Durerile de picioare

Gilda Fildan
- Prezente într-un număr considerabil de boli, ori­gi­nea durerilor va trebui identificată și tratată strict indi­vidual. Ele pot proveni de la mușchi, ligamente și arti­culații, dar și de la tulburările circulației venoase și arteriale. Însă diversele cauze ale durerilor de picioare pot fi recunoscute cu destulă ușurință, datorită unei serii întregi de manifestări tipice, care le însoțesc -

Cum se tratează?
Pentru a vă permite să vă orientați mai ușor, am reunit principalele simptome în ghidul pe care vi-l oferim mai jos. Cu ajutorul sugestiilor și recoman­dărilor noastre, veți reuși să ameliorați și să pre­veniți aceste dureri.

Când consultați medicul?
Dacă suferințele apar brusc, au o intensitate deosebită sau durează mai mult de trei zile în pofida tratamentului, ar trebui să vă adresați unui medic care va stabili cauza și va prescrie tratamen­tul corespunzător.

Ghidul durerilor de picioare
Pe baza unor fenomene însoțitoare, cum ar fi inflamația, înroșirea, creșterea anormală a tempe­raturii în zona afectată sau tipul de durere, vă va fi relativ ușor să încadrați durerile dvs. de picioare, în simptomatologia unei boli anume. Detaliile pre­zentate în continuare vă conduc spre cauza posibilă a neplăcerilor cu care vă confruntați, totodată și spre un autotratament, în măsura în care el este posibil, fie ca alternativă, fie ca adjuvant.

Culoarea pielii și temperatura
* Picioare palide și reci: stenoză arterială.
* Picioarele s-au colorat într-o nuanță roșu-violacee: suspiciune de tromboză. Mergeți la me­dic!
* Traiectul unei vene s-a înroșit, la un singur pi­cior sau la ambele: suspiciune de tromboflebită. Prezentați-vă la medic!
* Încălzire anormală a articulației degetului mare: posibil atac de gută. Adresați-vă unui me­dic!

Circumferința picioarelor
* Picioare tumefiate, dureroase la apăsare, du­reri care se intensifică la mers: tulburarea fluxului sangvin (de obicei la vene).

Sensibilitatea la atingere
* Sensibilitate, respectiv diminuarea capaci­tă­ții de percepție la atingeri (neuropatie), ca o con­se­cință a bolilor metabolice cronice (în special a diabetului). Solicitați un consult medical!

Diferitele tipuri de durere
* Durere preponderent nocturnă, într-un singur picior sau în amândouă, la copii: du­reri de creștere.
* Dureri ce apar mai ales la mers: po­sibile afec­țiuni ale articulațiilor, mușchilor sau ten­doanelor.
* Dureri care se atenuează la mișcare: ar putea indica o artroză la nivelul genunchiului sau al șoldului.
* Deplasare fără dureri, numai pe dis­tanțe scurte și cu mici pauze (arterită perife­rică, numită și "boala privitorilor de vitrine", de­oarece suferinzii se comportă ca trecătorii care se opresc din loc în loc pe stradă, pentru a privi vitrinele): circulație deficitară în mus­culatura picioarelor, determinată de calci­fie­rea arterelor la membrele inferioare.

Dureri de picioare în cazul stenozei arteriale
Calcifierea arterelor face ca pereții vaselor de sânge, în mod normal elastici, să devină rigizi și să se îngroașe. Din cauza depunerilor de trombo­cite, diametrul vaselor se micșorează treptat, astfel încât sângele circulă mai greu prin ele și stagnează. Drept urmare, se ajunge la un deficit de oxigen la nivelul organelor și al mușchilor, deoarece vasele de sânge deteriorate nu le mai pot alimenta sufi­cient. Se cunosc mai mulți factori de risc ai ste­nozei arteriale: hipertensiunea, valorile crescute ale colesterolului și triglice­ri­delor, fumatul, vârsta înaintată și predispoziția ere­ditară.

Stadiile obstrucției arteriale
* Stadiul 1: îngustări ale vaselor de sânge, deocamdată fără simptome neplăcute.
* Stadiul 2: dureri la mers (boala privitorilor de vitrine).
* Stadiul 3: dureri în repaos, resimțite în gam­be și coapse.
* Stadiul 4: necroza țe­su­turilor (arterita oblite­ran­tă).

