"Toată viaţa şi dragostea mea"
Au trecut 100 de ani. 100 de ani de la încheierea unui război care a destrămat imperii, a schimbat graniţe şi a făcut posibil un vis: Marea Unire. Se va vorbi mult anul acesta despre devotament, vitejie, sacrificii, despre forţele şi soarta care au schimbat istoria. Marea Istorie. Ce se va uita, însă, e că în spatele istoriei mari au fost dintotdeauna istoriile mici: oamenii. Ei, neştiuţii, fiecare cu iubirile, spaimele, dorurile şi durerile lui. Vieţile de oameni, toate aceste istorii din care a fost plămădită Istoria pe care o vom prăznui anul acesta. Cealaltă istorie, a oamenilor, şi nu a armatelor, o poţi descoperi uneori în sertarul unui scrin bătrân, pe hârtii îngălbenite de timp şi acoperite de un scris mărunt. Alteori, o poţi afla într-un album de fotografii de familie, chiar acolo, pe spatele unei poze cu străbunica ta. E de ajuns să întorci imaginea acestei domnişoare subţiri şi elegante, cu fustă lungă până la pământ, cu pălaria ei cochetă sub care se ascunde zâmbetul discret şi enigmatic pe care îl ştii, da!, atât de bine. E zâmbetul ei şi al mamei tale, e privirea aceea de dincolo de timp care a ajuns, cu o forţă ciudată, pe chipul fiecărui om din familia ta. A ajuns şi până la tine. E parte din tine. O simţi acolo, în ochii tăi, în timp ce întorci fotografia, ca să citeşti nişte cuvinte care ard: "Lui Bébè al meu, toată viaţa şi dragostea mea. Fulvia".
Cu fotografia aceasta, străbunicul meu, Scarlat Struţeanu (Bébè, pentru familie şi apropiaţi) a făcut războiul. Polonez după mamă, german şi sârb după tată, Scarlat a fost botezat şi crescut în rit ortodox, deşi mama sa era catolică. În 1912, la vârsta de 21 de ani, ca student al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii Bucureşti (unde, mai târziu, avea să susţină o teză de doctorat şi să predea cursuri de estetică şi literatură comparată), Scarlat Struţeanu s-a înrolat în Regimentul 2 Artilerie de la Cetate, din apropiere de Calafat, ajungând în scurt timp la rangul de ofiţer. A luat parte, în vara lui 1913, la campania din Bulgaria, din cel de-al doilea război balcanic şi, în septembrie 1916, la greaua înfrângere de la Turtucaia, din Marele Război, din care a scăpat cu viaţă, alături de câteva sute de camarazi, doar trecând Dunărea înot. În acea toamnă, a fost înaintat la gradul de locotenent, iar după nici un an, a devenit căpitan. A fost decorat cu Steaua României în grad de cavaler şi cu Crucea comemorativă a războiului 1916-1918, cu baretele Turtucaia, Mărăşeşti.
Nu i-am cunoscut niciodată. Şi el, şi străbunica, s-au stins din viaţă înainte de a mă naşte eu. Bébè, în 1947, Fulvia, 27 de ani mai târziu. Mi-au rămas însă poveştile de familie despre dragostea lor uriaşă. Şi mi-au rămas undeva, înăuntru, în mine, privirile lor. Privirea străbunicii, arzând ascuns, dintr-un album de fotografii, privirea străbunicului, pătrunzătoare, inteligentă, de o ironie blândă, aţintită asupra mea de pe peretele camerei, acum, când scriu despre iubirea lor. O să-i rog să mă ierte că am să împărtăşesc cu dumneavoastră ceva din scrisorile acelea îngălbenite, găsite într-un sertar de scrin bătrân. Sunt o sută de ani de atunci. O sută de ani care n-au trecut, de fapt, niciodată.
