Se cerne prin sită, ca să cadă corpurile străine. Joi dimineaţa la ora 6 se pune la încolţit 1 kg de grâu, într-o oală smălţuită, cu o capacitate de 5 litri. Se spală cu apă rece până se obţine o apă curată. Apoi, se umple oala cu apă limpede. Se pune într-un loc ferit. La ora 14 şi ora 22 se scurge apa în care a stat grâul şi se spală din nou, până rămâne iar apa curată. Se umple din nou oala şi se lasă deoparte. Vineri la ora 6 se scurge apa şi se transferă grâul în strecurătoare. Se pune strecurătoarea sub jet de apă. În timpul spălării, nu amestecaţi grâul. Spălarea să dureze numai câteva secunde. Se va repeta din 8 în 8 ore, adică la orele 6 - 14 - 22, până iese embrionul (colţul) de 2 mm şi rădăcinile de 5 mm. Aceasta se obţine sâmbătă pe la prânz sau, cel mai târziu, seara. Când se obţine mărimea embrionului şi a rădăcinii, se pune grâul în sticle de lapte care se vor acoperi cu dopuri, ca să nu intre aerul, şi se lasă la frigider. Dintr-un kilogram de grâu se obţine 1,5 kg de grâu încolţit. Această cantitate ajunge pentru o săptămână.
* Administrarea germenilor de grâu se face dimineaţa, pe stomacul gol. Grâul încolţit se dă prin maşina de tocat, după care se amestecă cu miere.
* Doza terapeutică la adulţi este de 3-6 linguri pe zi; la copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, doza este de 1-2 linguri pe zi; la copiii de 2-6 ani, doza este de 1-3 linguriţe pe zi.
* Pentru a observa primele efecte ale consumării grâului încolţit, trebuie să treacă 3-4 săptămâni. Stabilizarea efectelor apare, însă, după 2-3 luni şi 6-12 luni, în cazul persoanelor devitalizate sau care suferă de afecţiuni grave.