Renumite în Europa în perioada Renașterii, au intrat în legendă, împreună cu secretele frumuseții lor. Prin anii 1500, sfaturile și ritualurile de frumusețe au început să fie adunate în cărți scrise mai ales de femei de o erudiție remarcabilă, provenite din familii nobiliare: Isabella Cortese, Caterina Sforza, Lucrezia Marinella, Veronica Franco... De o popularitate enormă, în epocă, dar și sute de ani mai târziu, secretele de frumusețe ale superbelor venețiene au fost transmise din generație în generație, până azi.
Loțiune de împrospătare pentru pielea obrazului
Aveți nevoie de o cană cu apă de izvor, o jumătate de cană cu apă de flori de măr, cireș sau cais (apele de față florale se găsesc la magazinele naturiste), 5 picături ulei de trandafiri. Turnați apa de izvor într-un vas de sticlă sau porțelan, adăugați apa de portocal și uleiul de trandafiri și agitați bine.
Lapte de frumusețe
Luați un sfert de ceașcă cu suc de lămâie și amestecați-l cu aceeași cantitate de pulbere de păstăi de fasole uscată. Peste ele turnați vin alb, amestecați până se omogenizează. Adăugați un ou bătut, o lingură de miere, o lingură de lapte și amestecați până se transformă într-o cremă subțire. Se aplică peste zi, pe fața bine curățată.
Rețetele Veronicăi Franco
Frumoasa curtezană venețiană a rămas în istorie atât pentru forța ei de seducție, cât și pentru scrierile sale literare. Unul dintre portretele sale, realizat de pictorul renascentist Tintoretto, ne înfățișează o femeie splendidă, cu fața albă ca laptele și păr roșu-arămiu bogat. Se spune că își îngrijea tenul și decolteul cu o mască specială, care dădea pielii suplețe și aspect de porțelan.
Rețeta: 4-5 ouă de prepeliță, o linguriță de făină, o lingură de miere, o lingură de vin alb. Amestecați ouăle bine bătute cu mierea, vinul, apoi turnați făina, puțin câte puțin, amestecând, până când ajunge ca un aluat. Se aplică pe față, pe gât și decolteu și se lasă să acționeze o jumătate de oră. Se îndepărtează cu apă călduță.