"Trăesc zi şi noapte, de vorbă cu tine"
E început de decembrie 1916. Trupele germane ocupă Bucureştiul. Armata română e obligată să se retragă în Moldova, pentru reorganizare. Câmpuri nesfârşite, frig. O săptămână întreagă îţi ia să ajungi călare de la Urziceni la Galaţi. O săptămână surdă, în tropotul mărunt al cailor, care poate fi totuna cu gândurile tale. Vorbe puţine cu camarazii tăi, zâmbetul firav al ordonanţei: "Va fi bine, domnu' locotenent, de-abea acu' o să vadă nemţii cine suntem cu adevărat." Ai părăsit oraşul, şi nici măcar n-ai mai avut timp s-o vezi. Oare ce face ea acum? Fulvia, dulcea ta Fulvia... Oare când vă veţi vedea din nou? Gândurile astea pustiitoare ca un început de iarnă într-un oraş ocupat de inamic. Galaţi. Te opreşti, descaleci. Nu doar caii sunt obosiţi, ci şi oamenii. Omul ăsta înalt, cu ochi albaştri, cu aerul lui distins, flegmatic, de explorator britanic, însă cu inima vie, arzând pe dinăuntru de o flacără ce nu poate fi cu nici un chip stinsă: locotenentul Scarlat Struţeanu. Mai sunt câteva zile şi va împlini 25 de ani. Pe 20 decembrie. Un bărbat în floarea vârstei. Încă necăsătorit. "Ai înnebunit?! Cum să vă căsătoriţi acum, când tu o să pleci pe front? Dacă, Doamne fereşte, n-ai să te mai întorci niciodată? La Fulvia nu te gândeşti deloc? Dacă rămâne văduvă aşa de tânără?". Eleonora Slavici, mama Fulviei, putea fi o femeie aprigă uneori. Scarlat i-a dat dreptate, au amânat nunta pentru vremuri mai bune, de pace. Dar numai Dumnezeu ştie ce a fost în inima lui şi a ei. Inima ei, inima Fulviei, inima iubitei pe care o simte atât de sfâşietor de aproape, acum, când ea e deja atât, atât de departe... S-au cunoscut ca studenţi ai Facultăţii de Litere şi a fost dragoste la prima vedere. Ea, cea de-a doua fiică a unui scriitor ardelean pe care Scarlat îl admira enorm, Ioan Slavici, el, un tânăr intelectual, un ofiţer român, dedicat trup şi suflet armatei sale. Un ofiţer român, tocmai sosit în Galaţi. Până la noi ordine, sunt câteva zile bune, în care poţi hălădui prin oraşul ăsta străjuit de Dunăre. Oraşul ăsta în care inima ta şi a Fulviei au bătut nebuneşte, într-o seară de noiembrie. Ultima lor întâlnire, înainte ca războiul să-i despartă. Două inimi, una lângă alta, care au devenit atunci, într-o cămăruţă singuratică, dintr-un oraş care nu era al lor, o singură inimă uriaşă.
În Galaţiul de acum, aproape ai jura că e pace. Lumea bună se plimbă nestingherită pe faleza Dunării. Bucureştiul pare că s-a mutat aici. "Dulcea mea Fulvia, trăesc zi şi noapte de vorbă cu tine. Icoana ta este veşnic lângă mine şi mă protejează. Se lasă o ceaţă ca o perdea în faţa ochilor mei şi totul se amestecă pentru mine... Când am revăzut Galaţii, am simţit o strângere de inimă dureroasă. Restul zilelor am cutreierat în neştire străzile pe care am umblat noi în seara aceea şi toate ungherele îmi vorbeau de tine...".
Cu inima îndurerată, locotenentul Scarlat Struţeanu pleacă mai departe, spre Vaslui, pentru a alege zona de reorganizare a artileriei grele. Sub veston, în dreptul inimii, poartă fotografia unei fete subţiri, delicate, cu un zâmbet misterios, cu ochi negri, arzând.
