Stimată doamnă,
"Bazoteliomul pigmentar" sau, mai bine zis, epiteliomul bazocelular pigmentar este o tumoră malignă a pielii. Numele provine de la celulele implicate, care se numesc celule bazale ale pielii. Structura pielii poate fi împărţită în două - dermul şi epidermul. Epidermul este exterior, iar dermul sub epiderm. Ele sunt separate de membrana bazală, care este asemenea unei plăci, ce formează temelia epidermului. Celulele bazale sunt aşezate pe membrana bazală. Epiteliomul bazocelular este un cancer format din aceste celule.
Cancerele cutanate pot fi împărţite în melanom malign şi cancere care nu sunt melanom. Conform statisticilor de la Societatea americană pentru cancer (www.cancer.org), cancerul de piele constituie cel mai des întâlnit tip de cancer, iar epiteliomul bazocelular formează 80% dintre cancerele cutanate care nu sunt melanoame. Boala este mai des întâlnită la rasele deschise la culoare, şi mai rar la cele cu ten închis. Este de 2 ori mai des la bărbaţi decât la femei. Cea mai afectată este vârsta cuprinsă între 50-80 ani. În ultimul timp, creşte în frecvenţă şi la cei tineri, probabil din cauza obiceiului de expunere solară neprotejată, care ar putea fi şi cazul fiicei dumneavoastră. Razele ultraviolete, în special din banda B, lezează ADN-ul uman şi, de asemenea, produc modificările specifice epiteliomului bazocelular. Însă, există şi unele forme care sunt moştenite genetic.
Tipuri de epiteliom:
* Epiteliom bazocelular nodular (peste 60% din cazuri). Apare ca un nodul (o ridicătură/coş mare) pe piele. Se găseşte cel mai des pe zonele expuse ale capului.
* Epiteliom bazocelular superficial se găseşte cel mai des pe trunchi, ca o pată roşiatică, seamănă mult cu o eczemă.
* Epiteliom bazocelular sclerozant sau morfeiform este o variantă agresivă, de culoare albă, asemănător unei cicatrice. Aşadar, o "cicatrice", acolo unde nu a existat un traumatism, este un motiv de suspiciune.
* Fibroepiteliomul lui Pinkus, numit după medicul care l-a descris, este tot ca un coş, de culoare roz, apare pe spate.
Deşi epiteliomul bazocelular este o tumoră malignă, foarte rar se metastasează (până la 0,5% dintre cazuri).
Din punct de vedere naturist, cancerul creşte acolo unde ficatul energetic este slăbit, fiindcă acest organ este responsabil pentru menţinerea în stare bună a canalelor energetice din corp şi, prin urmare, de fluxul corect al acestei energii. În plus, energia rinichiului şi a ficatului contribuie la regenerarea organismului, ceea ce ar putea contracara lezarea ADN-ului produsă de factorii externi, cum ar fi razele solare. Energia rinichiului şi a ficatului (ficatul fiind sediul "sufletului", iar rinichiul al "voinţei") sunt foarte uşor afectate de starea psihică. O stare psihică pozitivă, calmă, deschisă spre bine, permite acestor organe să funcţioneze foarte bine, ajutând persoana respectivă să îmbătrânească mai lent.
Abordări naturiste care pot fi încercate, însă doar în colaborarea cu medicul dumneavoastră dermatolog.
* Evitarea soarelui, în sensul de a nu se expune între orele 10:00-16:00. Ţineţi cont de faptul că bronzul este o reacţie de protejare a pielii, care este consecinţa unei recunoaşteri din partea ei a unei agresiuni. Soarele în sine este bun, fiind necesar, printre altele, pentru fabricarea vitaminei D. Este necesară doar o expunere sănătoasă.
* Este bine să folosiţi creme fotoprotectoare (care acoperă UVA şi UVB). Ele se aplică în strat gros, nu se masează în piele. De asemenea, se recomandă pălării cu boruri mari, care aruncă umbră peste faţă. Îmbrăcămintea să nu permită să se vadă pielea prin stofă, căci astfel protecţia este anulată.
* Fumatul şi alcoolul sunt de evitat, căci vor afecta, printre altele, starea sistemului imunitar, predispunând astfel la cancere de tot felul, inclusiv epiteliom bazocelular.
* Mişcarea fizică creşte tonusul fizic şi psihic. Cel psihic ajută mult la combaterea dezechilibrelor energetice menţionate mai sus şi întăreşte sistemul imunitar.
