"Justiţia, pusă sub control politic"
- După o perioadă de oarecare acalmie, luna Iunie a fost una a marilor condamnări penale. Cea mai importantă sub raport politic este condamnarea, într-o primă instanţă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, a lui Liviu Dragnea, liderul PSD, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi premier de facto. Dar nu sunt neglijabile nici pedepsele pronunţate de instanţe în cazurile Elena Udrea (fost ministru al Dezvoltării), Alina Bica (fost procuror şef la DIICOT - parchetul antimafia) şi Constantin Niţă (fost ministru al Energiei). Credeţi că ele sunt expresia unui angajament anticorupţie hotărât al Justiţiei, sau e mai degrabă rodul unei înfruntări între tabere, inclusiv în Justiţie?
- Justiţia nu e un monolit. E prea posibil să fie şi tabere antagonice în ea. Îşi are şi ea, ca toate puterile în stat, partea ei de corupţie, partea ei de incompetenţă... Am mai vorbit despre asta. E posibil ca unii dintre magistraţi să se fi speriat, iar alţii să se fi înverşunat, după ultimele ameninţări la adresa lor, făcute de liderii PSD. Ca atare, unii dau achitări pe bandă rulantă, alţii şi-au văzut mai departe de treabă şi au condamnat ce era de condamnat. Sigur că cel mai mare impact politic îl are condamnarea lui Liviu Dragnea. Cântăreşte cu atât mai greu cu cât este a doua condamnare penală, după aceea privind fraudarea votului, iar de această dată, este şi cu executare. Acest al doilea dosar aflat pe numele lui Dragnea priveşte angajarea fictivă la "Autoritatea Pentru Protecţia Copilului" Teleorman, a două secretare care lucrau, în fapt, la PSD. Bineînţeles că Dragnea s-a apărat, spunând că e vânat politic. Toţi ai lui l-au susţinut, spunând că e un dosar forţat şi, de fapt, o bagatelă. Şi asta, pentru că în concepţia PSD, abuzurile sunt la ordinea zilei şi toate par mărunte. La urma urmei, ce mare brânză e să angajezi fictiv nişte persoane? Păi, Viorica Dăncilă nu e angajată fictiv ca premier, funcţia sa exercitând-o Dragnea? Dragnea nu e angajat fictiv ca şef al Camerei Deputaţilor, funcţie pentru care ia leafă fără să calce pe la Parlament, şedinţele fiind conduse de vicepreşedinţi? Nu sunt angajaţi fictiv pe post de consuli, exact în această perioadă, tot felul de fii şi fiice ale unor politicieni din PSD şi ALDE? Ba, aş zice că şi angajarea guvernului de a respecta propriul program de guvernare este una fictivă, pentru că până acum n-a realizat nimic din ce scrie în el. Las că a făcut mult din ce n-a promis, anume, să pună sub control politic Justiţia.
"Statul paralel sunt cei care nu sunt cu PSD"
- PSD reclamă un abuz al Justiţiei, în cazul lui Dragnea. De altfel, tema "abuzurilor" a fost şi pretext pentru un miting de proporţii organizat de PSD în Bucureşti.
- Probabil că Liviu Dragnea spera să influenţeze Justiţia, arătându-şi muşchii în Piaţa Victoriei, cu ajutorul a vreo două sute de mii de oameni, aduşi din toată ţara, numai el ştie cum, cu bani, cu promisiuni, cu mâncare la pachet... Vă daţi seama cât a costat! De remarcat autoironia: toţi manifestanţii erau îmbrăcaţi în alb - culoarea purităţii. Puteau să aibă doar gulerele albe, că înţelegeam aluzia. Mitingul a fost pe cât de bine organizat milităreşte, pe grupe, cu şefi şi steaguri, sloganuri şi autocare, pe atât de fără efect. Discursurile au fost uşor penibile, iar participanţii - plictisiţi de moarte, fapt pentru care au şi plecat înainte ca manifestaţia să se termine apoteotic, cu o mare de lumini de la telefoane, după stilul copiat de la mişcarea #rezist.