"Sufletul meu se sbuciumă fără putere"
A venit şi a trecut Crăciunul. Un Crăciun fără noimă pentru tânărul locotenent. Armata română, cu sprijinul Misiunii Militare Franceze, se regrupează în Moldova. Pe dinăuntru însă, acolo, dincolo de vestonul călduros, ţesut cu fire de lână verzui-albastre, inima lui Bébè duce un altfel de război, lent şi chinuitor, un prizonierat cumplit din care nu vede scăpare. "Sufletul meu se sbuciumă fără putere, într-un cuib făurit de dragostea ta, şi se mistuie încetul cu încetul, fiindcă tu eşti departe şi eu nu mai ştiu nimic despre tine". Cu duşmanii invizibili, depărtarea şi tăcerea, e infinit mai greu de luptat. O fotografie, chiar şi cea de la inimă, nu-ţi poate răspunde la întrebări. Rămâne acolo, nemişcată, cu acelaşi surâs misterios. E o icoană la care să te rogi sau, alteori, doar o iubită de la care nu mai primeşti răspuns. "Am încercat prin nenumărate mijloace să-ţi parvie câteva rânduri de la mine. Probabil că nu am reuşit, fiindcă mi-ai fi răspuns, cred". Cu un singur om mai poate vorbi Bébè, îndrăgostitul. Aproape seară de seară, după ce forfota de cazarmă se stinge, după ce îndatoririle militare încetează pentru câteva ore, acolo, în cămăruţa lui mică din cazarmă, cu privirile aţintite la flăcările domoale ale focului dintr-un godin de campanie, Bébè întreabă şoptit şi ascultă iar şi iar aceleaşi vorbe. Cuvinte, la fel ca vreascurile care aţâţă focul, care îmi dau nădejdea de a putea fi odată şi odată iară lângă tine. Omul cu care vorbeşte Bébè este ordonanţa sa. "Este un om simplu, care mă iubeşte foarte mult şi care a fost de atâtea ori trimis de mine cu scrisori la tine! Parcă ştie săracul ce vreau eu, şi aproape în fiecare seară îmi povesteşte până în cele mai mici amănunte, tot ce-l întrebai tu, când venea la Bucureşti, trimis de mine". Bébè nu se mai poate despărţi de el. Omul ăsta i-a devenit ca un frate, a rămas ultima legătură între aici şi dincolo, mesagerul tainic dintre război şi dragoste. Dar vremurile nu mai au răbdare. Părăsiţi de aliaţii ruşi, cu câteva ore înainte de a se dezlănţui atacul, românii au fost nevoiţi să se apere eroic. 15 zile a durat ofensiva germană din regiunea Focşaniului. Armata română nu a dat înapoi. Pe aici nu se trece, au spus. Şi nu s-a trecut.
"Noi luptăm pentru un drept sfânt"
Atacul german a fost oprit. Pentru vitejia pe care a arătat-o în cea mai mare bătălie a ţării noastre din Marele Război, cea de la Mărăşeşti, Scarlat Struţeanu a fost propus pentru înaintarea la gradul de căpitan. E fericit. Va trece comandant de baterie. Epidemia de tifos exantematic izbucnită pe front îl ocoleşte, dar se îmbolnăveşte de icter şi de enterită. În scurtele zile de permisie, aleargă spre Galaţi. "Galaţiul mă atrage, fiindcă îmi aduce aminte de tine. Retrăiesc clipe care pentru mine însemnează totul". Trupul lui se vindecă, însă rănile sufleteşti se adâncesc. E de ajuns să citească în "Gazeta Bucureştilor", ziar apărut sub ocupaţia germană, despre petrecerile şi veselia aristocraţiei române, pentru ca Bébè să răbufnească plin de furie: "Adevărat să fie oare? Nu cred! Este peste putinţă! Nu sângerează inima nimănui acolo? Nu ştiu ce să mai cred. Ce faci tu în mijlocul acestor spasme de veselie ordonată de comandatura nemţească? Te mai gândeşti tu la mine, care sunt dincoace, în acest ultim colţ de ţară, pe care ambiţiunea hoardelor Turco - Bulgaro - Nemţeşti o doreşte din răsputeri? Noi luptăm pentru un drept sfânt, care ne-a fost sădit în inimi de mici copii. Ce scump vor plăti ei toate acestea! Nici nu le trece prin gând. Există o sancţiune, totuşi, care nu va întârzia de a-şi arăta atotputernicia. Datele istorice nu s-au contrazis niciodată". Omul ăsta, cu sângele lui polonezo-germano-sârbesc, ştia că undeva, deasupra lumii văzute, dreptatea există şi Cineva veghează asupra ei. I-o spunea, fără doar şi poate, sufletul lui românesc.