* Dieta să fie lipsită de alimente foarte procesate şi de zahăr. Ele pot provoca inflamaţie în corp, făcând mai uşor terenul pentru cancer. De asemenea, este foarte probabil că o cantitate mare de zahăr în corp creează terenul pentru creşterea mai rapidă a celulelor canceroase.
* Tot la capitolul dietă, se recomandă multe produse vegetale, care conţin cantităţi bogate de antioxidanţi. Mai ales cele verzi ajută cel mai mult energia ficatului.
* Unele plante medicinale sunt, de asemeni, de folos. Primul pe listă aş pune uleiul de tămâie (Boswellia spp). Consumat intern şi aplicat extern este util pentru mai multe forme de cancer. Vâscul (Viscum album) şi tătăneasa (Symphytum officinale).
Vă urez succes!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Am pneumococ faringian"
(Răspuns pentru EUGEN G. - Bucureşti, F. AS nr. 1287)
Pneumococul sau Strepotoccocus pneumoniae (un microb coc gram pozitiv), este responsabil (împreună cu Klebsiella pneumoniae) pentru 30% dintre anginele eritemato-pultacee. Patogenitatea deosebită a pneumococului este determinată de capsula sa polizaharidică (principalul factor de virulenţă). Debilitatea imunologică locală şi generală, frigul şi atmosfera umedă, condiţiile de muncă (praf, substanţe chimice iritante, poluare), favorizează apariţia şi recidivele anginei cu pneumococ.
Manifestările clinice sunt: disfagie, odinofagie (jenă şi durere la înghiţit), senzaţie de înţepături, căldură, uscăciune sau "nod în gât", uneori tuse seacă, obositoare. Tratamentul general va fi, în primul rând, igieno-dietetic: evitarea alcoolului, fumatului, condimentelor, alimentelor prea reci sau fierbinţi, a prafului, vaporilor chimici, gazelor toxice, a frigului şi umezelii.
Pentru reactivarea troficităţii faringiene sunt indicate instilaţiile nazale cu ulei de cătină şi vitamina A uleioasă, gargară cu ceaiuri (salvie, muşeţel, gălbenele, tătăneasă), badijonaj cu soluţii iodurate, apiterapie (miere de albine cristalizată, Proposept, instilaţii nazale cu propolis - Rinotisol). Susţinerea terenului imunologic se face cu Imunorezistan forte (extract din echinacea). Foarte utile sunt 10-14 şedinţe de aerosoli salini în staţiunea Ocna Sibiului sau pulverizaţii/inhalaţii cu Ocnasept (aerosol salin natural cu extract din plante medicinale aromatice).
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Care sunt cauzele diplopiei şi cum pot scăpa de ea?"
(Răspuns pentru MARIA - Bucureşti, F. AS nr. 1285)
Perceperea vizuală a unui obiect sub forma unei imagini duble (diplopie), poate avea drept cauză "un accident vascular" la unul dintre ochi, în urma căruia nervii sau muşchii ce controlează mişcările globului ocular au rămas afectaţi.
Deviaţia axei optice a unui ochi (strabism) produce diplopia binoculară. Leziunile sistemului nervos central sau ale muşchilor motori şi bulbilor oculari, modificările retinei (dezlipire) sau ale corneei reprezintă alte cauze ce duc la diplopie monoculară.
Această tulburare de vedere care dublează imaginea obiectului, se mai datorează unui defect de suprapunere de imagini retiniene ce provin de la cei doi ochi.
Consultaţi 2-3 medici oftalmologi cu experienţă şi dacă nu există niciun obstacol mecanic, care poate împiedica ochiul să se mişte în orbită, sau început de cataractă, mergeţi la un medic specialist neurolog şi solicitaţi să vă prescrie medicamentele Vincamine şi Tanakan, recomandate frecvent în tulburări circulatorii retiniene şi de altă natură. Vindecarea este posibilă în timp scurt.
Atenţie! Nu amânaţi tratamentul!
Se mai poate percepe o vedere dublă şi din cauza unor vicii de refracţie (astigmatism, miopie, hipermetropie) sau din cauza paraliziei unor nervi cranieni (III, IV, VI), în urma unui traumatism cranian sau sclerozei în plăci.
Alte investigaţii: RMN, CT.
Multă sănătate!