* Părul - compuşii organici pe bază de siliciu şi de sulf conţinuţi în coaja castraveţilor favorizează creşterea unor fire de păr sănătoase, rezistente la despicare şi la rupere, cu rădăcină puternică. Alături de castraveţii ce se consumă cu tot cu coajă, alte legume recomandate în acest sens sunt morcovii, salata şi spanacul.
* Unghiile - conţinutul de siliciu în formă asimilabilă de magneziu şi de vitamine din complexul B existente în aceeaşi coajă a castraveţilor recomandă consumul acestor legume şi pentru a avea unghii sănătoase şi rezistente la rupere.
* Tenul iritabil, sensibil la căldură - substanţa care are un rol crucial în acest domeniu se cheamă 14a-metil D - fitosterol. Se foloseşte extern, are un nume... frumos, dar nu vă străduiţi să îl ţineţi minte. Este bine însă să reţineţi că mari laboratoare de produse cosmetice au descoperit că această substanţă, împreună cu alte patru principii active cu denumiri la fel de complicate, explică uluitoarele efecte ale apei de castraveţi asupra tenului. Apa de castraveţi, adică sucul obţinut prin simpla stoarcere a acestei legume, se aplică sub formă de comprese dimineaţa şi seara pentru eliminarea inflamaţiei, pentru prevenirea formării petelor, pentru alinarea iritaţiilor produse de praf şi de transpiraţie. Sucul sau apa de castraveţi folosită în acest fel este una din cele mai bune soluţii cosmetice din lume şi pentru tenul acneic, pentru tenul uscat ori pentru tenul îmbătrânit.
* Cearcănele - pe lângă faptul că este eficientă contra cearcănelor, aplicaţia de felii de castravete pe ochi reduce durerile oculare la persoanele care lucrează la calculator ori care fac eforturi vizuale mari. Merită, aşadar, să încercaţi, măcar din când în când, tratamentul cu felii proaspăt tăiate de castravete, aplicate pe zona ochilor vreme de 15 minute. Vor face pielea dvs. să arate mai bine şi, în plus, vă va reconforta cum nici o cremă cu chimicale nu o poate face.
DOVLECEI
* Depigmentări produse de soare - se aplică, vreme de 30 de minute pe zi, comprese cu felii de dovlecel proaspăt. Tratamentul se face vreme de 20 de zile, având grijă ca, în zilele în care se face aplicaţia, pielea astfel tratată să nu se expună la soare (altfel pot apărea arsuri solare, datorită proprietăţilor uşor fotosensibilizante ale dovlecelului).
* Ten palid, ofilit - se taie în felii dovlecelul proaspăt şi, cu partea umedă, se freacă uşor fiecare porţiune de piele a obrazului. În primele zile, tratamentul se face vreme de 1-2 minute pentru fiecare porţiune vizată, mărindu-se perioada, dacă nu apar iritaţii sau reacţii alergice. Dovlecelul curăţă pielea de ţesuturile moarte, activează puternic circulaţia, dând tenului o coloratură luminoasă, sănătoasă. Este valabilă aceeaşi contraindicaţie pentru expunerea la soare, după efectuarea acestui tratament.