Acum, când scriu, simt privirea lui aplecată asupra mea. E în odaie cu mine, în uniforma lui de căpitan. Istoria noastră n-a putut fi clădită decât din sufletele acestor oameni, care au crezut şi au simţit cu adevărat româneşte.
Războiul merge mai departe. Postul de comandă al artileriei grele se află acum la Tecuci. Armata noastră se pregăteşte pentru ofensivă. Nici un răspuns de la Fulvia. "Mulţi din camarazii mei au primit scrisori sau telegrame d-acasă. Oare tu să nu fi putut să-mi trimiţi nici o ştire? Desigur că nu. De ce oare? Nu vreau să mă gândesc la altceva, decât că nu s-a putut". Bătălia lui Bébè, a lui şi doar a lui, e pe cale de a fi pierdută. Deznădejdea se pregăteşte să-i dea ultima lovitură.
"Dacă voi trăi şi ne vom revedea"
Am aflat în copilărie că mobilele vechi au viaţa lor neştiută. Că un scrin poate să ofteze. Îl auzeam noapte de noapte, chemări prelungi, sfâşietoare, care mă făceau să tresar din somn. Scrinul era acolo, viu, şoptea ceva în limba lui de brad uitat. Noaptea. Numai şi numai noaptea. Multă vreme am încercat să desluşesc ce spune. Apoi m-am oprit. M-am făcut mare, mi-am spus că e firesc să fie aşa: e un scrin bătrân, trosneşte. Acum, când scrisorile lui Bébè către Fulvia au fost scoase de acolo, când am citit scrisul mărunt, îngălbenit de timp, am înţeles. Sertarele astea mai vechi de un veac au purtat înăuntrul lor toată dragostea şi deznădejdea unui om. Iar fibrele lemnului trebuie să se fi impregnat de ele. "Dacă voi trăi şi ne vom revedea pentru a începe şi noi adevărata fericire, adeseori, privirile noastre vor rătăci pe rândurile acestea, pentru a gusta şi mai profund fericirea noastră de atunci, îmbrăţişaţi în calmul colţişorului nostru, şi ne vom strânge unul lângă altul, povestindu-ne fiecare suferinţele îndurate în trecut, pentru a putea simţi mai mult fericirea prezentului care ne-a unit, pentru a nu ne mai despărţi nimeni şi nimic. Dacă însă nenorocirea ar voi ca să mor, ordonanţa mea sau, în sfârşit, oricine altcineva, îţi va aduce odată şi odată aceste rânduri, mărturia unor vremi tulburi şi a unui suflet care te-a iubit până în ultimul moment. Dacă voi muri, ultimele mele momente vor fi chinuite de o crimă pe care am comis-o, totuşi, fără să fiu vinovat. Rămâi singură pe lume, fără nici o mângâiere, înstrăinată de ai tăi. Ar fi pentru mine cea mai crudă lovitură, dar cred că Dumnezeu s-o îndura de noi şi ne va cruţa. În tot cazul, tu nu trebuie să-ţi pierzi curajul, te vei mărita, fiindcă vei găsi un suflet care să te înţeleagă şi, poate, cine ştie, vei fi poate mai fericită decât crezi. Tu eşti un înger care nu ceri prea mult ca să fii fericită. Tu ai nevoie de un suflet care să te mângâie şi care să te sprijine, este tot ceea ce ceri şi ai să fii fericită. Să nu te mai gândeşti niciodată la mine şi nici să încerci vreodată să vorbeşti despre mine cu bărbatul tău. Oricât ar părea el de nepăsător, să ştii că ai să-l chinuieşti în felul ăsta. Niciodată, să ştii de la mine, să nu laşi să figureze într-o discuţie numele unui bărbat despre care soţul actual ştie că nu i-a fost indiferent nevestei lui. Cele mai nebănuite drame intime sufleteşti se ţes încetul cu încetul din această pricină. Când scriu aceste rânduri sunt în prada unor turburări sufleteşti îngrozitoare. Ai să mă întrebi de ce-ţi mai trimit aceste rânduri, dacă nu trebuie să te mai gândeşti la mine! Să nu crezi că paginile acestea sunt expresia cochetăriei unui om care nu mai are nici o garanţie despre viaţa sa, ci ţin să citeşti zbuciumările mele sufleteşti de acum, pentru a putea fi lângă mine până în ultimul moment şi a putea şti cât te-am iubit. Pentru mine este un mijloc de a-mi potoli durerea acum, dacă nenorocirea va voi să-mi pot găsi pacea pe lumea cealaltă".
