Renumite în Europa în perioada Renaşterii, au intrat în legendă, împreună cu secretele frumuseţii lor. Prin anii 1500, sfaturile şi ritualurile de frumuseţe au început să fie adunate în cărţi scrise mai ales de femei de o erudiţie remarcabilă, provenite din familii nobiliare: Isabella Cortese, Caterina Sforza, Lucrezia Marinella, Veronica Franco... De o popularitate enormă, în epocă, dar şi sute de ani mai târziu, secretele de frumuseţe ale superbelor veneţiene au fost transmise din generaţie în generaţie, până azi.
Loţiune de împrospătare pentru pielea obrazului
Aveţi nevoie de o cană cu apă de izvor, o jumătate de cană cu apă de flori de măr, cireş sau cais (apele de faţă florale se găsesc la magazinele naturiste), 5 picături ulei de trandafiri. Turnaţi apa de izvor într-un vas de sticlă sau porţelan, adăugaţi apa de portocal şi uleiul de trandafiri şi agitaţi bine.
Lapte de frumuseţe
Luaţi un sfert de ceaşcă cu suc de lămâie şi amestecaţi-l cu aceeaşi cantitate de pulbere de păstăi de fasole uscată. Peste ele turnaţi vin alb, amestecaţi până se omogenizează. Adăugaţi un ou bătut, o lingură de miere, o lingură de lapte şi amestecaţi până se transformă într-o cremă subţire. Se aplică peste zi, pe faţa bine curăţată.
Reţetele Veronicăi Franco
Frumoasa curtezană veneţiană a rămas în istorie atât pentru forţa ei de seducţie, cât şi pentru scrierile sale literare. Unul dintre portretele sale, realizat de pictorul renascentist Tintoretto, ne înfăţişează o femeie splendidă, cu faţa albă ca laptele şi păr roşu-arămiu bogat. Se spune că îşi îngrijea tenul şi decolteul cu o mască specială, care dădea pielii supleţe şi aspect de porţelan.
Reţeta: 4-5 ouă de prepeliţă, o linguriţă de făină, o lingură de miere, o lingură de vin alb. Amestecaţi ouăle bine bătute cu mierea, vinul, apoi turnaţi făina, puţin câte puţin, amestecând, până când ajunge ca un aluat. Se aplică pe faţă, pe gât şi decolteu şi se lasă să acţioneze o jumătate de oră. Se îndepărtează cu apă călduţă.