Alimentele din soia
Acum, în plin post al Paştelui, este cel mai potrivit moment pentru a apela la produsele din soia. Meniul vegetarian se poate îmbogăţi foarte mult cu aceste preparate care, atunci când sunt corect prelucrate şi condimentate, sunt pe cât de delicioase, pe atât de bune pentru sănătate. Iată o listă aproximativă cu alimentele din soia pe care le putem găsi în magazinele româneşti:
Carnea de soia
Este un produs uscat, foarte bogat în proteine, care atunci când este fiert în apă sau prăjit capătă o consistenţă şi un gust aproape identice cu cele ale cărnii. De regulă, soia texturată este folosită în preparate foarte asemănătoare cu mâncărurile tradiţionale cu carne, cum ar fi tocanele, chifteluţele, sarmalele, şniţelele etc.
Brânza din soia (tofu)
Este o specialitate asiatică la mare preţ în Japonia, China, Thailanda, unde există o adevărată tradiţie în obţinerea acestui produs. În Europa şi Statele Unite a fost adusă de către fondatorul medicinei macrobiotice, George Oshawa, care a atras atenţia asupra proprietăţilor sale terapeutice. De regulă, tofu se prezintă sub forma unei paste albe, lipsite, practic, de gust (motiv pentru care se consumă numai cu sosuri condimentate), doar în varianta europeană, care se găseşte şi la noi, ea fiind gata sărată şi condimentată. Nutriţioniştii consideră această specialitate de soia mult mai sănătoasă decât cele anterior prezentate, întrucât - spun ei - planta este preparată prin metode care duc la o mai bună conservare a proprietăţilor sale terapeutice.
Sosurile din soia
Obţinerea lor este în extremul Orient o adevărată artă, existând în fiecare ţară cu tradiţie în acest sens (Japonia, China, Thailanda, Vietnam) reţete milenare. Sosurile de soia se folosesc în special ca adaos la orez ori la brânza din soia.
Făina de soia
Laptele de soia
Este produs pe scară industrială şi se găseşte în prezent în supermarket-uri şi în magazinele naturiste, fiind un excelent substitut pentru laptele de vacă. Cu excepţia sugarilor, pentru care laptele matern este fără îndoială cel mai bun, este indicat tuturor categoriilor de vârstă, fiind un produs bogat în zaharuri uşor asimilabile, în grăsimi şi aminoacizi esenţiali.
Mugurii de soia
Sunt de fapt boabe de soia germinate, care se folosesc pentru prepararea unor salate de crudităţi gustoase şi mai ales extrem de sănătoase. Iată metoda de obţinere a acestora:
* Se ia un borcan de 800 ml şi se umple un sfert cu boabe de soia bine spălate şi de calitate bună.
* Se umple apoi borcanul pe jumătate cu apă călduţă, după care se leagă foarte bine la gură cu un tifon, astfel încât să putem să îl umplem şi, respectiv, să scurgem apa din el fără să atingem germenii cu mâna.
* Se lasă astfel timp de 12 ore boabele de soia la macerat, după care se scurge apa, lăsând borcanul pe un suport lângă chiuvetă, înclinat la 45 de grade, cu gura în jos, pentru mai multe ore.
* Apoi, vreme de 5-7 zile, până când seminţele germinează, boabele de soia se vor spăla de 2-4 ori pe zi, după care se vor pune la scurs (aşezând borcanul cu gura în jos), aşa încât boabele să fie mereu umede, dar să nu stea înmuiate în apă.
* Atunci când au făcut colţişori de 2-4 centimetri, scoatem germenii din borcan, îndepărtăm cojile rămase, precum şi boabele care nu au germinat sau alte resturi şi îi depozităm la frigider.
Germenii astfel obţinuţi nu trebuie să aibă gust amar (aceasta indică faptul că au fost lăsaţi prea mult în apă şi s-au stricat), nu trebuie ţinuţi în lumină directă şi la temperaturi mai mari de 4 grade. De regulă, depozitarea germenilor la frigider se face vreme de cel mult 7 zile. Se prepară sub formă de salate, la care se adaugă puţin ulei, sare, suc de lămâie, eventual şi ceapă sau pătrunjel verde. Despre proprietăţile terapeutice ale acestor germeni, precum şi ale boabelor de soia în general vom vorbi în continuare.
Soia în terapia naturistă
* Prevenirea bolii canceroase - studii recente, făcute în Statele Unite, Asia, Europa, confirmă faptul că persoanele care consumă 50 g de soia pe zi sunt mult mai ferite de cancer. Femeile din Japonia şi din China, unde consumul de soia este cel mai mare, au o incidenţă a cancerului uterin şi de sân cu până la 400% mai redusă decât compatrioatele lor emigrate în America sau în Europa şi care au adoptat obiceiurile culinare de acolo. Soia acţionează mai ales contra cancerului de prostată, a celui la sân şi uterin, contra cancerului la colon.
* Osteoporoza - produsele de soia, mai ales laptele şi făina, sunt un excelent ajutor pentru stoparea procesului de pierdere a substanţei osoase. Soia are o acţiune estrogenă, estrogenul fiind hormonul care determină asimilarea calciului şi consolidarea oaselor.
* Dereglări ale ciclului menstrual, hipermenoree - se recomandă consumul zilnic de soia în forme cât mai apropiate de cele naturale. La femeile care mănâncă zilnic produse cu soia, perioada de sângerare în timpul ciclului menstrual se reduce cu aproximativ 2 zile, dispar simptome cum ar fi migrena sau crampele asociate menstrelor.
* Tulburări specifice debutului de menopauză (bufeuri, transpiraţii nocturne) - cele mai puternice efecte în tratarea acestor probleme de natură hormonală le au germenii de soia, care se vor consuma zilnic, sub formă de salată, în cure de minimum 3 săptămâni.
* Diabet - în urmă cu 30-40 de ani, medicii recomandau diabeticilor insulino-dependenţi să consume cât mai multă carne, întrucât aceasta era foarte puternică din punct de vedere caloric şi nu conţinea hidraţi de carbon. Noile studii au arătat că, deşi nu conţine zaharuri, carnea perturbă grav metabolismul şi, mai mult, agravează boala diabetică, în loc să o stabilizeze. Soluţia: consumaţi carne vegetală, adică produse cu soia, care sunt foarte bogate în proteine şi nu au în schimb toxicitatea produselor de origine animală.
* Alzheimer, demenţă senilă - studii făcute de medicii americani în statul Hawaii, la populaţia băştinaşă, mare consumatoare de soia, au arătat că acest aliment protejează celulele nervoase de degradare, ajută la menţinerea până la vârste înaintate a memoriei şi a altor funcţii mentale.
* Ateroscleroză, valori crescute ale colesterolului - se recomandă o cură de o lună în care să fie folosit numai ulei de soia, care este foarte bogat în grăsimi nesaturate - un adevărat elixir pentru sistemul cardiovascular.
* Fragilitate vasculară - se recomandă consumul zilnic de alimente pe bază de soia, cât mai puţin procesată. De fapt, soia este un adevărat prieten al sistemului cardiovascular, fiind de ajutor şi în ischemia cardiacă, în tratarea sechelelor după accidente vasculare.
Alte boli în care o dietă bogată în soia este recomandată sunt: hepatita cronică şi hepatita cronică evolutivă, surmenajul intelectual, astenia, convalescenţa, afecţiunile dermatologice, litiaza renală cu uraţi etc.