"Glasul tău, Fulvia mea dulce"
Nici o scrisoare de la Fulvia. "Sunt atâţia camarazi care primesc ştiri de acasă! Oare să fi fost pentru tine o situaţie specială ca să nu-mi poţi scrie? Nu ştiu nimic. Nici nu vreau să mă gândesc la posibilitatea care îmi muşcă inima. Ce faci tu? Cu ce te ocupi? La ce te gândeşti tu?". Nici un răspuns. Tristeţea e o apă tulbure, adâncă, mâloasă, fără maluri. Noaptea, în tren, agăţat de scara vagonului, pe drumul dinspre Tecuci spre Galaţi, se întâmplă ceva straniu. "Aud un glas, glasul tău era! Al tău, Fulvia mea dulce, pe care-l pot deosebi oriunde şi oricând. Am fost atât de emoţionat încât, fără să ştiu cum, am sărit şi m-am trezit la intrarea compartimentului. De abia ţinându-mi răsuflarea am ascultat. Glasul acela povestea prietenelor din juru-i ceva ce nu am putut înţelege şi în care reapărea mereu numele meu, «Bébè». În primul moment, am rămas aiurit de fericire, dar clipa a fost fugară şi mincinoasă, fiindcă ilusiunea s-a spulberat repede". Bébè e zdrobit. Iluzia, fie şi pentru câteva clipe, că Fulvia a fost acolo, cu el, în tren, îl face să se simtă şi mai singur, şi mai pierdut. "Trăiesc numai cu trecutul care se îndepărtează mereu sub cenuşa vremii, dar pe care totuşi nu-l lasă să se stingă icoana dragostei noastre. Dragostea noastră!".
Scarlat Struţeanu nu se mai recunoaşte. El, bărbatul care înainte de război dispreţuia tot ce însemna superstiţie, ajunge să se încreadă în premoniţii şi ghicit. În tot ceea ce i se întâmplă vede un semn ascuns, iar în puţinul timp liber pe care îl are, aleargă la o bătrână pe care o roagă să-i desluşească în cărţi prezentul pe care nu îl vede. Iar cărţile spun, de fiecare dată, acelaşi lucru: Fulvia se află în tovărăşia unui bărbat de verde cu care se sfătuieşte. Bébè a subliniat rândul ăsta. Peniţa a zgâriat hârtia, aproape că a rupt-o.
E octombrie 1917. Bébè ridică pentru o clipă capul din scrisoarea sa şi priveşte cerul cenuşiu şi umed. Apoi scrie mai departe. "Este un an aproape de când nu gândesc şi nu simt decât un singur lucru, adică pe tine. Când vei citi vreodată scrisorile acestea nu te vei regăsi decât pe tine în ele, nu vei putea găsi altceva".
"Dacă te-aş pierde şi pe tine..."
