Ingrediente: câte 1 pumn de flori uscate de tei, soc şi creţuşcă, 1 l de apă, 1 kg de zahăr brun, 25 g de acid citric.
Mod de preparare:
* Daţi într-un clocot apa şi zahărul, apoi luaţi-le de pe foc. După ce aţi aşteptat să se răcească puţin, adăugaţi şi acidul citric.
* Puneţi florile în lichidul călduţ, acoperiţi vasul şi lăsaţi-l la infuzat 48 de ore. La sfârşit, strecuraţi siropul şi turnaţi-l în sticle mici.
Utilizare: Cele trei flori ajută la scăderea febrei, au acţiune sudorifică şi antiinflamatoare, fiind aşadar foarte indicate pentru tratarea răcelilor şi a gripelor. Siropul se bea diluat cu apă, însă la fel de bine poate fi întrebuinţat ca îndulcitor al ceaiurilor de plante.
Balsam pentru pielea iritată
Ingrediente: frunze de tei, ulei de floarea soarelui, ulei de cânepă, ceară de albine, uleiuri eterice de grepfruit, lavandă, lemn de cedru şi bergamotă.
Mod de preparare:
* Tăiaţi mărunt frunzele de tei, puneţi-le într-un borcan şi turnaţi peste ele uleiul de floarea soarelui. Încălziţi borcanul în bain-marie cam 20 de minute. După aceea, strecuraţi uleiul pentru a îndepărta frunzele şi lăsaţi-l să se răcească.
* Încălziţi în bain-marie 40 de grame din uleiul preparat anterior, în care adăugaţi 10 grame de ulei de cânepă şi 5 grame de ceară de albine, până când aceasta din urmă se topeşte complet.
* Puneţi într-un borcănel de 50 ml câte 2 picături din uleiurile de grepfruit, lavandă, lemn de cedru şi bergamotă, apoi turnaţi deasupra balsamul. Aşteptaţi să se răcească, după care închideţi borcănelul.
Utilizare: Frunzele de tei calmează pielea iritată şi vindecă leziunile minore, iar uleiurile eterice ajută la îngrijirea pielii.