Există o legătură misterioasă între zodia Gemenilor şi sănătate, legătură cunoscută din cele mai vechi timpuri. Unul dintre mistere rezidă în însuşi pluralul "Gemeni", care sugerează cel puţin două fiinţe umane similare. Este prima dintre aşa-numitele zodii duble sau comune (celelalte fiind Fecioara, Săgetătorul şi Peştii), care în astrologia modernă nu se mai numesc "semne duble" ci "semne mutabile". Fiind prima dintre cele patru, Gemenii sugerează primul moment de diviziune, când "celula descoperă capacitatea de-a se reproduce, divizându-se". Căci această celulă reprezintă Gemenii, cel puţin Gemenii univitelini (identici), care sunt rezultatul diviziunii unei singure celule.
Cum erau priviţi cei născuţi sub semnul masculin, diurn şi de aer al Gemenilor, în astrologia cabalistică?
Descrierea generală: Gemenii vor avea o ţinută dreaptă, cu corp şi chip frumos, cu un abdomen voluminos şi umeri largi, cu ochi frumoşi, păr ondulat şi o voce puternică. Vor fi mărinimoşi, vor spune adevărul, pricepuţi la munca pe care o fac şi la toate cele de care se apucă şi vor fi moderaţi din punct de vedere religios. Geamănul va fi un astronom, matematician, scriitor sau înţelept.
Primul decan (primele 10 zile ale zodiei): are un corp frumos, cu o faţă ascuţită, cu ochi şi păr frumos; va purta un semn în zona capului sau pe obraji; va fi răbdător, dar va suferi din pricina excesului de muncă; nu prea vor avea noroc cu sexul opus.
A doilea decan (următoarele 10 zile): bine făcut, dar scund şi smead; va fi bine crescut şi se va face plăcut prin felul în care ştie să vorbească; se va asocia cu cei din nobilime.
Al treilea decan (ultimele 10 zile): faţă mică, cu ochi mici şi un puternic instinct sexual. Are tendinţa să spună minciuni şi să folosească un limbaj necorespunzător.
Boli: Afecţiuni ale membrelor superioare, limfei şi sângelui.
Geamănul în astrologia modernă
Acest prim semn dublu şi-a pus pecetea pe simbolul pe care şi astăzi îl vedem pe frontispiciul celor mai multe farmacii. Acea cupă, în jurul piciorului căreia ar trebui să fie încolăciţi doi şerpi (în cazul multor farmacii, nu înţelegem de ce unul s-a pierdut pe drum), reprezintă caduceul lui Hermes/Mercur. Mercur guvernează Gemenii, iar şerpii reprezintă cele două energii, cea masculină şi cea feminină, care se intersectează într-o mişcare ascendentă la stânga şi la dreapta coloanei vertebrale. Dacă aceste două energii (care ne sugerează şi forma ADN-ului) circulă în mod corespunzător, până la nivelul cupei, care reprezintă capul, în corp nu va putea exista nicio boală. În zodiac, Mercur şi Gemenii (şi, într-o măsură similară, şi verii lor, Fecioarele, guvernate tot de Mercur), au de-a face cu sănătatea, cu procesele de vindecare.