Apropo de discursuri, Gabriela Firea, primar general al Capitalei, spunea: "Suntem aici să ne apărăm libertatea", Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, zicea: "Simt că adie un vânt de libertate", iar Liviu Dragnea a promis: "Va veni şi ziua libertăţii!". Te şi întrebi: oamenii ăştia nu sunt liberi? Noi bănuiam că nu, dar chiar să o spună aşa, în gura mare?... Deci, şefii Parlamentului şi primarul Capitalei se plâng că nu sunt liberi, în vreme ce ocupă Piaţa din faţa guvernului. Suntem în plin absurd. Ei bine, şi cu toată acceastă demonstraţie de forţă, PSD n-a reuşit să impresioneze Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde Dragnea a fost condamnat din nou. Văzând aceasta, Dragnea a ameninţat că va trece legile Justiţiei prin ordonanţe de urgenţă. Din nefericire pentru armonia din coaliţia guvernamentală, partenerul Tăriceanu s-a opus şi s-a revenit la calea parlamentară. Dragnea s-a plâns că este victima "statului paralel", finanţat şi susţinut de SUA şi UE, pe care a promis că îl va distruge. Vă daţi seama până unde s-a ajuns? Cum mai iese în lume omul ăsta, după o asemenea afirmaţie? În altă ordine de idei, din toate acţiunile sale, Dragnea ne dovedeşte că "statul paralel" sunt toţi cei care nu sunt cu PSD. Toţi cei care nu răspund la ordinele sale şi respectă legea sunt "statul paralel". Când Dragnea va reuşi să pună mâna şi pe restul instituţiilor pe care acum nu le controlează, adică vreo 5%, atunci nu va mai exista stat paralel.
"Dragnea şi ai lui sfidează UE şi SUA, ceea ce ne-ar putea costa pe toţi"
- Amânarea unei decizii a preşedintelui Iohannis este justificată, având în vedere că documentul are 133 de pagini şi e plin de contradicţii şi enormităţi! Probabil că judecătorii au scris atât de mult, încercând să se dumirească cam ce vor să argumenteze. Şi-au zis: mai scriem şi poate aflăm ce vrem să demonstrăm. Pentru moment, am reţinut că documentul prevede o ciudăţenie neconstituţională: că preşedintele este obligat să semneze ce vrea ministrul Justiţiei. Judecătorii CCR au argumentat că în lege scrie că preşedintele revocă la propunerea ministrului, deci ce propune ministrul e obligat să execute preşedintele. Nu le-a trecut prin cap adevărul, că o propunere de asta e propunere şi nu o decizie, pentru că poate fi aprobată sau respinsă. Oricum, în lege nu e nici un termen în care preşedintele să facă un act în baza unei decizii a CCR. Aşa că Iohannis mai are mult timp de citit, poate să citească motivarea CCR până la sfârşitul mandatului său şi PSD tot nu are motiv legal să-l suspende din funcţie. Dacă nu cumva se schimbă la foc automat şi legea asta, aşa cum se întâmplă cu Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
"Modificările la legile penale îi îngrijorează şi pe partenerii externi ai României"
- Apropo, Parlamentul, sub dominaţia exercitată autoritar de alianţa PSD-ALDE, secondată de UDMR, este aproape de finalizarea modificărilor la legile Justiţiei - mai numeroase şi mai grave decât OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de români.
- Modificările la legile penale nu ne îngrijorează numai pe noi, ci şi pe unii dintre partenerii externi ai României. Ambasadele a 12 state din UE şi din afara UE au semnat un comunicat comun, în care atrag atenţia asupra faptului că relaţiile cu România ar putea fi afectate dacă lupta anticorupţie este stopată sau stânjenită de schimbările legislative. Care a fost răspunsul coaliţiei guvernamentale? Tăriceanu, al doilea om în stat, Dragnea, al treilea om în stat, şi Dăncilă, al patrulea om în stat - că-ţi vine şi să râzi când pomeneşti ordinea asta, cu aceste nume - au refuzat să meargă la recepţia de Ziua SUA. Adică, vezi bine, le-au dat ei o palmă SUA, ca să vadă cu cine se pun. Şi această reacţie de capră râioasă cu coada pe sus a pus-o la cale Dragnea, care nu demult plătea bani grei ca să poată da mâna cu Trump, peste o masă, la un mic dejun. Acelaşi Dragnea care promitea să cumpere nu ştiu cât armament de la SUA, în ideea că va cumpăra totodată bunăvoinţa şi tăcerea administraţiei de la Casa Albă. A înţeles probabil, într-un târziu, că pentru SUA, slujba-i slujbă, drujba-i drujbă, că face afaceri cu plăcere, dar nu te iartă când calci pe bec. Comportamentul liderilor PSD şi ALDE ne plasează uşor, uşor, între ţările indezirabile şi ar putea să ne coste pe toţi, nu doar pe Tăriceanu şi Dragnea.
