Secrete venețiene

Iulia Vlad
Piele palidă, obraji îmbujorați, ochi strălucitori și plete blon­de, ca aurul roșu - se oprea lumea în stradă ca să le vadă trecând pe fru­moasele venețiene!

Renumite în Eu­ro­pa în perioada Renașterii, au in­trat în legendă, împreună cu secre­tele frumuseții lor. Prin anii 1500, sfaturile și ritualurile de frumusețe au început să fie adu­nate în cărți scri­se mai ales de fe­mei de o eru­diție re­mar­ca­­bilă, prove­nite din familii nobi­liare: Isabella Cor­tese, Ca­te­ri­na Sfor­za, Lu­cre­zia Mari­nel­la, Ve­ronica Franco... De o popu­laritate enor­mă, în epocă, dar și sute de ani mai târ­ziu, se­cretele de fru­musețe ale su­perbe­lor vene­țiene au fost trans­mise din generație în generație, până azi.

Loțiune de împrospătare pentru pielea obrazului

Aveți nevoie de o cană cu apă de izvor, o jumătate de cană cu apă de flori de măr, cireș sau cais (apele de față florale se găsesc la magazinele naturiste), 5 picături ulei de tranda­firi. Turnați apa de izvor într-un vas de sticlă sau porțelan, adăugați apa de portocal și uleiul de tran­dafiri și agitați bine.

Lapte de frumusețe

Luați un sfert de ceașcă cu suc de lămâie și amestecați-l cu aceeași cantitate de pulbere de păstăi de fasole uscată. Peste ele turnați vin alb, amestecați până se omogenizează. Adău­gați un ou bătut, o lingură de miere, o lingură de lapte și ameste­cați până se transformă într-o cremă subțire. Se aplică peste zi, pe fața bine curățată.

Rețetele Veronicăi Franco

Frumoasa curtezană venețiană a rămas în istorie atât pentru forța ei de seducție, cât și pen­tru scrierile sale li­terare. Unul dintre portretele sale, rea­li­zat de pictorul re­nas­­centist Tinto­ret­to, ne înfățișează o femeie splendidă, cu fața albă ca lap­tele și păr roșu-ară­miu bogat. Se spune că își în­grijea tenul și decol­teul cu o mas­­că spe­cială, care dădea pielii suplețe și as­pect de porțe­lan.
Rețeta: 4-5 ouă de prepeliță, o lin­guriță de făină, o lin­gură de mie­re, o lingură de vin alb. Amestecați ouăle bine bătute cu mierea, vinul, apoi turnați făina, pu­țin câte puțin, amestecând, până când ajunge ca un aluat. Se aplică pe față, pe gât și decolteu și se lasă să acțio­neze o jumătate de oră. Se îndepăr­tează cu apă călduță.