Printre cele douăsprezece semne zodiacale, cele mai multe sunt simbolizate de animale, şi numai trei apar sub formă umană. Cele trei sunt Gemenii, care întruchipează etapa copilăriei şi a pubertăţii, Fecioara, care reprezintă etapa următoare în evoluţia omului, - adultul tânăr - care începe să înţeleagă cam cum se leagă cauzele cu efectele şi teoria cu practica şi, în fine, Vărsătorul. Imaginea-simbol pentru Vărsător este cea a unui bărbat matur, care poartă pe umăr o amforă înclinată din care curge cunoaştere, pe care acesta doreşte să o împărtăşească întregii umanităţi. Sau măcar unui grup. Vărsătorul nu se descurcă bine la singular, îi place să spună "noi", nu se simte un individ singur, ci se percepe ca fiind o celulă a societăţii. Iată o fiinţă cu totul diferită de Capricorn, zodia precedentă, guvernată însă de aceeaşi planetă, Saturn.
Iată descrierea generală a zodiei Vărsătorului, în astrologia cabalistică:
Vărsătorul - semn diurn de aer, masculin, asociat cu direcţia est.
Caracteristici generale: Vărsătorul este de regulă scund, cu capul mare şi picioarele de mărimi diferite; mărinimos, atrăgător, înclinat către lăudăroşenie, Vărsătorul se va strădui încontinuu să-şi sporească averea şi va avea puţini copii, fie pentru că aşa vrea, fie din pricina dificultăţii de a se reproduce.
Primul decan (20-30 ianuarie): Rafinat, comunicativ, posesorul unui corp şi chip frumos.
Al doilea decan (31 ianuarie - 8 februarie): Aceşti Vărsători vor fi înalţi şi roşcaţi şi vor avea o viaţă plină de suferinţe.
Al treilea decan (9-19 februarie): Înzestraţi cu un corp scund şi atrăgător, Vărsătorii aceştia vor avea tenul congestionat şi vor fi atraşi în măsură exagerată de reprezentanţii sexului opus.
Controlează: picioarele.
Boli: Cele legate de picioare, în plus depresiile, leptospiroza şi herniile. (După Kabbalistic Astrology, autor Rabbi Joel C. Dobin D.D.)
Vărsătorul în astrologia modernă
Astăzi, asemenea catalogări ne pot părea simpliste şi ne pot aduce chiar un zâmbet pe buze, însă ele se bazau pe cunoştinţele existente în acele vremuri, aplicabile într-o zonă geografică anume, în cazul astrologiei cabalistice în Orientul Mijlociu. Dar ele nu erau greşite şi le regăsim, într-o formă mai nuanţată, în descrierile pe care le fac şi astrologi moderni de prestigiu. Prin zodie înţelegem, în cazul Vărsătorului, cele circa 30 de zile pe parcursul cărora Soarele traversează cerul, având drept fundal constelaţia Vărsătorului. Acest interval este cuprins de regulă între 20 ianuarie şi 18 februarie.
