După ce oamenii au început să descifreze ceea ce Creatorul a scris cu stele pe cer, ceea ce, după câte ştim, s-a petrecut începând de pe vremea caldeenilor, au început să se întrebe cum pot să fie cel mai bine puse în practică observaţiile făcute pe această cale. Pe măsură ce progresau în cunoştinţe, punând cap la cap ceea ce se întâmpla pe cer cu ceea ce se petrecea în jur ("precum în Cer, aşa şi pe pământ"), primii cititori în stele au constatat cum constelaţiile îşi pun amprenta asupra celor născuţi sub pecetea energiilor lor. Aceste constatări au fost strânse cu grijă, şi unele dintre ele au rămas valide până în ziua de azi. O atenţie deosebită pentru clasificarea tipologiei zodiilor o regăsim în astrologia cabalistică, în care au fost consemnate atribute cât se poate de concrete. Interesant de remarcat este că, deşi astăzi nu mai regăsim astfel de, hai să le spunem "portrete-robot", claritatea cu care au fost făcute aceste caracterizări la acea vreme poate să ne surprindă. Şi, deşi în ziua de azi, lucrurile au devenit mai nuanţate (până şi numărul planetelor descoperite în sistemul nostru solar a crescut, deci totul a devenit mai complex) regăsim elemente de fond, care ni se pot părea remarcabile.
Doctorul docent Joel C. Dobin, un rabin care a cercetat în profunzime astrologia tradiţională cabalistică, ne spune că zodia Săgetătorului era prezentată drep un semn diurn, aparţinând elementului foc şi asociat cu direcţia răsăritului.
Caracteristicile generale, aşa cum sunt ele descrise în astrologia cabalistică, sună aşa: "Săgetătorul are o ţinută dreaptă, tenul cu o tentă roşiatică, fruntea bine definită, abdomenul mare, picioare greoaie şi păr rar. Jovial, puternic, generos, agil şi pasionat de cai, Săgetătorul are o voce slabă, va avea puţini copii şi poate fi şiret şi inconsecvent.
Primul decan: Are faţă şi corp frumos, se ţine drept, acest Săgetător se va asocia cu cei care domnesc şi cu magnaţii şi va susţine întotdeauna cauzele drepte.
Al doilea decan: Trup elegant, faţa cu o tentă aurie şi pleoape mai mereu întredeschise.
Al treilea decan: Înalt, puternic, cu pieptul larg, un chip fermecător, care pune în valoare ochii ca de pisică. (Acest tip de) Săgetător va fi modest, serviabil şi bine-crescut.
Controlează: Testiculele, laringele şi proliferarea ţesuturilor
Boli: Orbire, febră, veninuri, cădere de la înălţimi.
(extras din Kabbalistic Astrology, autor Rabbi Joel C. Dobin D.D.)
Săgetătorul în astrologia modernă
Cu toate că astăzi avem posibilitatea de-a studia în mult mai multe detalii alcătuirea energetică şi fizică a unei persoane, întocmindu-i o astrogramă personalizată, matricea energetică de care este marcat orice muritor născut pe parcursul celor circa treizeci de zile, cât timp Soarele traversează constelaţia Săgetătorului, este comună nativilor acestei zodii. Deci, putem afirma, fără teamă de-a greşi, că persoanele născute între 21 noiembrie şi 21 decembrie dispun de o energie de fond comună. Aceasta se manifestă însă, desigur, nuanţat, în cazul persoanelor individuale.