Tipul de vitalitate şi morfologia
Înainte să ne uităm la morfologie, în cazul Gemenilor, ar trebui să ne uităm la mitologie. Asta, pentru că există două tipuri distincte de Gemeni, care sunt legate de povestea lui Castor şi Pollux. Aceştia doi, în ciuda faptului că s-au născut gemeni, erau complet diferiţi într-o singură privinţă. Unul era muritor, respectiv Castor, în timp ce Pollux, cu care semăna leit, era nemuritor. Trebuie să recunoaştem că nu este o deosebire nesemnificativă. În momentul în care geamănul muritor şi-a dat obştescul sfârşit, Pollux a fost cuprins de o jale cu neputinţă de descris. Simţindu-se incapabil să îndure pierderea fratelui său, s-a dus la zei, în Olimp, cerându-le să rectifice situaţia. La început, a fost refuzat. Dar când a insistat, spunând că greşeala a fost a zeilor, care i-au creat atât de asemănători şi totuşi atât de diferiţi, şi a cerut să i se retragă propria imortalitate, a obţinut o soluţie de compromis (cum reuşesc să o facă Gemenii, în 90% din cazuri). Decretul dat de zei a fost ca unul dintre ei să petreacă şase luni în Olimp, în timp ce celălalt îşi petrece timpul între oameni, la finele acestui răstimp rolurile urmând să se schimbe. Asta ne explică de ce majoritatea Gemenilor trec prin stări tulburătoare la începutul primăverii şi la începutul toamnei (după unii autori), respectiv în iunie şi decembrie (potrivit altora). "Tipul Castor" este mai degrabă pământesc, marcat de energiile lui Mercur şi ale Lunii, cu emotivitate destul de pronunţată şi un răspuns emoţional, dar şi fizic intens faţă de stimulii exteriori. "Tipul Pollux", în schimb, întruchipează un amestec de energii mercuriano-solare, cu o minte raţională, care poate fi extrem de detaşată şi clară în orice împrejurare, are un control foarte bun asupra propriului intelect, dar şi asupra corpului său, ale cărui mişcări sunt precise, reflexele fiind perfect calibrate.
Trăsăturile generale pe care le regăsim la cele două tipuri de Gemeni ţin de o anumită proporţionalitate a corpului, care îi face la fel de atractivi, indiferent dacă fac parte din categoria celor înalţi sau scunzi. Vârsta pare să îi ocolească. Din pricina nevoii pronunţate de mişcare, ei îşi păstrează, de obicei, mobilitatea şi supleţea, în pofida cumulului de ani. Trăsăturile sunt de regulă fine şi expresive, mimica, mobilă, privirea, vie şi inteligentă. De multe ori, dinţii sunt mici şi prezintă neregularităţi. Gemenii nu prea ştiu să meargă, ei sunt mai degrabă într-un soi de alergătură permanentă. Uneori, par să meargă pe vârfuri.
Bolile cele mai frecvente
Mintea agilă a Gemenilor are un efect secundar neplăcut. Din pricina faptului că sunt mereu atenţi la mai multe lucruri deodată şi nimic nu poate merge mereu perfect, se găseşte întotdeauna câte o problemă care îi preocupă. Ceea ce, în timp, se poate transforma într-o stare de îngrijorare cronică, pentru că, sigur că da, întotdeauna ne putem întreba dacă, într-adevăr, am închis aragazul la plecare, dacă n-am lăsat cumva geamul deschis, când ştiam că s-a anunţat furtună etc. Dacă se lasă pradă acestor griji, Gemenii pot ajunge rapid la o stare de surmenaj nervos. Culmea este că cei din jur s-ar putea să nici nu observe acest lucru, pentru că, sociabil cum este, Geamănul îşi prezintă mai degrabă chipul surâzător şi plin de glume atunci când are pe cineva în preajmă. De aceea este bine să aibă prieteni cărora să le împărtăşească din frământările lor şi care să fie firi calme şi stabile, capabili să-i scoată din stările anxioase. Lăsate să-şi facă de cap, anxietăţile vor submina inclusiv energia fizică a Geamănului, care este, oricum, mai scăzută decât ne-am gândi, dacă pornim de la mobilitatea şi pofta lui de mişcare. Încă din copilărie, trebuie să fie învăţaţi să-şi ferească de răni sau fracturi încheieturile braţelor şi, în special, mâinile. Toate afecţiunile respiratorii, nu doar banalele faringite şi laringite, ci şi bronşitele sau afecţiunile care ating plămânii, trebuie tratate cu mare grijă, ca să nu rămână cumva sechele. În caz contrar, se pot instala în timp tulburări de ritm cardiac. Acestea pot să apară şi în cazul în care Geamănul respiră incorect. Ar trebui corectat mai ales primul timp al funcţiei respiratorii, respectiv inspiraţia, care de multe ori este superficială. O altă problemă destul de frecventă la Gemeni priveşte nevralgiile intercostale. Sensibil este şi sistemul nervos periferic.
