Pe o plăcuţă ştearsă de ploi citim: "Institutul de Ştiinţe Spaţiale" (ISS). Abia se mai văd literele, încrustate în pătrăţelul de piatră cenuşie. Cine-şi poate închipui că înăuntru se fac cele mai moderne experimente ale cosmosului? În această clădire bătrână, ce-a fost câştigată la pocker de un boier prin veacul al XIX-lea - conacul "cu un turn" Oteteleşanu -, unde era găzduit deseori Eminescu de către prietenul său Slavici, 100 de cercetători de elită lucrează astăzi, conectaţi la toate staţiile orbitale ale mapamondului. Puţină lume ştie despre ei. De pildă, că acest ISS există de peste 60 de ani. Că oamenii din acest conac sunt şcoliţi la cele mai prestigioase universităţi ale Terrei şi au contribuţii de excepţie la studiul cerului. Tineri, cu media vârstelor pe la 38 de ani. Genii anonime.
Urcăm pe o scară cotită, apoi vedem din mers uşile deschise ale laboratoarelor ce încă mai păstrează prin unghere vechiul mobilier boieresc, alături de telescoape şi de aparate ultramoderne. Biroul directorului, dr. Ion Sorin Zgură, este cel în care a lucrat ilustrul savant Horia Hulubei. În faţa lui, o masă de conferinţe, la care au şezut, de curând, mari savanţi şi cosmonauţi ai planetei. Un fiu de inginer agronom dobrogean din Cogealac este acest Sorin Zgură, doctor în fizica energiilor înalte la fabulosul accelerator de particule "National Brookhaven Laboratory" din Statele Unite, care-i conduce de şapte ani pe fantasticii astrofizicieni din Măgurele, este un fiu de ţăran dobrogean din Cogealac. Om roş în obraz, masiv şi ferm, ca un gospodar înfipt pe pământ ziua, iar noaptea cu ochii la cer. Încă-şi mai aminteşte cu drag de satu-n care s-a născut, de unde privea întrebător stelele. Totodată, e conectat zi de zi cu întreaga tehnologie cosmică la nivel planetar.De aici, din clădirea asta seculară, şi-a trimis cercetătorii în cele mai noi misiuni ale Agenţiilor Spaţiale Europeană şi Americană (ESA şi NASA), oferindu-le proiecte profitabile, care să-i facă să n-aibă de ce să părăsească România. "Avem proiecte poate mult prea îndrăzneţe pentru România", zice, scoţând dintr-o mapă un morman de proiecte ştiinţifice în care cercetătorii săi sunt "vârfuri". "Nu se poate altfel. Trebuie să fim înaintea tuturor cu zece paşi. Nu cu unul, cu zece! Cu toate piedicile care ni se pun, tot să ne mai rămână vreo doi-trei. De mulţi ani, noi, românii, suntem prezenţi în spaţiul cosmic. Cu experimente româneşti şi realizări notabile. Să lucrezi aici, n-ai cum să nu fii băgat într-un proiect internaţional de top. Noi, ISS-ul, n-avem bani de la bugetul statului, ci trăim doar din finanţările acestor proiecte. Aproape toţi cercetătorii au studii post-universitare în occident şi ţin legătura zilnic cu specialiştii cei mai mari la nivel mondial. Suntem experţi în construcţia de nanosateliţi, în fizica razelor cosmice şi a energiilor înalte, în astrofizică şi cosmologie. Într-adevăr, lumea nu ştie. Cel mult de colegul nostru Dumitru Prunariu poate-şi mai aminteşte cineva. S-a scris puţin despre noi. Nici măcar localnicii de-aici sau bucureştenii nu cred că au habar că la Măgurele se fac asemenea studii despre cosmos...". Dr. Zgură ne va fi călăuză prin laboratoarele unui conac din mijlocul acestui orăşel de savanţi, uitat în câmpie - Măgurele - aflat la vreo 25 de kilometri de Bucureşti. În micuţa lume a celor mai sofisticaţi dintre toţi cercetătorii: fizicienii astrelor.
