MĂGHIRANUL
(Majorana hortensis)
Dacă ar fi să alcătuim o trusă de prim-ajutor, care să fie compusă numai din leacuri naturiste, cu siguranță că această plantă - vândută în mai toate alimentarele pe post de condiment - nu ar lipsi. Un simplu ceai fierbinte de măghiran face minuni. De la prima cană, ne va invada o căldură plăcută, după care ni se va destinde, ca prin farmec, întreg corpul și, apoi, aproape fără să ne dăm seama, stresul și (eventual) suferința fizică ori psihică vor deveni, cel puțin pe moment, un vis îndepărtat. Repetat de mai multe ori într-un interval scurt de câteva zeci de minute, tratamentul va face să apară niște mici (și deloc neplăcute) accese de temperatură, în care sistemul imunitar va distruge cu spor germenii unui potențial guturai sau gripe, care în timpul primăverii lovesc mai perfid ca oricând. Dacă aveți dureri de rinichi sau o cistită (lucru frecvent întâlnit atunci când se răcește brusc vremea), veți vedea cum ele trec ca prin farmec, iar eliminarea își va relua fluxul firesc de la primele 4-5 căni de ceai fierbinte. Dacă mai adăugăm că tratamentul intensiv cu ceai de măghiran amplifică exponențial procesele de eliminare a toxinelor și a apei în exces din țesuturi, făcându-ne să ne simțim ușori ca o... zi de primăvară, obținem un tablou complet al acțiunii acestui condiment miraculos. În cazul în care nu vă vine să credeți toate aceste minuni, atunci cel mai bine ar fi să le experimentați, și vă garantăm că nu veți fi dezamăgiți. Și, pentru a veni și în ajutorul celor care au sistemul nervos mai zdruncinat în această perioadă, vă punem la dispoziție câteva informații cu adevărat extraordinare, în ceea ce privește dozajul măghiranului.
* Pentru o relaxare rapidă și pentru a chema somnul, puneți o linguriță de măghiran la o cană de apă (indiferent de producător, el se găsește bine mărunțit, așa încât măsurătoarea va fi ușoară).
* Pentru a risipi astenia și pentru a vă mări capacitatea de efort și concentrare, măriți doza la 2-3 lingurițe de plantă la o cană de apă.
* Pentru a alunga depresia și pentru a vă induce o stare de bună dispoziție (la menținerea căreia trebuie după aceea să contribuiți prin efortul propriu de a gândi pozitiv), luați o super-doză, unică, de 6 lingurițe la o cană de apă.
Toate dozele recomandate sunt valabile atât pentru ceai, cât și pentru maceratul la rece. Maceratul la rece se obține prin ținerea plantei în apă, la temperatura camerei, vreme de 8 ore, urmată de filtrare. Ceaiul (infuzia) se obține prin ținerea plantei în apă clocotită vreme de 15-20 de minute, urmată de filtrare.
Important
Este preferabil ca toate plantele aromatice să nu fie fierte, ci să fie folosite ca macerat la rece. Totuși, atunci când corpul are nevoie rapid de căldură, când se urmărește decongestionarea căilor respiratorii, producerea transpirației, intensificarea rapidă a proceselor de eliminare etc., se recomandă ceaiurile fierbinți.
ROZMARINUL
(Rosmarinus officinalis)
Legenda spune că, într-o primăvară, o prințesă îmbătrânită înainte de vreme a primit în dar câteva fire dintr-o plantă parfumată. Cu această plantă, ea și-a făcut o poțiune cu care s-a uns câteva săptămâni la rând și - minune! - a început să întinerească din zi în zi. Chipul ei și-a recăpătat prospețimea și luminozitatea, zâmbetul i-a revenit și, așa cum se petrece de obicei în povești, a venit un rege să o ceară de soție. Această legendă nu precizează dacă cei doi au trăit sau nu fericiți până la adânci bătrâneți, dar ne spune numele plantei - rozmarinul, originea prințesei - Ungaria și denumirea poțiunii magice - "apă ungurească". Foarte răspândită în zona de sud a Ardealului, istorioara este adevărată, iar rozmarinul are, într-adevăr, efecte magice.
Atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern, această plantă, condimentară și medicinală deopotrivă, pare făcută special pentru trecerea spre primăvară, iar pentru a vă convinge de acest lucru, vă dăm în continuare câteva rețete special alese pentru acest sezon.
* Pentru înlăturarea anemiei - condimentați mâncărurile (atunci când sunt călduțe, nu fierbinți) cu mult rozmarin: el are un efect tonic și ajută la o mai bună asimilare a fierului.
* În cazurile de instabilitate emoțională (care este strâns legată de instabilitatea meteorologică) - se recomandă să luați, pe nemâncate, câte o linguriță de rozmarin mărunțit (care se ține sub limbă 15 minute înainte de a fi înghițit). El are efecte psihostabilizante puternice, fără însă a induce acea stare ușor euforică (specifică măghiranului sau busuiocului). Inhalarea uleiului volatil de rozmarin are același efect salutar de calmare a emoțiilor.
* Contra hipotensiunii și pentru stabilizarea tensiunii arteriale - se recomandă administrarea a 2-3 lingurițe de pulbere de rozmarin pe zi, pe stomacul gol. O cură ține minimum 14 zile, rozmarinul luându-se în trei reprize: dimineața, la prânz și seara.
* Contra asteniei și a stării de slăbiciune - se prepară o tinctură din 10-15 linguri de rozmarin, un pahar de alcool rafinat și un pahar de apă. Componentele se amestecă bine și se lasă la macerat vreme de 10 zile, după care se strecoară, preparatul obținut punându-se în sticluțe bine înfundate, care se țin la loc întunecos. Se ia câte o linguriță de 3-4 ori pe zi, pe nemâncate.
* Pentru întărirea memoriei - se ia tinctură de rozmarin, preparată în același mod descris mai sus. Se ia dimineața și seara o linguriță diluată într-un pahar de apă, pe stomacul gol. Cura durează patru luni, fiind cât se poate de salutară începerea ei în acest sezon, când anumite procese de degradare a memoriei sunt accelerate.
* Contra paraliziei faciale - se țin comprese cu apă călduță, în care au fost diluate câteva linguri (4-5 linguri la un pahar de apă) de tinctură de rozmarin, obținută după rețeta de mai sus. De fapt, această tinctură diluată este celebra apă ungurească (inițial, se făcea cu rozmarin verde). După unii terapeuți, eficiența crește foarte mult dacă adăugăm în apa ungurească și zece picături de ulei de cedru (se găsește în magazinele naturiste).
* Contra ridurilor și a ofilirii tenului - se pun cataplasme din două linguri de rozmarin mărunțit, amestecat cu apă călduță și învelit apoi în tifon. Chipul dvs. va căpăta vigoare și strălucire și va deveni invulnerabil la capriciile vremii prin acest tratament.