăsaţi cataplasma să acţioneze 10 minute.
5. Alungaţi durerea prin apăsare
Presopunctura elimină blocajele. Dacă vă doare capul, masaţi 2-3 minute cu degetele arătătoare imediat deasupra locului central dintre sprâncene. Apoi apăsaţi blând cu arătătoarele şi degetele mijlocii adânciturile din spatele urechilor. Se repetă de mai multe ori.
La răceală, ca şi la dureri de cap sau de dinţi, vă recomandăm o combinaţie specială, care face să dispară suferinţa aproape instantaneu. Aminoacidul numit lizină determină o trecere accelerată a ibuprofenului în sânge. Deseori, durerile se calmează în decurs de numai 15 minute.
7. Ghimbirul ameliorează
Rădăcina de ghimbir conţine gingerol, o substanţă care calmează durerea şi reduce inflamaţia. Când sunteţi răciţi şi aveţi febră: luaţi de 3 ori pe zi câte jumătate de linguriţă de ghimbir proaspăt ras, amestecat cu jumătate de linguriţă de miere. Contra durerilor de cap: presaţi câteva bucăţele de ghimbir, amestecaţi sucul cu ulei de migdale şi ungeţi-vă fruntea. Contra durerilor de stomac: mestecaţi o bucată de ghimbir de mărimea unei alune de pădure.
8. Un condiment prietenos cu dinţii
Uleiul eteric de cuişoare constă în proporţie de 90% din eugenol, care inhibă inflamaţia şi realizează o mică anestezie locală. Când aveţi o durere de dinţi, luaţi câteva picături de ulei de cuişoare pe un beţişor pentru urechi şi tamponaţi-vă zona afectată.
9. Argila calmează - printre multe altele
Acest praf de rocă bogat în minerale are proprietăţi antiinflamatorii şi vă calmează intern, atunci când aveţi probleme cu stomacul şi arsuri gastrice: dizolvaţi 1-2 linguriţe de argilă într-un pahar cu apă şi beţi. La contracturi musculare vă ajută o cataplasmă: preparaţi o pastă groasă din argilă amestecată cu puţină apă, întindeţi-o pe locul dureros, acoperiţi-o cu o faşă de tifon şi lăsaţi-o să acţioneze 2 ore.