Mercur este versatila planetă a acestui semn... versatil. Planeta este în strânsă legătură cu organele de simţ, îndeosebi cu vederea. Tot Mercur este responsabil pentru numeroasele probleme respiratorii care-i pândesc pe cei pe care-i guvernează. Dintre glande, Mercur poate afecta activitatea paratiroidelor şi, în parte, a glandelor suprarenale.
Deşi, în general, energia lui Mercur asigură o excelentă coordonare a mişcărilor, în anumite situaţii, cel mai adesea atunci când se găseşte în mişcare retrogradă, el poate deregla această coordonare, iar în cazuri extreme, poate duce la distonie neurovegetativă.
Remediile homeopatice asociate cu Mercur sunt: Argentum nitric, Mercurius solubilitis, Ignatia, Cuprum, Solanum nigrum, Magnesia phos, Kali bromatum, Cina iodum, Cyclamen.
Perioada vieţii în care energia planetei Mercur se poate face simţită cu deosebită intensitate este perioada de creştere cuprinsă între vârsta de 7 şi 14 ani. Aceste remedii pot fi de folos copiilor marcaţi de influenţa mercuriană, ajutându-i să combată stările de nelinişte şi anxietate, să-şi controleze puternic pronunţata capacitate de asimilare specifică vârstei şi să înceapă deja să-şi descifreze calea în viaţă.
Metalul asociat cu Gemenii este la fel de schimbător şi greu de definit ca şi zodia în sine. Este vorba, desigur, despre Mercur, singurul metal care apare în stare naturală în formă lichidă.
Sănătatea mentală
În cazul ambelor zodii guvernate de Mercur, Gemenii şi Fecioara, există un tiran care le controlează viaţa: mintea raţională. Ea îi forţează în permanenţă să găsească un sens, o explicaţie, să reuşească să pună cap la cap tot ceea ce se întâmplă pe lumea asta. Ba şi pe cealaltă! Inteligenţa raţională le este, desigur, foarte utilă pentru a rezolva diverse probleme, dar lumea şi viaţa sunt domenii prea vaste pentru a putea fi cuprinse doar de acest instrument. Şi pentru că sunt dominaţi de nevoia de a-şi explica totul prin prisma intelectului, la un moment dat, ceva în ei se revoltă. Acela este momentul în care Geamănul înţelept "se duce să se joace", adică se destinde prin intermediul unor activităţi creative, în timp ce acela înzestrat cu mai puţină înţelepciune se aşează la masa de joc. Este ca şi când ar spune: "M-am săturat să încerc să controlez totul cu ajutorul minţii, nu mai pot, acum las hazardul să-şi facă de cap". Ei bine, această atitudine, această expunere fără discriminare la riscuri îi fac jucători pasionaţi, capabili să se lanseze în speculaţii uneori dezastruoase. Pentru că rar există un Geamăn lipsit de resurse creative, depinde doar de el să găsească o activitate alternativă, de exemplu, să-şi dreseze singur câinele sau să prefere jocurile de societate şi de inteligenţă, cum ar fi bridge-ul, care în loc să-l falimenteze, îl vor ajuta să se destindă şi să se bucure de ascuţimea minţii.
Lipsa remarcabilă de prejudecăţi a Gemenilor, care ştiu şi vor să interacţioneze cu oameni de toate felurile, de la prinţ şi până la boschetar, îi ajută să dobândească şi să păstreze o deosebită maleabilitate mentală şi socială, care-i va ajuta să se orienteze în lume şi să comunice bine cu anturajul, până la adânci bătrâneţi. Sigur că, pentru a-şi dezvolta cât mai mult intelectul cel suplu, Geamănul trebuie să se ferească de capcana superficialităţii şi a soluţiilor facile. Astfel, va ajunge să devină un excelent sfătuitor al celor tineri când va fi atins vârsta senectuţii.