Ştirile Universului
Pereţi negri, înalţi, de computere care duduie. Abia ne putem auzi din cauza lor. "Data center". "Camera serverelor", cum i se mai zice. Computere. Doar computere, matahale cu sute de beculeţe şi clapete. Dacă treci pe culoarul din spatele lor, valuri puternice de aer fierbinte aproape te dărâmă. Asemenea instalaţii colosale sunt răcite pe dedesubt, prin conducte de apă, şi funcţionează fără întrerupere, 24 de ore din 24. În serverele astea sunt strânse, în timp real, toate informaţiile despre cosmos pe care le-a aflat şi le află fiinţa umană. Câte un beculeţ se aprinde pe ele la câteva secunde: altă ştire din Univers. Iar în faţa acestor şiruri de servere înalte până în tavan este un singur monitor, prins pe-un perete, pe care se poate vedea o hartă a lumii cu marile centre spaţiale şi laboratoare ale mapamondului. Puncte fosforescente, pe toată Europa, de unde se arcuiesc dungi luminoase spre Japonia, Rusia, China, SUA... Privind acest ecran micuţ, afli "live" noutăţi de la toţi sateliţii şi experimentele spaţiale. "Este o mare onoare că Măgurele a fost ales ca sediu al informaţiilor spaţiale europene", explică Sorin Zgură. "Informaţii spaţiale, de fizica energiilor înalte, astronomice, etc! Aici, la noi, se centralizează. Suntem conectaţi în direct cu acceleratorul de particule de la CERN - Geneva şi celelalte uriaşe laboratoare mondiale. Toate vin aici, în camera asta!"
Ce destin! Ce noroc, să fii legat la tot ce se întâmplă nou în lume. Cercetătorii de la Măgurele lucrează pentru NASA, Harvard, Hubble, CERN, pentru cel mai mare observator de pe planetă - Pierre Auger Observatory - un câmp imens de telescoape, din pampasul argentinian, de vreo 10 ori mai mare ca suprafaţa Bucureştiului. Sunt plătiţi de acolo, dar nu-i nevoie să meargă mereu la "locul muncii". Lucrează de acasă. Câştigă bani buni, cât să n-aibă motiv să părăsească România. Sorin Zgură nu le impune un program: "Cercetătorul e ca poetul. În jumătate de oră poate descoperi ceva care să schimbe lumea. Şi trebuie să citească. Nu-i poţi pune normă: azi citeşti atâtea pagini, mâine atâtea...". Aproape de camera serverelor, tot la parter, era găzduit cândva Mihai Eminescu. În 1876, "câştigătorul de pocker" Ion Oteteleşanu "îşi lasă toată averea sa, ca să servească la facerea unui institut de fete românce", condus de Ioan Slavici. Apoi, domeniul e moştenit de Academia Română. Pe malul lacului din apropiere, numit şi azi "al lui Eminescu", se spune că poetul oaspete a scris celebra poezie "Lacul".
