Cum se tratează?
Pentru a vă permite să vă orientaţi mai uşor, am reunit principalele simptome în ghidul pe care vi-l oferim mai jos. Cu ajutorul sugestiilor şi recomandărilor noastre, veţi reuşi să amelioraţi şi să preveniţi aceste dureri.
Când consultaţi medicul?
Dacă suferinţele apar brusc, au o intensitate deosebită sau durează mai mult de trei zile în pofida tratamentului, ar trebui să vă adresaţi unui medic care va stabili cauza şi va prescrie tratamentul corespunzător.
Ghidul durerilor de picioare
Pe baza unor fenomene însoţitoare, cum ar fi inflamaţia, înroşirea, creşterea anormală a temperaturii în zona afectată sau tipul de durere, vă va fi relativ uşor să încadraţi durerile dvs. de picioare, în simptomatologia unei boli anume. Detaliile prezentate în continuare vă conduc spre cauza posibilă a neplăcerilor cu care vă confruntaţi, totodată şi spre un autotratament, în măsura în care el este posibil, fie ca alternativă, fie ca adjuvant.
Culoarea pielii şi temperatura
* Picioare palide şi reci: stenoză arterială.
* Picioarele s-au colorat într-o nuanţă roşu-violacee: suspiciune de tromboză. Mergeţi la medic!
* Traiectul unei vene s-a înroşit, la un singur picior sau la ambele: suspiciune de tromboflebită. Prezentaţi-vă la medic!
* Încălzire anormală a articulaţiei degetului mare: posibil atac de gută. Adresaţi-vă unui medic!
Circumferinţa picioarelor
* Picioare tumefiate, dureroase la apăsare, dureri care se intensifică la mers: tulburarea fluxului sangvin (de obicei la vene).
Sensibilitatea la atingere
* Sensibilitate, respectiv diminuarea capacităţii de percepţie la atingeri (neuropatie), ca o consecinţă a bolilor metabolice cronice (în special a diabetului). Solicitaţi un consult medical!
Diferitele tipuri de durere
* Durere preponderent nocturnă, într-un singur picior sau în amândouă, la copii: dureri de creştere.
* Dureri ce apar mai ales la mers: posibile afecţiuni ale articulaţiilor, muşchilor sau tendoanelor.
* Dureri care se atenuează la mişcare: ar putea indica o artroză la nivelul genunchiului sau al şoldului.
* Deplasare fără dureri, numai pe distanţe scurte şi cu mici pauze (arterită periferică, numită şi "boala privitorilor de vitrine", deoarece suferinzii se comportă ca trecătorii care se opresc din loc în loc pe stradă, pentru a privi vitrinele): circulaţie deficitară în musculatura picioarelor, determinată de calcifierea arterelor la membrele inferioare.
Dureri de picioare în cazul stenozei arteriale
Calcifierea arterelor face ca pereţii vaselor de sânge, în mod normal elastici, să devină rigizi şi să se îngroaşe. Din cauza depunerilor de trombocite, diametrul vaselor se micşorează treptat, astfel încât sângele circulă mai greu prin ele şi stagnează. Drept urmare, se ajunge la un deficit de oxigen la nivelul organelor şi al muşchilor, deoarece vasele de sânge deteriorate nu le mai pot alimenta suficient. Se cunosc mai mulţi factori de risc ai stenozei arteriale: hipertensiunea, valorile crescute ale colesterolului şi trigliceridelor, fumatul, vârsta înaintată şi predispoziţia ereditară.
Stadiile obstrucţiei arteriale
* Stadiul 1: îngustări ale vaselor de sânge, deocamdată fără simptome neplăcute.
* Stadiul 2: dureri la mers (boala privitorilor de vitrine).
* Stadiul 3: dureri în repaos, resimţite în gambe şi coapse.
* Stadiul 4: necroza ţesuturilor (arterita obliterantă).
Cum se tratează?
Imperativul suprem: prevenţia. Prin eliminarea sau micşorarea factorilor de risc, aveţi posibilitatea să preveniţi apariţia unei afecţiuni arteriale şi chiar să obţineţi regresia bolii, atâta vreme cât ea se află încă într-un stadiu incipient. Aceasta înseamnă să vă trataţi hipertensiunea, diabetul sau colesterolul şi trigliceridele crescute, să adoptaţi o alimentaţie echilibrată, pe cât posibil săracă în grăsimi, şi să evitaţi complet fumatul.
Când consultaţi medicul?