Cum se tratează?
Imperativul suprem: pre­venția. Prin eliminarea sau micșorarea factorilor de risc, aveți posibilitatea să pre­veniți apariția unei afec­țiuni arteriale și chiar să obțineți regresia bolii, atâta vreme cât ea se află încă într-un stadiu incipient. A­ceasta înseamnă să vă tra­tați hipertensiunea, diabetul sau colesterolul și trigli­ce­ridele crescute, să adoptați o ali­mentație echilibrată, pe cât posibil săracă în gră­simi, și să evitați complet fumatul.

Când consultați medicul?
Dacă aveți impresia că există la dvs. o tulburare de irigație sangvină la arterele membrelor infe­ri­oare, ar trebui să luați legătura cu un medic, pentru a clarifica această suspiciune. Procedați la fel și în privința durerilor de picioare cărora nu le găsiți nicio explicație și care durează mai mult de trei zile.

Fără medicamente
Scopul oricărei terapii este acela de a îmbu­nătăți în ansamblu irigația sangvină - deosebit de indicate sunt procedurile cu apă după metoda Kneipp și fizioterapia.
* Exercițiile de gimnastică vă ajută să activați circulația la nivelul picioarelor (vezi caseta).
* Foarte utile sunt jeturile la picioare, căl­carea apei și împachetarea gambelor (vezi pa­gina alăturată).
* Încercați să ieșiți zilnic la aer curat și să fa­ceți plimbări. Dacă aveți posibilitatea, mergeți di­mineața cu picioarele goale pe iarba umezită de rouă.
* Îngrijiți-vă atent picioarele și purtați pantofi comozi, potriviți ca mărime. Astfel veți evita even­tualele leziuni, care se cicatrizează greu, atunci când circulația locală este deficitară.

Preparate pe bază de plante
* Favorizează irigația sangvină: adaosurile de baie cu eucalipt, rozmarin, ace de molid și castan săl­batic, de asemenea și frecțiile cu rachiu de drojdie.
* Alte remedii naturale: preparatele cu ex­tracte de usturoi, ginkgo biloba și păducel. Aces­tea nu sunt în primul rând vasodilatatoare, ci acțio­nează în sensul prevenirii sau stopării procesului de calcifiere a arterelor. Au un efect de îmbunătă­țire a fluidității sângelui, ceea ce face ca el să pă­trundă mai ușor în capilare, asigurând o bună oxi­genare a țesuturilor.

Terapii cu apă

Jeturile la picioare
Jeturile la picioare stimulează sistemul circu­la­tor și, în special, irigația sangvină a organelor pel­viene și a orga­ne­lor sexuale femi­nine și masculine.
De reținut:
Nu se utilizează în zilele men­stru­ației, în timpul cri­­zelor de scia­tică sau atunci când există o in­fecție a căilor uri­nare.
Cum se procedează
Începeți cu pi­ciorul drept. Por­nind de la fața su­perioară a labei piciorului, con­duceți jetul în sus pe latura externă a gambei, până la o palmă deasupra genunchiului și opriți-vă puțin acolo. Apoi coborâți din nou, de data aceasta pe fața internă a gambei.
Faceți același lucru cu piciorul stâng. La sfârșit, plimbați un moment jetul pe ambele tălpi. După aceea, ștergeți apa numai cu mâinile și puneți-vă o pereche de șosete călduroase de lână. Luați-vă un răgaz de repaos de 20-30 de minute.

Jeturile alternative
Efectul va fi și mai puternic, dacă în timpul procedurii alternați mereu apa caldă cu cea rece. Apa caldă trebuie să aibă cam 36-38oC, iar pe cea­laltă o puteți întrebuința așa cum curge de la robi­net. Nu mențineți jetul de apă rece mai mult de 5-10 secunde.
Procedați întru totul după modelul descris mai sus, cu deosebirea că veți începe de fiecare dată cu apa caldă și veți încheia cu cea rece.

Jeturile la coapse și bazin
Aceste jeturi sunt de folos contra stazelor sang­vine de la partea inferioară a corpului și din zona gastrointestinală.
De reținut:
Ele trebuie evitate în cazul când suferiți de cistită, de o inflamație a bazinetului renal sau de sciatică în faza acută.
Cum se procedează
Trebuie să aveți picioarele calde. Jetul de apă rece va fi direcționat spre coapse și pelvis.
* Începeți pe partea dreaptă. După ce ați de­șurubat capul dușului, purtați furtunul de la fața superioară a labei piciorului drept prin latura exter­nă a gambei și a coapsei până la bazin, iar de acolo mai sus, până sub omoplați, unde vă opriți un mo­ment. Apoi reveniți, ducând furtunul pe spate în jos, însă de astă dată coborâți de-a lungul feței interne a piciorului. Repetați întreaga procedură la celălalt picior.
* Acum veți merge pe partea anterioară a corpului. Porniți din nou cu furtunul de duș de la fața superioară a labei piciorului drept și urcați pe latura externă a gambei și a coapsei până la partea dreaptă a abdomenului. Rămâneți puțin pe loc sub arcul costal, tot în dreapta, după care vă deplasați în jos pe abdomen și în continuare pe fața internă a piciorului. Procedați la fel și cu piciorul stâng.
În final, îndepărtați cu mâinile apa rămasă pe piele, îmbrăcați-vă și faceți puțină mișcare. Sau băga­ți-vă în pat și odihni­ți-vă jumătate de oră.