Fizicianul total: CRISTIAN IONESCU
Blonduţ, slăbuţ, arată mai degrabă ca un rocker adolescent. Îmbrăcat în blugi, cu-n tricou pe care scrie New York, are o voce molcomă, ca de bătrân înţelept. Pare incapabil de-a-şi pierde răbdarea vreodată. Orice-l întrebi, încearcă să-ţi explice, şi de trei ori. Chiar dacă nici după aceea tot nu pricepi nimic. Se simte stânjenit să-i vorbeşti la persoana a III-a. N-ai spune că are 37 de ani şi e unul dintre cei mai experimentaţi oameni ai institutului. Cu doctorat în Italia, studii post-doctorale la celebrul institut "Max Plank" din Germania. Când auzi specializările sale, "ţi se sparie gândul". Tranziţia de fază în lichide... Discurile de acreţie ale găurilor negre... Dar el încearcă molcom să-ţi explice. Ce-s razele cosmice, cum e să observi prin telescop fenomene foarte îndepărtate în timp, din alte galaxii, care abia acum ajung la noi după miliarde de ani prin intermediul luminii... Sau cum se contopesc două găuri negre şi unda gravitaţională ajunge la noi după mii de ani lumină... De la astrofizică, a trecut apoi "în cealaltă parte", la microcosmos: fizica particulelor elementare, în care şi-a dat şi doctoratul acum zece ani. Mereu te întrebi când a avut timp să facă toate astea. Acest om are trei copii mici, familie, greutăţi, o mulţime de proiecte, dar pare să aibă timp pentru orice. "Noi pe toate le învăţăm din mers", zice, întorcându-se de la computerul pe care se vede o puzderie îngrămădită de astre. "Cercetătorii de aici - toţi - sunt obligaţi să ştie şi programare pe calculator, montaj de film şi măcar vreo două limbi străine la perfecţie. În Facultatea de Fizică din România nu se predă nici măcar o disciplină legată de ştiinţe spaţiale. Studiile nu-ţi prea ajută la nimic pentru meseria asta. Înveţi, fie dacă-ţi faci ucenicia aici, în Institutut, dar mai ales dacă apoi te şcoleşti în ţări puternice. Practic, o iei de la capăt".
Aşa au făcut toţi cei de aici. Oameni rari, căci pe puţini îi duce mintea să ajungă târziu la un nivel aşa înalt. Ceauşescu nu desfiinţase studiile spaţiale. Din fudulie - voia să fie între naţiunile prezente în cosmos. La începutul anilor '90, aproape 500 de specialişti români au părăsit ţara în masă, spre SUA şi Canada. A fost o tragedie, n-a mai rămas aproape nimeni. Puţinii profesori au trebuit s-o ia de la zero. Cu tineri. Foarte tineri. Care acum revoluţionează ştiinţa cerului. De mic, Cristi nu şi-a dorit altceva decât să fie fizician. Azi tocmai a terminat "un proiect de monitorizare a Pământului din cosmos cu ajutorul operaţiilor de data mining". O contribuţie românească, un soft care va avea mare căutare pe piaţa internaţională. "Lucrăm direct cu ESA şi sateliţii ei. Practic, realizăm o automatizare a recunoaşterii anumitor suprafeţe, clădiri, texturi... Putem observa din spaţiu dacă o pădure a fost defrişată, dacă o clădire e stabilă, dacă un deal se mişcă etc. Ceva ce nu prea s-a mai făcut până acum." Un alt proiect aproape terminat al lui Cristi e un soft legat de "formarea şi modelarea galaxiilor". O sofisticată simulare pe computer, pornind de la zero, care va prezenta un mare interes pentru educaţie şi cercetare. Realizare pur românească, în institutul de la Măgurele! Şi nu contenesc să-l privesc pe tinerelul acesta modest şi firav, care până la vârsta lui a aprofundat cele mai complicate domenii ale fizicii. Îmi zice că are, totuşi, şi viaţă socială, că mai iese la o bere cu prietenii. Dacă l-ai vedea pe stradă, ai putea zice că-i vreun tinerel în primii ani de muncă. Şi-mi zice mereu, cu sfială: "Eh, nu-i mare lucru. Totul e să ai curiozitate. Uimire pentru Univers. Şi... ştiţi care e chestia? Jur că îmi şi place!", zice Cristi zâmbind.
