Alimentele din soia
Acum, în plin post al Paștelui, este cel mai potrivit moment pentru a apela la produsele din soia. Meniul vegetarian se poate îmbogăți foarte mult cu aceste preparate care, atunci când sunt corect prelucrate și condimentate, sunt pe cât de delicioase, pe atât de bune pentru sănătate. Iată o listă aproximativă cu alimentele din soia pe care le putem găsi în magazinele românești:
Carnea de soia
Este un produs uscat, foarte bogat în proteine, care atunci când este fiert în apă sau prăjit capătă o consistență și un gust aproape identice cu cele ale cărnii. De regulă, soia texturată este folosită în preparate foarte asemănătoare cu mâncărurile tradiționale cu carne, cum ar fi tocanele, chifteluțele, sarmalele, șnițelele etc.
Brânza din soia (tofu)
Este o specialitate asiatică la mare preț în Japonia, China, Thailanda, unde există o adevărată tradiție în obținerea acestui produs. În Europa și Statele Unite a fost adusă de către fondatorul medicinei macrobiotice, George Oshawa, care a atras atenția asupra proprietăților sale terapeutice. De regulă, tofu se prezintă sub forma unei paste albe, lipsite, practic, de gust (motiv pentru care se consumă numai cu sosuri condimentate), doar în varianta europeană, care se găsește și la noi, ea fiind gata sărată și condimentată. Nutriționiștii consideră această specialitate de soia mult mai sănătoasă decât cele anterior prezentate, întrucât - spun ei - planta este preparată prin metode care duc la o mai bună conservare a proprietăților sale terapeutice.
Sosurile din soia
Obținerea lor este în extremul Orient o adevărată artă, existând în fiecare țară cu tradiție în acest sens (Japonia, China, Thailanda, Vietnam) rețete milenare. Sosurile de soia se folosesc în special ca adaos la orez ori la brânza din soia.
Făina de soia
Se obține foarte simplu, prin măcinarea boabelor de soia uscate. Combinată (în proporție de 5-15%) cu făină de grâu, este folosită pentru obținerea unei pâini și a unor produse de patiserie extrem de gustoase. De asemenea, din făina de soia se prepară produse de panificație pentru diabetici, întrucât este mult mai săracă în zaharuri decât grâul sau alte cereale.
Laptele de soia
Este produs pe scară industrială și se găsește în prezent în supermarket-uri și în magazinele naturiste, fiind un excelent substitut pentru laptele de vacă. Cu excepția sugarilor, pentru care laptele matern este fără îndoială cel mai bun, este indicat tuturor categoriilor de vârstă, fiind un produs bogat în zaharuri ușor asimilabile, în grăsimi și aminoacizi esențiali.
Mugurii de soia
Sunt de fapt boabe de soia germinate, care se folosesc pentru prepararea unor salate de crudități gustoase și mai ales extrem de sănătoase. Iată metoda de obținere a acestora:
* Se ia un borcan de 800 ml și se umple un sfert cu boabe de soia bine spălate și de calitate bună.
* Se umple apoi borcanul pe jumătate cu apă călduță, după care se leagă foarte bine la gură cu un tifon, astfel încât să putem să îl umplem și, respectiv, să scurgem apa din el fără să atingem germenii cu mâna.
* Se lasă astfel timp de 12 ore boabele de soia la macerat, după care se scurge apa, lăsând borcanul pe un suport lângă chiuvetă, înclinat la 45 de grade, cu gura în jos, pentru mai multe ore.
* Apoi, vreme de 5-7 zile, până când semințele germinează, boabele de soia se vor spăla de 2-4 ori pe zi, după care se vor pune la scurs (așezând borcanul cu gura în jos), așa încât boabele să fie mereu umede, dar să nu stea înmuiate în apă.
* Atunci când au făcut colțișori de 2-4 centimetri, scoatem germenii din borcan, îndepărtăm cojile rămase, precum și boabele care nu au germinat sau alte resturi și îi depozităm la frigider.
Germenii astfel obținuți nu trebuie să aibă gust amar (aceasta indică faptul că au fost lăsați prea mult în apă și s-au stricat), nu trebuie ținuți în lumină directă și la temperaturi mai mari de 4 grade. De regulă, depozitarea germenilor la frigider se face vreme de cel mult 7 zile. Se prepară sub formă de salate, la care se adaugă puțin ulei, sare, suc de lămâie, eventual și ceapă sau pătrunjel verde. Despre proprietățile terapeutice ale acestor germeni, precum și ale boabelor de soia în general vom vorbi în continuare.
Soia în terapia naturistă
* Prevenirea bolii canceroase - studii recente, făcute în Statele Unite, Asia, Europa, confirmă faptul că persoanele care consumă 50 g de soia pe zi sunt mult mai ferite de cancer. Femeile din Japonia și din China, unde consumul de soia este cel mai mare, au o incidență a cancerului uterin și de sân cu până la 400% mai redusă decât compatrioatele lor emigrate în America sau în Europa și care au adoptat obiceiurile culinare de acolo. Soia acționează mai ales contra cancerului de prostată, a celui la sân și uterin, contra cancerului la colon.
* Osteoporoza - produsele de soia, mai ales laptele și făina, sunt un excelent ajutor pentru stoparea procesului de pierdere a substanței osoase. Soia are o acțiune estrogenă, estrogenul fiind hormonul care determină asimilarea calciului și consolidarea oaselor.
* Dereglări ale ciclului menstrual, hipermenoree - se recomandă consumul zilnic de soia în forme cât mai apropiate de cele naturale. La femeile care mănâncă zilnic produse cu soia, perioada de sângerare în timpul ciclului menstrual se reduce cu aproximativ 2 zile, dispar simptome cum ar fi migrena sau crampele asociate menstrelor.
* Tulburări specifice debutului de menopauză (bufeuri, transpirații nocturne) - cele mai puternice efecte în tratarea acestor probleme de natură hormonală le au germenii de soia, care se vor consuma zilnic, sub formă de salată, în cure de minimum 3 săptămâni.
* Diabet - în urmă cu 30-40 de ani, medicii recomandau diabeticilor insulino-dependenți să consume cât mai multă carne, întrucât aceasta era foarte puternică din punct de vedere caloric și nu conținea hidrați de carbon. Noile studii au arătat că, deși nu conține zaharuri, carnea perturbă grav metabolismul și, mai mult, agravează boala diabetică, în loc să o stabilizeze. Soluția: consumați carne vegetală, adică produse cu soia, care sunt foarte bogate în proteine și nu au în schimb toxicitatea produselor de origine animală.
* Alzheimer, demență senilă - studii făcute de medicii americani în statul Hawaii, la populația băștinașă, mare consumatoare de soia, au arătat că acest aliment protejează celulele nervoase de degradare, ajută la menținerea până la vârste înaintate a memoriei și a altor funcții mentale.
* Ateroscleroză, valori crescute ale colesterolului - se recomandă o cură de o lună în care să fie folosit numai ulei de soia, care este foarte bogat în grăsimi nesaturate - un adevărat elixir pentru sistemul cardiovascular.
* Fragilitate vasculară - se recomandă consumul zilnic de alimente pe bază de soia, cât mai puțin procesată. De fapt, soia este un adevărat prieten al sistemului cardiovascular, fiind de ajutor și în ischemia cardiacă, în tratarea sechelelor după accidente vasculare.
Alte boli în care o dietă bogată în soia este recomandată sunt: hepatita cronică și hepatita cronică evolutivă, surmenajul intelectual, astenia, convalescența, afecțiunile dermatologice, litiaza renală cu urați etc.