Tipul de vitalitate şi morfologia
În ciuda faptului că numele de "Vărsător" ne sugerează o zodie de apă, avem aici ultima dintre zodiile de aer şi ultima dintre zodiile înfăţişate sub chip uman. Ca atare, cei născuţi sub acest semn sunt de multe ori înzestraţi cu frumuseţe fizică. Dar, de cele mai multe ori, această frumuseţe este una subtilă, eterică - de aer - nu senzuală, cum e, de exemplu, tipul dominant de frumuseţe la zodiile de pământ. Unii autori au mers atât de departe, încât să spună că "tipul pur" al Vărsătorului are trăsături angelice. Îngerii sunt prezenţe imateriale, şi asta este o caracteristică ce-i defineşte pe Vărsătorii tipici. Parcă sunt aici, dar nu sunt aici. Li se observă mult mai mult prezenţa mentală, prin felul în care-şi manifestă ideile, decât cea fizică, prin corporalitate. Mai există o trăsătură aparte a Vărsătorului, în sensul faptului că are de multe ori o prezenţă discretă. Nu putem spune că evită să fie remarcat, ba chiar este lipsit de timiditate atunci când iese în faţă, dar atâta timp cât se mărgineşte la rolul de observator, este neutru, urmărind ceea ce se întâmplă cu o seninătate detaşată. Mimica Vărsătorului nu este una foarte mobilă. Putem spune că are expresii "puţine şi bune", atunci când arborează o expresie anume, toată lumea înţelege despre ce este vorba. Mersul este puţin rigid la Vărsătorii care nu practică sport. Diferenţa este surprinzătoare, dacă comparăm felul graţios şi precis în care păşeşte Vărsătorul care îşi exersează corpul. Din păcate, mulţi Vărsători sunt atât de adânciţi în chestiuni mentale, încât tind să-şi neglijeze corpul. Ce mai putem remarca la Vărsători este oscilaţia gradului de vitalitate. Fiind un semn fix, Vărsătorul are o fire organizată, ceea ce-i permite să cheltuiască relativ puţină energie pentru a-şi menţine viaţa în ordine. Are însă momente în care intră într-o adevărată stare de frenezie, când este pasionat de un proiect sau o idee şi atunci devine asemenea profesorului distrat, care uită să mănânce şi să doarmă, pentru că trăieşte exclusiv în cap. În funcţie de cât de bine merge respectivul proiect, energia cheltuită de Vărsător în încercarea de a-l finaliza se poate reînnoi, şi atunci pare că a întinerit cu câţiva ani sau, dacă se dovedeşte un eşec, Vărsătorul va fi sleit. În acest din urmă caz, energia se recuperează greu. Încă un lucru pe care ar trebui să-l precizăm este că energia Vărsătorului este mai mult nervoasă decât fizică, şi succesul îl datorează eficienţei şi perseverenţei cu care lucrează, şi nu unei forţe fizice deosebite. Strângerea de mână a Vărsătorului transmite sinceritate şi o energie deschisă, dar nu este câtuşi de puţin insistentă.
Predispoziţii legate de sănătate
Dacă ne uităm la "omul astrologic", o reprezentare umană flancată de semnele zodiacale care indică, fiecare, o parte a corpului, vom găsi Vărsătorul în dreptul gambelor. Iată de ce astrologia cabalistică clasică îi atribuia picioarele. În realitate, lucrurile sunt mai complexe, picioarele fiind împărţite, şi anatomic, şi astrologic, în mai multe segmente. Coapsa şi femurul aparţin Săgetătorului, genunchiul, Capricornului, gamba şi glezna, Vărsătorului, iar labele picioarelor cad sub incidenţa Peştilor. Dar aceasta nu este singura corespondenţă astrologică pentru Vărsătorul cel guvernat de Uranus. Uranus, zeul Cerului, simbolizează lumea gândurilor şi a ideilor, motiv pentru care Vărsătorul este considerat a fi stăpânitorul sistemului nervos central, în general. De asemenea, părul este asociat, la rândul său, cu Uranus. Acesta a fost primul stăpân al Cerului în mitologia greacă, deci primul mânuitor al fulgerelor, însemn al puterii. Fulgerul nu este altceva decât electricitate concentrată. Iar Vărsătorul are un raport aparte cu tot ceea ce este electric. Iar pentru că în corpul uman părul este cel care se electrizează cel mai lesne, iată-l asociat cu Uranus. La fel ca şi Vărsătorul cel original şi adesea rebel, este şi părul său, care nu pare să fie al său. Aparent, are o personalitate proprie, care ignoră cu graţie eforturile pieptănului, periei şi uneori chiar şi al gelului celui mai puternic.