Sateliţi 100% româneşti
"Turnul" e cea mai înaltă clădire din Măgurele. Peste tot în jur vezi acoperişurile institutelor părăginite ale acestui orăşel de savanţi - peste 4000 de oameni ce lucrează în blocurile astea comuniste, mizere, la experimente ce duc faima ţării peste tot. La etajul 6 mai există un spaţiu ce aparţine ISS-ului. Un laborator având în stânga celebra "cameră curată", locul cel mai curat cu putinţă de pe Terra. Doar acolo se asamblează sateliţii. Vedem pe un ecran: în acest moment există 43 de particule mai mici de un micron într-un cub de aer cu latura de 30 de centimetri! Înăuntru, dincolo de geamurile largi, se vede un om îmbrăcat într-un costum alb, întreg, ca de cosmonaut. Stă aplecat asupra unei plăcuţe cât jumătate de palmă şi meştereşte ceva, cu un fel de pensetă. Alături, pe un raft, este restul cubului: cel de-al doilea satelit 100% românesc, ce va fi lansat curând. Întreagă această cameră albă a fost creată doar pentru el. Specialişti români de la 5 universităţi şi-au unit eforturile pentru a-l concepe. Carcasa asta micuţă costă vreo 300-400.000 de euro, sumă minusculă faţă de costurile altor piese. Un şurubel trimis în spaţiu poate valora de vreo 10.000 de ori mai mult decât pe Pământ.
Camera albă
Sorin Zgură îmi arată în tavan nişte filtre prin care aerul e pompat înăuntru, pentru ca apoi să iasă printr-un alt filtru, montat chiar în uşa de intrare. "Înainte să urci pe naveta lor spaţială, ESA verifică minuţios toate detaliile. Munca noastră e monitorizată non-stop: umiditatea, temperatura, presiunea, dar mai ales «curăţenia» în care lucrezi. Dac-ai scăpat orice detaliu, totul a fost în zadar. Camera albă e ca un fel de aspirator. Un fir de virus dacă duci în cosmos, compromiţi o investiţie imensă. Acest satelit este 90% finalizat. Îndată îl trimitem în spaţiu. Totul e originalitate românească. N-am cumpărat nimic de afară. Chiar dacă «Goliat» a pierdut la un moment dat comunicarea cu Pământul, când au văzut cu ce competenţe l-am făcut, ESA ne-a acceptat definitiv pe staţiile lor. Am intrat în clubul select al ţărilor mari".
"Cosmonautul" iese mai întâi într-un "sas", unde îşi dă jos costumul. O antecameră îngustă, numită şi "camera murdară", deşi e mai curată decât orice spaţiu obişnuit de pe Terra. Iese, vine spre noi zâmbitor şi ne întinde mâna: Claudiu... Tot un băiat subţire, tânăr, lipsit de laudă de sine. Inginer aerospaţial, lucrează la partea de "determinare şi control a atitudinii" satelitului. Practic, cu nişte motoraşe fine, reuşeşte să-l întoarcă în jurul axei sale, pentru a face anumite misiuni. Ne explică: "sunt nişte volante, exact ca motoraşul din telefonul mobil, care îl fac să vibreze, întorcându-l pe masă când tremură. Tot aşa întoarcem satelitul, ca să facă o poză Pământului şi nu Soarelui, de pildă...". Claudiu era încă student când a fost ales să lucreze în echipa lui "Goliat". Zice că în jurul acestei cutiuţe, pe care el o plimbă prin cosmos, tot aşa cum copiii îşi mişcă maşinuţele teleghidate, s-au adunat nişte mari entuziasme. La loc de frunte: bucuria de-a fi român în spaţiu. În faţa camerei albe, îmi arată un fel de tub metalic foarte gros, numit "camera termală" - concept şi fabricaţie pur româneşti. Înăuntru se creează condiţii de vid şi temperatură (de la -80 la 200? C) întocmai ca-n spaţiul cosmic, pentru testarea echipamentelor. Alt success internaţional. S-a creat o echipă, din care e mândru că face parte. "Chiar şi numai pentru această echipă - zice - n-aş pleca din ţară". N-are de ce să plece. Toţi sunt tineri, uniţi, vor să arate lumii ce pot. Sunt cu adevărat nişte magicieni ai cerului.