Călcarea apei
Călcarea apei produce aceleași efecte ca jeturile la picioare. În plus, vă forti­fică organismul.
Cum se procedează
Umpleți cada pe trei sferturi cu apă rece (tem­peratura maximă: 18oC). Intrați în ea și pășiți pe loc, într-un ritm egal. La fiecare pas, ridicați piciorul și țineți-l deasupra nivelului apei pentru circa 20-60 se­cunde. În încheiere, șter­geți apa cu mâinile și cul­cați-vă în pat, înveliți bine. Sau, dacă preferați, faceți câteva exerciții de gimnastică până simțiți că v-ați încălzit.

Împachetarea gambelor
Împachetările reci ale gambelor scad febra provocată de o infecție. Cu o durată mai lungă de 20 de minute, ele ajută contra tulburărilor de somn, a hipertensiunii și stărilor de neliniște, a durerilor de cap și contribuie la prevenirea tromboflebitelor.
De reținut:
Când sunteți înfrigurați sau aveți o criză de sciatică ori o infecție urinară, împachetările reci sunt cu desăvârșire interzise!
Cum se procedează
Luați un șervet de in (dimensiuni recomandate: 30 x 70 centimetri), muiați-l în apă rece și stoar­ceți-l, apoi înfășurați-l astfel încât să stea lipit îm­prejurul gambei (până dedesubtul genun­chiului). Acoperiți-l cu un prosop de bumbac ceva mai mare și deasupra lui puneți un șal de lână. Ambele tre­buie să treacă peste genunchi și să nu se desfacă. După ce ați înfășurat astfel amândouă picioarele, întindeți-le și stați liniștiți.
Durata împachetării depinde de scopul urmărit. Dacă doriți să scădeți temperatura corpului, țineți împachetarea numai 5 minute și repetați-o de 2-3 ori în cursul zilei. În cazul când vă interesează efec­tul ei dezinflamator sau calmant, va fi nevoie ca ea să rămână pe gambe 20 de minute.

Gimnastică pentru tulburările irigației sangvine la artere

Întrucât cel mai frecvent sunt afectate vasele de sânge de la nivelul gambelor, este necesar ca musculatura acestei zone să fie antrenată intens și consecvent, pentru a facilita formarea unor noi vase mici, îmbunătățind astfel oxigenarea.
* În poziția culcat, șezând sau chiar în picioare, strângeți degetele, ca și cum ați vrea să apucați cu ele un obiect (vezi imaginea 1), iar apoi relaxați labele picioarelor. Se repetă de mai multe ori.
* Întindeți-vă pe spate, ridicați picioarele în așa fel încât gambele să se îndrepte în sus și faceți mișcări circulare în aer, așa cum se poate vedea în imaginea 2. Exercițiul pune la lucru toți mușchii gambelor. Când apar dureri, opriți-vă. După ce ați terminat, lăsați picioarele să atârne în jos. Faceți o pauză de trei minute și repetați. Apoi încă o dată - în total, vor fi trei execuții. Întregul exercițiu se efectuează de trei ori pe zi.
* Antrenament de mers: alegeți-vă un traseu de o anumită lun­gime, la al cărui capăt vor apărea pri­mele dureri. Ar trebui să parcurgeți întreaga distanță sau, dacă nu reușiți, măcar două treimi. După aceea, este permisă o pauză de trei minute. Exercițiul se face de trei ori consecutiv și se reia de trei ori în cursul zilei. Dacă vă antrenați con­secvent, distanța parcursă fără dureri va crește treptat, pe măsură ce irigația sang­vină se îmbu­nătățește. Din acest motiv, vă veți stabili un nou traseu în fiecare săptă­mână.
* Un tratament foarte bun pentru picioare este mer­sul pe bicicletă. Preferabil nu pe asfaltul din oraș, ci la aer curat și într-un decor plin de ver­dea­ță. Cine n-are această po­sibi­litate va întrebuința o bicicletă de cameră. Sau poa­te merge la o sală de fitness.