"Puterea uită că fără fondurile şi sprijinul UE, România nu poate spera la dezvoltare"
- Ameninţările Occidentului nu mai au efect. Unele dintre modificările legislative cele mai controversate au fost operate chiar în ziua în care se afla la Bucureşti Wess Mitchell, adjunctul secretarului de stat american pentru Europa si Eurasia, constituindu-se astfel într-o declaraţie fără echivoc: "Nu ne pasă!". Pe de altă parte, Opoziţia parlamentară e neputincioasă. Moţiunea de cenzură asupra guvernului Dăncilă, iniţiată de PNL, a fost respinsă fără efort. Cum pot fi opriţi oamenii ăştia?
- Puterea nu doar că ignoră avertismentele Occidentului, dar are şi o atitudine ostilă faţă de Comisia Europeană, faţă de ambasadele statelor UE şi SUA. O atitudine cu atât mai nepotrivită, cu cât anul viitor vom deţine preşedinţia Consiliului UE. Cu o poziţie de-a curmezişul şi cu un guvern condus mai departe de Dăncilă, din care fac parte specimene care îi seamănă, ne vom face de râs o dată în plus. Ne-am supărat când ni s-a spus că UE va fi cu două viteze, de parcă noi am fi fost în aceeaşi viteză cu Germania, Franţa şi Marea Britanie. Ce să mai zicem acum că suntem scoşi din viteză şi ameninţăm să dăm în marşarier? Puterea uită sau neglijează că fără fondurile şi sprijinul UE, România nu poate spera la dezvoltare. Ignoră că parteneriatul cu SUA, care ne conferă securitate externă, ne obligă la o anumită conduită. Pe de altă parte, nu doar Occidentul îi lasă reci pe liderii PSD-ALDE, ci şi protestele societăţii civile, care au reînceput. Ei îi numesc pe manifestanţi fascişti şi şobolani. Iliescu vedea legionari în Piaţa Universităţii, Tăriceanu vede fascişti în Piaţa Victoriei. Iată o frumoasă continuitate peste timp. Cât despre Opoziţie, aceasta şi-a făcut datoria, a depus o moţiune de cenzură, deşi ştia că nu sunt şanse să treacă. A fost totuşi un avertisment necesar, mai ales că a presupus o analiză serioasă a guvernării. Moţiunea a fost făcută de această dată foarte bine, cu date exacte şi sobră, fără glumiţe şi sloganuri. La cifrele şi interogaţiile conţinute în moţiune, premierul Viorica Dăncilă a răspuns că "majorările de preţuri au scăzut", că "inflaţia este pur statistică" şi că "România este tigrul Europei la capitolul creştere economică". Deci, a încălecat ea tigrul şi i-a oferit coanei Europa un număr de dresură pe cinste. În final, pe un ton patetic, atât cât îi permite figura ei comică, Viorica Dăncilă s-a întrebat: "Dacă voi pleca, ce se vor face cetăţenii României?". Rămâi mut. Bineînţeles că moţiunea a căzut. Cu sprijinul UDMR, care a făcut obişnuitul joc oportunist şi s-au dat cu Puterea, deşi votul UDMR tot nu conta.
Una peste alta, coaliţia de la guvernare pare de neoprit. Şi se radicalizează tot mai mult. Devine tot mai autoritară. Ceea ce provoacă reacţii radicale şi din partea Opoziţiei, a societăţii civile şi, previzibil, din partea Occidentului. Toate acestea indică primejdia unei deşertificări a vieţii noastre politice, în care nu vor mai creşte decât scaieţi, ciulini şi alte plante neroditoare şi în care nu va mai exista încredere şi speranţă.