Se cerne prin sită, ca să cadă corpurile străine. Joi dimineața la ora 6 se pune la încolțit 1 kg de grâu, într-o oală smălțuită, cu o capacitate de 5 litri. Se spală cu apă rece până se obține o apă curată. Apoi, se umple oala cu apă limpede. Se pune într-un loc ferit. La ora 14 și ora 22 se scurge apa în care a stat grâul și se spală din nou, până rămâne iar apa curată. Se umple din nou oala și se lasă deoparte. Vineri la ora 6 se scurge apa și se transferă grâul în strecurătoare. Se pune strecurătoarea sub jet de apă. În timpul spălării, nu amestecați grâul. Spălarea să dureze numai câteva secunde. Se va repeta din 8 în 8 ore, adică la orele 6 - 14 - 22, până iese embrionul (colțul) de 2 mm și rădăcinile de 5 mm. Aceasta se obține sâmbătă pe la prânz sau, cel mai târziu, seara. Când se obține mărimea embrionului și a rădăcinii, se pune grâul în sticle de lapte care se vor acoperi cu dopuri, ca să nu intre aerul, și se lasă la frigider. Dintr-un kilogram de grâu se obține 1,5 kg de grâu încolțit. Această cantitate ajunge pentru o săptămână.
* Administrarea germenilor de grâu se face dimineața, pe stomacul gol. Grâul încolțit se dă prin mașina de tocat, după care se amestecă cu miere.
* Doza terapeutică la adulți este de 3-6 linguri pe zi; la copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, doza este de 1-2 linguri pe zi; la copiii de 2-6 ani, doza este de 1-3 lingurițe pe zi.
* Pentru a observa primele efecte ale consumării grâului încolțit, trebuie să treacă 3-4 săptămâni. Stabilizarea efectelor apare, însă, după 2-3 luni și 6-12 luni, în cazul persoanelor devitalizate sau care suferă de afecțiuni grave.