Bolile cele mai frecvente
După cum ştim cu toţii, activitatea mentală este, de obicei, una statică. Spunem "stau să mă gândesc", nu "alerg să mă gândesc". Iată de ce mulţi Vărsători au o circulaţie venoasă deficitară, mai ales la nivelul gambelor, care poate da varice premature sau fragilitate vasculară. Gleznele, adesea elegante, ale femeilor din Vărsător, sunt expuse riscurilor, atunci când se aventurează pe tocuri prea înalte. Dar până şi Vărsătorii care practică sport pot fi chinuiţi de furnicături în gambe, amorţeli sau o senzaţie de tensiune, simptome care se regăsesc sub numele "sindromul picioarelor neliniştite". Din cauza acestora, ei se pot trezi chiar din somn, la mijlocul nopţii, iar Vărsătorul tipic are de obicei greutăţi în a adormi la loc atunci când a fost trezit. Această sensibilitate nervoasă se poate face simţită şi la nivelul pielii, care la majoritatea Vărsătorilor este, pe cât de frumoasă, pe atât de sensibilă. Reacţiile alergice pot fi greu atribuite unui stimul exterior, ele sunt, în multe cazuri, de sorginte nervoasă.
Saturn, vechiul guvernator la Vărsătorului, îl înzestrează cu un sistem osos rezistent, dar nu tocmai flexibil, iar de multe ori, calciul se depune în locuri în care nu ar trebui să o facă, generând adesea monturi sau alte procese sclerotice.
Remediile homeopatice în afinitate cu Saturn, care pot fi recomandate Vărsătorilor, sunt Siliceea, Plumbum, Causticum, Baryta Carbonica, Honium, Calcareea Fluorica, Ferrum picricum şi acidul benzoic.
Metalul în afinitate cu Saturn este plumbul.
Uranus, guvernatorul modern al Vărsătorului, nu este numit degeaba "marele deşteptător" ("the Great Awakener"), ci din pricina faptului că este maestru în provocarea insomniilor. Pe lângă micul malefic Marte, are şi el reputaţia unei planete care poate provoca accidente, mai ales în legătură cu electricitatea, diverse tipuri de iradiere, accidente de avion sau de cale ferată. Acestea sunt însă posibile doar dacă Uranus este prost aspectat în tema natală. Anumite tipuri de anemie şi o slăbiciune a cordului pot fi puse, de asemenea, pe seama sa.
Remediile homeopatice în afinitate cu Uranus, care pot ameliora o seamă de afecţiuni specifice planetei, sunt Uranium, Radium bromatum, Acteea racemosa, Staphysagria, Conduramgo, Rhododendron, Baptisia.
Metalul în afinitate cu Uranus este zincul.
Sănătatea mentală
Am văzut deja cum hiperactivitatea mentală a Vărsătorului, mai ales asociată cu lucrul noaptea, poate să îi provoace o serie de probleme precum insomnia. Dar ele nu se opresc aici. Pot apărea o sumedenie de neplăceri care iniţial să pară minore, precum spasme sau crampe musculare, dar care să indice, de fapt, un proces de degradare al sistemului nervos central, care la un moment dat poate ceda brusc. Ni se spune despre Vărsător că furnizează 80% dintre ocupanţii sanatoriilor de boli nervoase şi 80% dintre membrii academiilor de ştiinţe şi ai grupurilor formate din creiere de elită, aşa-numitele "think-tanks". Diferenţa o face stilul de viaţă. Vărsătorii care vor evita sedentarismul, vor face plimbări lungi în aer liber, vor merge la lecţii de dans (dată fiind graţia despre care am vorbit), vor patina sau schia (alte două sporturi recomandabile zodiei), vor putea beneficia de un intelect strălucit, chiar şi ajunşi la vârsta senectuţii. Unii dintre ei de abia atunci îşi dau adevărata măsură a capacităţilor, cum ar fi, de pildă, Jules Verne... Cei care se lasă pradă sedentarismului au şanse mult mai puţine să se bucure de o bătrâneţe înţeleaptă.
Remediile potrivite din fitoterapie
Bubericul este o plantă perenă, care ajută la reducerea inflamaţiilor din corp, însă nu este indicată persoanelor suferinde de diabet sau tahicardie, şi nici femeilor însărcinate sau care alăptează.