Ciupercile din cosmos
A doua zi dimineaţă, primesc un telefon de la ISS: au venit gemenii! Fraţii Mogîldea. Auzisem de ei. Erau celebri în lumea ştiinţifică pentru ideea de a trimite în spaţiu o cultură de ciuperci colorate, expusă la radiaţia cosmică şi microgravitaţie. Datorită lor s-a aflat cum poţi creşte securizarea la viruşi pe toate staţiile spaţiale din lume. A fost singurul experiment din Europa de Est acceptat pe staţia spaţială internaţională, după un concurs extrem de dur, la care au participat zeci de ţări importante. Un experiment românesc!
George şi Marian Mogîldea arată la fel şi la 42 de ani. Gesturi, zâmbet, vorbă, totul. Toată viaţa au fost împreună. Au făcut şcoala şi facultatea împreună, şi-au dat masteratul deodată în Italia, sunt amândoi doctori în fizică şi lucrează din 2005 în acelaşi laborator de Fizica Energiilor Înalte. Au aceiaşi prieteni, fac aceleaşi lucruri împreună. Parcă şi ideile le vin împreună. Poartă amândoi cămăşi în carouri, sunt supli, sobri, chipeşi - au ceva din mândria unor fraţi muschetari parcă. Lumea din institut nici nu le mai zice pe nume. Ci, simplu: "Gemenii". Iar când două minţi gemene se unesc, nimic nu le stă împotrivă. Toată lumea s-a întrebat: "De ce tocmai ciuperci? Cum de s-au gândit tocmai la acea specie din regnul fungi?...".
Gemenii ne aşteaptă în laboratorul lor din conac. Ştiu ce vrem de la ei. Pe-o masă metalică au scos trei capsule din plastic - cele care s-au întors cu succes din cosmos. Par nişte cutiuţe din alea rotunde pentru alifii, care se vând prin prăvălii la câţiva lei. Când au venit aici prima oară, unul dintre cercetătorii de la ESA a luat o cutiuţă şi a izbit-o cu toată puterea de pământ. Apoi le-au lovit cu ciocanul. Când au văzut că nu s-a spart, au zis: "Da, dom'le, începutul e bun...". Gemenii îmi povestesc cât de mult au muncit doar pentru realizarea acestui plastic, făcând o mulţime de probe: "E un «lexan», un policarbonat foarte dur, dar şi flexibil, ca să reziste la şocurile sau la vibraţiile rachetei cosmice. Totodată, ne-a interesat şi modul cum interacţionează cu ciupercile. Se înşurubează etanş, până aproape de vid. Aici, înăuntru, au fost sporii. Vă daţi seama ce dezastru ar fi fost să crape în Staţia Spaţială Internaţională (una dintre cele mai mari investiţii ale omenirii). Sporii au stat pe navă şase luni. Uimire: s-au umplut capsulele! Au crescut incredibil de repede în spaţiu, în condiţii de microgravitaţie. Mai repede chiar decât pe Pământ! În vreme ce imunitatea cosmonautului scade, fiind vulnerabil la orice virus. A fost un pas important spre securizarea astronauţilor. Până la noi, nimeni n-a ştiut asta." Stau amândoi în faţa mea, lângă un tub metalic unde simulează vidul din spaţiu şi-mi povestesc despre succesul lor din anul 2007. O contribuţie mică, dar acolo, în cosmos, orice detaliu ştiinţific valorează de mii de ori mai mult decât pe Pământ. Cum de le-a venit ideea tocmai cu regnul fungi? Într-o seară, George a discutat acasă cu soţia sa Daniela, cercetător la Institutul de Biologie. Aceasta l-a îndemnat spre prof. dr. Ana Gomoiu, care mai studiase culturi de fungi în condiţii extreme. S-a creat o echipă, o interdisciplinaritate. Luni de zile au realizat teste aici şi în performante laboratoare germane. Până la urmă, au reuşit.