Scarlat a căzut prizonier în propriul său război. Din temniţa asta adâncă nu mai vede decât o singură scăpare: "mă voi duce în faţa duşmanului ca să termin odată cu viaţa asta". Apoi, îşi încheie scrisoarea abrupt - "M-am schimbat cu desăvârşire, nu mă mai recunosc eu însumi. Nu mai cred în nimic şi nu mai aştept nimic. Sunt fără vlagă, nu mai pot scrie". E doar o înfrângere, nu şi sfârşitul. Războaiele de orice fel, oricât de pustiitoare şi de cumplite, se poartă până la capăt. Poate că în noaptea aceea, Scarlat Struţeanu a mai privit o dată fotografia Fulviei. Poate că ochii ei negri, arzători, i-au răspuns la sfâşierea lui mută. Sau poate că a fost doar nechezatul cailor din grajduri sau răpăitul ploii la fereastră. Ceva trebuie să fi fost, ceva trebuie să-i fi vorbit omului ăsta în noaptea aceea. Noaptea aceea de 21 spre 22 noiembrie 1917, când până şi soarta Marelui Război a părut să fie pecetluită. Rusia declară armistiţiul general. Armata română, lipsită acum de cel mai puternic aliat al ei, e obligată să facă acelaşi lucru. "Nu cunosc în istoria lumii o infamie care să veştejească mai mult onoarea unei naţiuni ca această trădare". Lucrurile se precipită, intră într-un vârtej din care, de-acum, căpitanul Scarlat Struţeanu nu mai întrevede nici o ieşire. "Continuăm răsboiul? Vom fi şterşi de pe faţa pământului. Încheiem pacea? Vom fi striviţi de bunul plac al învingătorului". Lunile trec într-o stare grea, de incertitudine. E începutul anului 1918. Încă se mai speră că Rusia va continua războiul. Nu-l mai continuă. "Sunt zdrobit. Deprimarea este atât de mare, încât nu mai ştiu ce mai e cu mine. Biata noastră ţară!". Pacea e totuna cu înfrângerea. Căpitanul Scarlat Struţeanu a ajuns la sfârşitul unor războaie pe care le-a crezut pierdute. Cel din afară, cel dinăuntru. Nici o scrisoare de la Fulvia. Nici una! "Mi-e şi frică să mă întorc acasă. Cine ştie ce mi-o fi dat să aud sau să văd! Orice s-ar spune, trebuie să fie ceva schimbat în sufletul tău de când ne-am despărţit. Nu ai găsit tu niciodată prilejul să-mi scrii sau să faci să-mi parvină vreo veste oricât de laconică ar fi fost ea? Oare?... Dacă te-aş pierde şi pe tine în convoiul nenorocirilor ăstora care s-au abătut asupra tuturor alor noştri, atunci viaţa mea n-ar fi decât ispăşirea unor crime pe care ai mei le-or fi săvârşit vreodată". Rândurile de pe front ale lui Scarlat Struţeanu se sfârşesc aici. De ce Fulvia nu i-a răspuns, rămâne şi acum o taină. Poate că mama ei, Eleonora Slavici, a fost o femeie chiar mai aprigă decât am ştiut. Poate că scrisorile i-au fost ascunse Fulviei, până după război. Scrisorile astea care au rămas apoi într-un cotlon al unui scrin bătrân. O parte atât de mică din Istoria unei Mari Uniri. O mărturie a unor războaie aidoma, unul Mare şi altul mic, în care, până la urmă, am învins.
La 14 iunie 1919, Fulvia şi Bébè se căsătoreau la Biserica Kretzulescu din Bucureşti. S-au iubit o viaţă, până când moartea i-a despărţit. Au avut trei fii. Unul dintre ei a fost bunicul meu. Sunt o sută de ani de la scrisorile astea. O sută de ani care n-au trecut, de fapt, niciodată. Privirile lor arzânde şi dragostea lor uriaşă au rămas şi acum, cu noi.