Dacă aveţi impresia că există la dvs. o tulburare de irigaţie sangvină la arterele membrelor inferioare, ar trebui să luaţi legătura cu un medic, pentru a clarifica această suspiciune. Procedaţi la fel şi în privinţa durerilor de picioare cărora nu le găsiţi nicio explicaţie şi care durează mai mult de trei zile.
Fără medicamente
Scopul oricărei terapii este acela de a îmbunătăţi în ansamblu irigaţia sangvină - deosebit de indicate sunt procedurile cu apă după metoda Kneipp şi fizioterapia.
* Exerciţiile de gimnastică vă ajută să activaţi circulaţia la nivelul picioarelor (vezi caseta).
* Încercaţi să ieşiţi zilnic la aer curat şi să faceţi plimbări. Dacă aveţi posibilitatea, mergeţi dimineaţa cu picioarele goale pe iarba umezită de rouă.
* Îngrijiţi-vă atent picioarele şi purtaţi pantofi comozi, potriviţi ca mărime. Astfel veţi evita eventualele leziuni, care se cicatrizează greu, atunci când circulaţia locală este deficitară.
Preparate pe bază de plante
* Favorizează irigaţia sangvină: adaosurile de baie cu eucalipt, rozmarin, ace de molid şi castan sălbatic, de asemenea şi frecţiile cu rachiu de drojdie.
* Alte remedii naturale: preparatele cu extracte de usturoi, ginkgo biloba şi păducel. Acestea nu sunt în primul rând vasodilatatoare, ci acţionează în sensul prevenirii sau stopării procesului de calcifiere a arterelor. Au un efect de îmbunătăţire a fluidităţii sângelui, ceea ce face ca el să pătrundă mai uşor în capilare, asigurând o bună oxigenare a ţesuturilor.
Terapii cu apă
Jeturile la picioare
Jeturile la picioare stimulează sistemul circulator şi, în special, irigaţia sangvină a organelor pelviene şi a organelor sexuale feminine şi masculine.
De reţinut:
Nu se utilizează în zilele menstruaţiei, în timpul crizelor de sciatică sau atunci când există o infecţie a căilor urinare.
Cum se procedează
Începeţi cu piciorul drept. Pornind de la faţa superioară a labei piciorului, conduceţi jetul în sus pe latura externă a gambei, până la o palmă deasupra genunchiului şi opriţi-vă puţin acolo. Apoi coborâţi din nou, de data aceasta pe faţa internă a gambei.
Faceţi acelaşi lucru cu piciorul stâng. La sfârşit, plimbaţi un moment jetul pe ambele tălpi. După aceea, ştergeţi apa numai cu mâinile şi puneţi-vă o pereche de şosete călduroase de lână. Luaţi-vă un răgaz de repaos de 20-30 de minute.
Jeturile alternative
Efectul va fi şi mai puternic, dacă în timpul procedurii alternaţi mereu apa caldă cu cea rece. Apa caldă trebuie să aibă cam 36-38oC, iar pe cealaltă o puteţi întrebuinţa aşa cum curge de la robinet. Nu menţineţi jetul de apă rece mai mult de 5-10 secunde.
Procedaţi întru totul după modelul descris mai sus, cu deosebirea că veţi începe de fiecare dată cu apa caldă şi veţi încheia cu cea rece.
Jeturile la coapse şi bazin
Aceste jeturi sunt de folos contra stazelor sangvine de la partea inferioară a corpului şi din zona gastrointestinală.
De reţinut:
Ele trebuie evitate în cazul când suferiţi de cistită, de o inflamaţie a bazinetului renal sau de sciatică în faza acută.
Cum se procedează
Trebuie să aveţi picioarele calde. Jetul de apă rece va fi direcţionat spre coapse şi pelvis.
* Începeţi pe partea dreaptă. După ce aţi deşurubat capul duşului, purtaţi furtunul de la faţa superioară a labei piciorului drept prin latura externă a gambei şi a coapsei până la bazin, iar de acolo mai sus, până sub omoplaţi, unde vă opriţi un moment. Apoi reveniţi, ducând furtunul pe spate în jos, însă de astă dată coborâţi de-a lungul feţei interne a piciorului. Repetaţi întreaga procedură la celălalt picior.
* Acum veţi merge pe partea anterioară a corpului. Porniţi din nou cu furtunul de duş de la faţa superioară a labei piciorului drept şi urcaţi pe latura externă a gambei şi a coapsei până la partea dreaptă a abdomenului. Rămâneţi puţin pe loc sub arcul costal, tot în dreapta, după care vă deplasaţi în jos pe abdomen şi în continuare pe faţa internă a piciorului. Procedaţi la fel şi cu piciorul stâng.