Românii din cer
Oameni cuminţi. Toţi vorbesc parcă la fel. Pe un ton scăzut, calm, nu-ţi poţi imagina că ar putea fi vreodată mânioşi. Le place să-ţi vorbească despre cer. Sunt parcă "născuţi fizicieni", cu uimirea asta nebună pentru lucrurile nepătrunse. De mici, încă de la primele uimiri, au ştiut ce vor în viaţă: fizică. Nimic altceva. Au mintea în văzduh, dar limpede, clară, liniştitoare. Când îi auzi vorbind, totul pare simplu. Dar nu e. Nu e deloc. Aşa arată şi biofizicianul Alexandru Nistorescu, care la 27 de ani şi-a dat doctoratul în performanţă sportivă, cu un dispozitiv creat de el însuşi pentru "analiza musculară în condiţii de dry immersion" la cosmonauţi. Un aparat creat aici, la Măgurele, cu efecte remarcabile asupra creşterii performanţei astronauţilor în condiţii de imponderabilitate. Sau dr. Eugeniu Mihnea Popescu, care, la 38 de ani, e unul dintre cei mai mari. Are deja în jurul lui studenţi ucenici ce-l admiră. Acest om e implicat activ în unele dintre cele mai mari proiecte ale omenirii. Câtă siguranţă, cât calm îţi transmite, când îl priveşti cum povesteşte, rezemat de-o masă a laboratorului său de Astrofizică, Fizica Energiilor Înalte şi Tehnologii Avansate pe care îl conduce. Acest bărbat a gustat din tainele adânci ale lumii. Ştie. Legile obişnuite ale fizicii nu-i ajung. Ar putea supravieţui pe această planetă încă vreo jumătate de secol, chiar dacă aceasta ar deveni pustie. Proiectele internaţionale în care lucrează îşi vor culege roadele abia peste 10-20-30 de ani. Acum, de pildă, lucrează în experimentul ANTARES. Pleacă des în sudul Franţei, pe malul Mediteranei, pentru a supraveghea câteva mii de sfere scufundate la 3000 de metri sub nivelul mării. Aceste sfere detectează neutrini - particule ce vin din Univers şi aduc informaţii de la facerea lumii. "Da, e un lucru extraordinar, ca român, să fac parte din această echipă internaţională", recunoaşte cercetătorul. "Am fost ales fiindcă am un doctorat în astrofizică la renumitul institut german «Max Plank». Ce sunt aceşti neutrini? Sunt nişte particule care trec prin orice materie. Trec cu uşurinţă prin planeta Pământ, care e folosit doar ca ţintă. Ca să vă faceţi o idee, pentru a opri un flux de neutrini ar trebui să construim un zid de plumb cu grosimea cât sistemul nostru solar. E foarte important să-i găsim, fiindcă ei transmit unele mesaje de la formarea Universului. De acum miliarde şi miliarde de ani. Nu-i poţi detecta decât în apă, la mari adâncimi. Să-i interceptezi imediat ce trec prin Pământ fiindcă, imediat ce ies la lumină, dispar. Sferele de sub apă sunt practic nişte detectori de lumină. Ei bine, computerele din aceste sfere au fost concepute, gândite, testate aici, la Măgurele. Atunci când - ca ţară - eşti implicat într-un proiect atât de mare, de talie mondială, n-ai cum să n-ai satisfacţii... "