Euphorbia de pădure este altă plantă care îi poate ajuta pe Vărsători (şi nu numai) să îndepărteze pistruii, verucile sau petele de vârstă, în cazul celor trecuţi de prima tinereţe. Tinctura poate fi utilă în tratarea diferitelor forme de micoze ale picioarelor.
Ceaiul de soc şi chiar socata sunt indicate pentru Vărsător, deoarece au o acţiune antireumatică, diuretică şi antinevralgică.
Iedera este folositoare în primul rând, ca ingredient în cremele de masaj care stimulează circulaţia venoasă. Cremele de masaj anticelulitice pe bază de iederă au efect cât se poate de binevenit în cazul Vărsătorilor sedentari. În medicina tradiţională, iedera era un remediu comun împotriva umflăturilor, scrântiturilor, ba chiar şi a fracturilor. Cefaleele erau tratate cu comprese înmuiate în zeamă de iederă şi varză sărată. Legătura dintre iederă şi Vărsător reiese şi din faptul că, la ţară, fetele îşi spălau capul cu decoct de iederă, care le stimula creşterea părului.
Unguentul pe bază de tătăneasă îl poate ajuta pe Vărsător să scape de efectele nedorite ale alergiilor sale nervoase.
Regimul alimentar al Vărsătorului
De regulă, Vărsătorii mănâncă cu măsură şi sunt atenţi la calitatea alimentelor pe care le consumă. Cel mai bine se înţeleg cu alimentele care se pot păstra multă vreme, cum ar fi merele, curmalele, smochinele, stafidele, napii, varza şi conopida. Pentru că pomii fructiferi sunt asociaţi cu zodia Vărsătorului, cam toate fructele le fac bine. Pătrunjelul, de preferinţă crud, adăugat cu generozitate în salate sau supe conţine elemente care le îngrijesc Vărsătorilor deopotrivă pielea şi le asigură calitatea părului. O altă proprietate a pătrunjelului este cea de stimulent digestiv, diuretic şi circulator. Sucul de pătrunjel pare să fie unul dintre cele mai potrivite remedii pentru afecţiunile oculare, mai ales cele ale nervului ocular. Şi cuişoarele sunt un condiment asociat îndeobşte zodiei Vărsătorului.
Aromoterapia
Şi la capitolul aromoterapiei Vărsătorul cel excentric vizitează extremele. Pe de o parte, îi convine mirosul amplu şi pătrunzător de cuişoare, pe de altă parte, îi face bine parfumul extrem de subtil al orhideelor. Uleiul esenţial de cuişoare îl ajută să se concentreze, cel al orhideelor îl calmează. Altă notă distinctă de parfum floral indicată în aromoterapie pentru Vărsători este cea de busuioc.
Pietre preţioase şi semipreţioase
Pentru că fulgerul şi electricitatea sunt elemente definitorii pentru Vărsător, culorile zodiei sunt cele deosebit de intense. În modă există chiar noţiunea de "albastru electric" sau "verde electric", deci, este vorba despre culorile intense, care au o strălucire aparte. Vărsătorii sunt liberi să aleagă pietre de acest fel, dar dacă doresc să respecte pietrele care le-au fost alocate în diferite epoci istorice, ele sunt următoarele: crisoprazul şi acvamarinul, la egipteni şi greci. Bizantinii le-au atribuit în schimb topazul şi safirul, în timp ce evreii erau de părere că piatra semipreţioasă potrivită zodiei ar fi ametistul. Astrologii medievali au fost de acord cu ametistul, însă i-au adăugat şi onixul. În astrologia modernă, în top se găsesc ametistul şi topazul, însă există şi astrologi care se pronunţă pentru azurit şi malachit.
Şi nu uitaţi, când cumpăraţi o bijuterie cu pietre a căror energie doriţi să o folosiţi, să aveţi grijă ca piatra să fie în contact direct cu pielea.
Şi acum, că le ştiţi pe toate, noi vă urăm "Sănătate!"