Tipul de vitalitate şi morfologia Săgetătorului
Pentru a înţelege mai bine energia acestui semn, cu o constituţie robustă şi energie uneori de-a dreptul explozivă, e bine să ne gândim la simbolul care reprezintă zodia Săgetătorului. Este vorba, desigur, despre acea fiinţă mitologică, numită centaur, jumătate om, jumătate cal, ţinând în mâini un arc încărcat cu o săgeată îndreptată cu vârful în sus, gata să fie lansată spre obiectiv. Această imagine ne arată că Săgetătorul tipic este o fiinţă înzestrată cu instincte sănătoase (partea din spate reprezentată sub formă de cal), dar şi cu picioarele pe pământ (un cal care nu se mai poate ţine pe picioare este sortit pieirii). Această parte cabalină se continuă printr-o reprezentare umană - trunchiul şi capul, care ne vorbesc despre conştiinţa morală a zodiei, despre capacitatea care există (dar, din păcate, nu este fructificată de fiecare reprezentat al zodiei în parte), de-a alimenta cu forţa instinctivă principiile înalte, nu arareori idealiste, către care această zodie aspiră. Dacă cele două părţi, cea animalică şi cea umană, ajung să convieţuiască în armonie, atunci avem de-a face cu Săgetătorul înzestrat cu temperament sangvin: optimist, încrezător, debordând de vitalitate. În cuvintele preşedintelui Academiei de studii astrologice de la Paris, Andre Barbault: "Acest Săgetător se «jupiterizează», îl vedem adesea cu o statură frumoasă, un modelaj plin, un profil rotunjit, care se îngroaşă cu vârsta; tenul e colorat, nasul cărnos, bărbia grasă, barba deasă, compensând o calviţie precoce". Iată cum această imagine a Săgetătorului, creionată de un astrolog modern de prestigiu, se suprapune în mai multe privinţe cu cea a astrologiei cabalistice.
Săgetătorul este un semn extrovertit, ca toate semnele de foc. Îi vine greu să stea pe loc, iar mişcările sunt rapide sau bruşte. De exemplu, nu prea ne e dat să vedem un Săgetător care să meargă încet. Mersul său este de cele mai multe ori rapid, cu paşi lungi, elastici şi uşor săltaţi, care ne pot aduce aminte de trapul animalului său preferat - calul. De altfel, există o tipologie de Săgetător care nu prezintă robusteţea sau corpolenţa jupiteriană, ci care ne duce cu gândul, mai degrabă, la eleganţa cabalină. Aceşti Săgetători au un oval al feţei prelung şi îngust, trăsături pregnante şi nete, în timp ce corpul e zvelt, cu picioare lungi. Ambele tipuri de Săgetător impresionează printr-o ţinută frumoasă, motiv pentru care par adesea mai înalţi decât sunt în realitate. Privirea e expresivă şi inteligentă, deşi uneori se poate ivi şi o tentă de superioritate. Gesturile sunt de multe ori ample sau sacadate. Impresia pe care o transmit ambele categorii de Săgetători este de bunăvoinţă şi căldură, o deschidere reală către persoanele cu care intră în contact.
Predispoziţii legate de sănătate
Încă din vechime, fiecărei zodii i s-a atribuit o parte a corpului externă şi unul sau mai multe organe interne. În reprezentarea aşa-numitului "om astrologic", semnul Săgetătorului este reprezentat în dreptul şoldurilor şi al coapselor. Femurul, cel mai mare dintre oasele corpului şi căruia îi revine misiunea de-a susţine (mai) toată greutatea trunchiului, cade sub guvernanţa Săgetătorului. Unii autori au conchis că această asociere sugerează faptul că numeroşi Săgetători sunt chemaţi să susţină structura morală a societăţii, dat fiind că, din punct de vedere profesional, multe persoane cu Soarele, Luna sau Ascendentul în Săgetător se numără printre înalţii funcţionari din justiţie, biserică, armată sau sunt de găsit în mediul academic, deci sunt persoane chemate să ţină în picioare, să asigure rectitudinea morală a unui sistem social. Dar nu doar cel mai lung os din corpul omenesc, ci şi cel mai lung nerv, şi anume sciaticul, este asociat cu aceeaşi zodie. Partea cea mai solicitată a coloanei vertebrale, cea lombară, îi revine tot lui, motiv pentru care cei marcaţi sub o formă sau alta de energie specifică Săgetătorilor suferă adesea de lombosciatică. Este important să înveţe cum să ridice obiecte grele, respectiv să se lase în jos înainte de ridicare, nu să le ridice stând în picioare, căci altfel ar putea să păţească diverse lucruri neplăcute, în aceste zone ale corpului. De exemplu, să-şi penseze nervul sciatic ori să îşi taseze vertebre din zona lombară.