Asemenea misiuni imense, în care sunt implicate cele mai potente state ale lumii, se pregătesc cu cel puţin 10 ani înainte. Se investesc sume uriaşe, la nivel de guverne, căci viitorul omenirii este în joc. "Faptul că România a fost acceptată la masa celor mari... e ceva", îmi spune şi directorul Sorin Zgură, stând alături de Laurenţiu, zâmbind. Doi fizicieni enormi, pe care ţara ar putea să-i folosească drept "branduri". Recent, amândoi au fost chemaţi la Hanovra, la o întâlnire cu înalţii oficiali ai ESA. Invitaţi special să ia parte la cel mai mare experiment spaţial al mapamondului - misiunea LISA -, ce va începe în anul 2034. Cu o rachetă spaţială se vor urca în cosmos trei sateliţi la o distanţă de... 2,5 milioane de kilometri depărtare de Terra. Da, aţi auzit bine. Trei sateliţi puşi într-un triunghi echilateral, uniţi prin lasere şi care comunică între ei, folosiţi pentru captarea undelor gravitaţionale. "E o misiune spaţială de tip L (Large), adică din categoria celor mai mari de pe mapamond", mă lămureşte Laurenţiu Caramete. "România a fost invitată cu partea de computing, lasere, dar mai ales cu sistemul de poziţionare fină a sateliţilor în spaţiu. E ultima şi cea mai mare realizare românească de până acum. Fiindcă se va deschide o nouă fereastră de observare a universului, alta decât cele cu lumina, neutrinii sau razele cosmice. Acum avem undele gravitaţionale! Dacă anul trecut s-a luat Premiul Nobel pentru observarea lor de pe Terra - o şansă foarte rară - de data asta le vom observa din spaţiu, pentru a elimina zgomotul de fond al Pământului. De acolo, de sus, unde e linişte... Astfel vom putea ajunge spre locul unde s-au ciocnit două găuri negre, făcând întregul Univers să vibreze. Vom porni, în alt fel, spre unul şi acelaşi scop: aflarea începuturilor Existenţei..."
***
E vineri după-amiază, am mai rămas doar noi trei în laboratorul de Astrofizică. Pe holurile conacului nu se mai aude alt zgomot. Cercetătorii au plecat la masă sau pe la casele lor. Laurenţiu îşi închide laboratorul, ne dăm mâna la despărţire. Cei doi fizicieni îşi urează weekend plăcut. Plecăm şi noi spre maşină, Sorin Zgură îmi zice că parcă i s-a făcut dor de satul lui. Ar da o fugă în weeekend-ul ăsta. Acolo, lângă Razelm, între marile lacuri de la marginea mării, cerul e clar şi stelele mai frumoase decât oriunde. Acolo i s-a născut uimirea pentru cosmos, pentru toate miracolele lumii din jur. "Astăzi, când vin prin sat, puţini mă mai cunosc. Am fost singurul care am făcut facultate din generaţia mea, am fost plecat mult. Când intru pe uliţă, îl aud mai întâi pe nea' Mitică Turcu: «Bine că te-am văzut, domnu' Sorin. Ia vină, şezi un pic acoalea!...». «Ce s-a-ntamplat, bre' nea' Mitică?». Se aşază lângă mine şi-mi zice: «Sorinel, tatică, vreau să mă lămureşti şi pe mine cum stă treaba cu materia neagră. C-am întrebat prin sat, şi pe la popă şi pe la alţii, da' nimeni nu ştie...». Ce să fac? Mă pun lângă el şi încerc să îi explic. Îi zic că nici cercetătorii nu ştiu bine ce este. Că-i un alt fel de materie, care-i de fapt 80% din materia universului, dar n-o putem vedea, fiindcă nu absoarbe lumina... Pe urmă intră în curte fică-su, grăbit: «Haide bre, tată, că întârziem la moară!...». Da' nea' Mitică, nici gând: «Las-o, bre, dracu' de moară! Nu vezi că domnu' Sorin îmi spune aicea cum e cu materia neagră?!». Şi pune o ţuică şi-i explic mai departe. Uneori ne apucă seara în pridvorul casei lui. Apoi, uitându-ne amândoi la cerul cu stelele alea mari, clare, începe să-mi povestească şi el despre ce mai e nou pe aici".