În final, îndepărtaţi cu mâinile apa rămasă pe piele, îmbrăcaţi-vă şi faceţi puţină mişcare. Sau băgaţi-vă în pat şi odihniţi-vă jumătate de oră.
Călcarea apei
Călcarea apei produce aceleaşi efecte ca jeturile la picioare. În plus, vă fortifică organismul.
Cum se procedează
Umpleţi cada pe trei sferturi cu apă rece (temperatura maximă: 18oC). Intraţi în ea şi păşiţi pe loc, într-un ritm egal. La fiecare pas, ridicaţi piciorul şi ţineţi-l deasupra nivelului apei pentru circa 20-60 secunde. În încheiere, ştergeţi apa cu mâinile şi culcaţi-vă în pat, înveliţi bine. Sau, dacă preferaţi, faceţi câteva exerciţii de gimnastică până simţiţi că v-aţi încălzit.
Împachetarea gambelor
Împachetările reci ale gambelor scad febra provocată de o infecţie. Cu o durată mai lungă de 20 de minute, ele ajută contra tulburărilor de somn, a hipertensiunii şi stărilor de nelinişte, a durerilor de cap şi contribuie la prevenirea tromboflebitelor.
De reţinut:
Când sunteţi înfriguraţi sau aveţi o criză de sciatică ori o infecţie urinară, împachetările reci sunt cu desăvârşire interzise!
Cum se procedează
Luaţi un şervet de in (dimensiuni recomandate: 30 x 70 centimetri), muiaţi-l în apă rece şi stoarceţi-l, apoi înfăşuraţi-l astfel încât să stea lipit împrejurul gambei (până dedesubtul genunchiului). Acoperiţi-l cu un prosop de bumbac ceva mai mare şi deasupra lui puneţi un şal de lână. Ambele trebuie să treacă peste genunchi şi să nu se desfacă. După ce aţi înfăşurat astfel amândouă picioarele, întindeţi-le şi staţi liniştiţi.
Durata împachetării depinde de scopul urmărit. Dacă doriţi să scădeţi temperatura corpului, ţineţi împachetarea numai 5 minute şi repetaţi-o de 2-3 ori în cursul zilei. În cazul când vă interesează efectul ei dezinflamator sau calmant, va fi nevoie ca ea să rămână pe gambe 20 de minute.
Gimnastică pentru tulburările irigaţiei sangvine la artere
Întrucât cel mai frecvent sunt afectate vasele de sânge de la nivelul gambelor, este necesar ca musculatura acestei zone să fie antrenată intens şi consecvent, pentru a facilita formarea unor noi vase mici, îmbunătăţind astfel oxigenarea.
* În poziţia culcat, şezând sau chiar în picioare, strângeţi degetele, ca şi cum aţi vrea să apucaţi cu ele un obiect (vezi imaginea 1), iar apoi relaxaţi labele picioarelor. Se repetă de mai multe ori.
* Întindeţi-vă pe spate, ridicaţi picioarele în aşa fel încât gambele să se îndrepte în sus şi faceţi mişcări circulare în aer, aşa cum se poate vedea în imaginea 2. Exerciţiul pune la lucru toţi muşchii gambelor. Când apar dureri, opriţi-vă. După ce aţi terminat, lăsaţi picioarele să atârne în jos. Faceţi o pauză de trei minute şi repetaţi. Apoi încă o dată - în total, vor fi trei execuţii. Întregul exerciţiu se efectuează de trei ori pe zi.
* Antrenament de mers: alegeţi-vă un traseu de o anumită lungime, la al cărui capăt vor apărea primele dureri. Ar trebui să parcurgeţi întreaga distanţă sau, dacă nu reuşiţi, măcar două treimi. După aceea, este permisă o pauză de trei minute. Exerciţiul se face de trei ori consecutiv şi se reia de trei ori în cursul zilei. Dacă vă antrenaţi consecvent, distanţa parcursă fără dureri va creşte treptat, pe măsură ce irigaţia sangvină se îmbunătăţeşte. Din acest motiv, vă veţi stabili un nou traseu în fiecare săptămână.
* Un tratament foarte bun pentru picioare este mersul pe bicicletă. Preferabil nu pe asfaltul din oraş, ci la aer curat şi într-un decor plin de verdeaţă. Cine n-are această posibilitate va întrebuinţa o bicicletă de cameră. Sau poate merge la o sală de fitness.