În Tratatul de medicină astrologică semnat de dr. Jaques Michaux şi Jean Criquet, la capitolul corespondenţe anatomice, pentru Săgetător mai figurează ficatul, pancreasul (parţial), vezica biliară şi canalale sale, precum şi circulaţia arterială, la modul general.
Bolile cele mai frecvente care apar la cei aflaţi sub o formă sau alta sub influenţa Săgetătorului sunt cele legate de slaba funcţionare a ficatului, vezicii biliare şi a pancreasului, respectiv tendinţa de îngrăşare, care poate ajunge până la obezitate. Diabetul şi guta pot să apară în cazul unor disfuncţii, dar cel mai adesea, ca urmare a unei alimentaţii nepotrivite.
Hipertensiunea şi diversele tipuri de ateroscleroză, scleroza lombară şi coxartroza se numără, de asemenea, printre afecţiunile cu incidenţă mare la Săgetător. La fel şi lombosciatica.
Din pricina faptului că mulţi Săgetători expiră defectuos, respectiv, nu elimină suficient dioxid de carbon din sistemul respirator, poate apărea la un moment dat riscul unor afecţiuni pulmonare.
Remediul homeopatic, care, statistic vorbind, s-a dovedit deosebit de folositor Săgetătorului este siliciul, precum şi derivatele sale.
Metalul asociat lui Jupiter este cositorul sau staniul, după unii autori, în timp ce alţii menţionează oţelul.
Atunci când Jupiter se găseşte în casele astrologice asociate cu sănătatea (VI, VIII, XII) ori planeta nu este bine aspectată în astrograma Săgetătorului, acesta se poate aştepta la tulburări ale stării de sănătate. Acestea apar de regulă după perioada de maturitate, care îi aparţine lui Jupiter, perioada de maximă exprimare a potenţialului, după care declinul se poate instaura cu repeziciune, dacă nu sunt luate măsuri de prevenţie şi nu se reduce ritmul şi anvergura activităţilor.
Maladiile de tip jupiterian îmbracă adesea forma unor afecţiuni inflamatorii sau congestive, dar recuperarea este, în cele mai multe cazuri, una rapidă.
Excesele în privinţa mâncării sau băuturii pot duce cu uşurinţă la intoxicaţii alimentare sau alcoolice, precum şi la hipertensiune arterială.
Diabetul, colecistita fără litiază, pancreatita, ciroza şi icterul se găsesc şi ele pe listă, la fel ca maladiile metabolice, ca de exemplu hiperlipidemia ori hiperglicemia. Atunci când metabolismul general este afectat, se pot instala afecţiuni pulmonare. Astmul îşi poate face apariţia ca urmare a unor alergii sau din pricina suprasolicitării hepatice.
Afecţiunile cutanate, precum urticaria sau dermatozele supurante ori furunculoza sunt de asemenea frecvente când Jupiter nu este bine aspectat în harta natală.
Jupiter, supranumit şi "planeta exagerării", poate să ducă la proliferarea unor ţesuturi şi apariţia unor formaţiuni tumorale, doar că acestea sunt, în marea majoritate dintre cazuri, de natură benignă.
Sănătatea mentală
Pentru cei născuţi sub influenţa marelui benefic Jupiter, mohoreala şi pesimismul nu apar decât ca excepţii. Temperamentul expansiv şi prietenos al Săgetătorului îi asigură o viaţă bogată în preocupări din cele mai diverse, precum şi o viaţă socială plină. În consecinţă, energia sa nu stagnează, nu bălteşte şi se primeneşte în permanenţă, ceea ce e, în sine, un scut împotriva îmbolnăvirii. Alt medicament natural cu care se nasc majoritatea Săgetătorilor este umorul, care îi ajută să treacă prin greutăţi. Mulţi dintre ei reuşesc să sesizeze latura comică a unor situaţii grele în care se află şi care pe alţii i-ar copleşi. Dar ceea ce asigură Săgetătorului cea mai bună pavăză împotriva anxietăţii şi a depresiei este credinţa. Nu este neapărat vorba despre credinţa religioasă, cu toate că cei mai mulţi nativi respectă şi frecventează biserica (nu puţini fac parte din cler), dar şi cei care n-o fac trăiesc cu încrederea că sunt vegheaţi de o forţă binevoitoare. Astfel, insuflă şi celor din jur o stare pozitivă.