Remediile din fitoterapie
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis), condimentul atât de popular şi de aromat, era folosit încă de la începuturile creştinătăţii ca remediu în cazul diverselor afecţiuni respiratorii, sub formă de infuzii făcute din vârfurile înflorite ale plantei. Bolnavilor de plămâni li se punea în cameră o crenguţă de rozmarin căreia i se dădea foc, pentru a curăţa aerul şi a le permite să respire mai uşor. Stările de astenie şi surmenajul cedează la tratamentul cu infuzie de rozmarin.
Coada-şoricelului (Achillea millefolium), acest remediu care se bucură de reputaţia de a fi bun la (mai) toate, poate fi folosit de Gemeni în special pentru proprietăţile sale antitusive, antiastmatice, bronşice, bronhodilatatoare, expectorante şi decongestive. Inhalaţiile pe bază de infuzie din flori de coada-şoricelului pot fi de asemenea utile.
Cum Gemenii se rănesc destul de des la mâini şi pe braţe, pot dezinfecta plaga cu decoct de coada-şoricelului, care are şi un pronunţat efect cicatrizant.
Cinci-degete (Potentella reptans) are proprietăţi antibacteriene cunoscute din vechime, face să cedeze stările febrile şi tratează diverse tipuri de inflamaţii. Ceaiul se foloseşte şi ca tratament împotriva anemiei.
Valeriana (Valeriana officinalis) ajută mult la liniştirea sistemului nervos al Gemenilor, combate astenia, stările anxioase, neurastenia, şi poate corecta dezechilibre ale sistemului neurovegetativ. Atenţie, nu se asociază cu alcool sau barbiturice.
Regimul alimentar
Temperamentul nervos al Gemenilor îi împiedică pe cei mai mulţi dintre ei să se îngraşe, de aceea au voie să ronţăie. Asta le linişteşte şi nervii. Nucile, alunele, arahidele şi migdalele ar trebui integrate în dietă. Trei migdale puse în apă de cu seară şi ronţăite dimineaţa pe stomacul gol pot să-l ferească pe Geamăn de stări depresive sau le pot corecta, dacă depresia s-a instalat deja. Majoritatea legumelor care cresc deasupra solului priesc Geamănului, cu o excepţie: varza şi legumele ce fac parte din familia verzei. Deosebit de bine se înţeleg cu mazărea şi fasolea lată (cu cea uscată mai puţin). Morcovii, de preferinţă cruzi, menţin acuitatea vederii, simţul asociat în mod special cu zodia. Pentru ca glandele endocrine să nu-i dea bătăi de cap, Geamănul are nevoie de vitamina B1, care se găseşte din belşug în drojdia de bere proaspătă, în cereale, lapte şi ouă. Vitamina B2, care îndeplineşte acelaşi rol, se află în spanac şi salata verde, dar şi în crustacee, creier şi splină. Condimentele recomandate zodiei sunt chimenul, anasonul şi majoranul.
Pietre preţioase şi semipreţioase
Pietrele care fac ape, de culoare deschisă, schimbătoare, sunt potrivite temperamentului Gemenilor. Pe parcursul istoriei, în diferite epoci, anumite pietre au fost selectate pentru a le fi de folos. Egiptenii şi grecii, de exemplu, considerau că heliotropul ar fi piatra definitorie pentru Gemeni. Bizantinii s-au pronunţat pentru la fel de multicolorul jasp. Evreii cred şi astăzi că smaraldul este piatra ce li se cuvine Gemenilor, dar în Evul Mediu li s-au atribuit perla şi agatul. În astrologia modernă, cei mai mulţi autori au ales acvamarinul şi agata.