Dar pentru că nici măcar Jupiter supremul nu este perfect, el îi poate înclina pe Săgetători către excese nu doar pe planul fizic (mâncare, băutură etc.) ci şi în atitudine, ei putând să-şi dea o importanţă exagerată. O altă tendinţă care ar trebui ţinută sub control e cea de a se grăbi să facă promisiuni. Săgetătorul e convins că va rezolva lucrurile atunci când face o promisiune şi e cu adevărat dornic să ajute dar, din păcate, se întâmplă destul de des ca, din multitudinea de promisiuni în care s-a angajat, să nu poată îndeplini decât câteva.
Remedii potrivite din fitoterapie
Dintre ceaiurile medicinale, cele din frunze de fragi sau de frasin, împreună cu cele "barba-ursului" şi de coacăze îi priesc în mod special Săgetătorului, pentru că sunt bogate în silicaţi şi ajută la eliminarea deşeurilor, afirmă reputatul astrolog francez André Barbault.
Ceaiul din scoarţă de mesteacăn le este de folos atunci când fac brusc febră mare.
Extractul din dud alb sau negru contribuie în mod esenţial la îmbunătăţirea funcţionării pancreasului, ajutându-l să producă suficientă insulină, deci le poate fi de mare folos Săgetătorilor care suferă de asemenea deficienţe.
Turtiţa-mare (Agrimonia eupatoria) ajută Săgetătorul să readucă stomacul dilatat la proporţii normale, dar este utilă şi în afecţiunile respiratorii şi pulmonare la care e predispus.
Plopul alb şi plopul negru ajută la tratarea bronşitelor, acţionând de asemenea ca un antibiotic natural.
Unii autori adaugă şi salvia la lista plantelor medicinale de pe urma cărora Săgetătorul are în mod special de profitat.
Regimul alimentar al Săgetătorului
Pentru că ficatul, vezica biliară şi pancreasul au tendinţa de a funcţiona mai greoi în organismul Săgetătorului, este important ca din alimentaţia sa să nu lipsească alimentele bogate în vitamina C. Iată de ce ar fi bine să folosească în salate zeamă de lămâie în loc de oţet balsamic, de exemplu. Toate citricele precum şi fructele de pădure, cu gust acrişor sunt de asemenea utile în acest sens. Printre fructele citate ca fiind în afinitate cu Săgetătorul se mai numără dudele albe sau negre care ajută la reglarea glicemiei.
Perele, stafidele şi fructele uscate ar trebui să fie de asemenea prezente în alimentaţia Săgetătorului.
Dintre legume, recomandate sunt îndeosebi cele cu bulb.
În privinţa condimentelor, cele asociate zodiei sunt usturoiul, scorţişoara şi salvia.
Aromoterapia
Deoarece garoafa şi gura-leului sunt considerate flori în afinitate cu Săgetătorul, miresmele acestora par să aibă un efect de împrospătare a energiei Săgetătorului. Autorii francezi mai menţionează printre parfumurile florale potrivite pentru aromoterapia celor născuţi sub semnul Săgetătorului lăcrămioara, violeta şi vanilia. După cum observăm, acestea sunt flori cu un miros distinct şi pătrunzător, la fel cum este şi prezenţa distinctă şi impunătoare a reprezentanţilor zodiei.
Pietrele preţioase şi semipreţioase
Culorile Săgetătorului sunt albastrul închis, tonurile de mov şi anumite nuanţe de portocaliu clar, deschis. În principiu, orice piatră preţioasă sau semipreţioasă în una dintre aceste culori poate fi purtată. Dacă ne uităm în urmă la diversele epoci istorice, constatăm că la egipteni şi greci, piatra asociată zodiei era berilul. Bizantinii credeau că safirul s-ar potrivi mai degrabă acestui semn jupiterian. La evrei, rubinul era recomandat acestor nativi, în timp ce astrologia medievală făcea apropierea între zircon şi turcoaz şi caracteristicile Săgetătorului. În astrologia modernă, safirul a câştigat teren, la fel topazul şi turcoaza.
Şi-acum, că le ştiţi pe toate, noi vă urăm "Sănătate!".