"Clasa politică românească este într-o criză cronică, de peste 20 de ani"
- Se împlinesc doi ani de la căderea guvernului condus de Victor Ponta, în urma scandalului uriaş determinat de accidentul tragic din Clubul "Colectiv" - în care au murit 65 de oameni şi alte zeci au fost grav răniţi. La acel moment, clasa politică românească în general, iar PSD în special, păreau că atinseseră vârful crizei moral-profesionale şi de credibilitate. Intermezzo oferit de guvernarea tehnocraţilor lui Dacian Cioloş părea să fie un pasaj pentru întoarcerea la normalitate. Însă, după alegerile câştigate en fanfare, de zece luni încoace, PSD se dovedeşte neputincios să guverneze, iar Opoziţia - incapabilă să se constituie într-o alternativă serioasă. Care sunt cauzele profunde ale acestei crize generale a clasei politice?
- Criza aceasta este cronică şi e veche, nu de câţiva ani, ci de mai mult de două decenii. Din când în când, ea devine acută şi cunoaşte pusee dramatice, cum ar fi demisiile spectaculoase, căderea unui guvern, remanieri, rezultate neaşteptate în alegeri etc. Principala sa cauză este antiselecţia care se face la vârful partidelor şi care se manifestă prin eliminarea persoanelor valoroase şi credibile şi promovarea unor personaje dubioase, slab instruite, secundare, fără anvergură, fără viziune, incompetente, corupte, lipsite de orice angajament faţă de binele public. Clasa politică este într-un asemenea hal dezorientată şi dezarticulată, încât uneori te întrebi dacă nu cumva joacă un rol. Dacă nu cumva criza ei nu este pricinuită de prostie, nepricepere şi lăcomie, ci este rodul unui proiect: scoaterea României din zona euro-atlantică şi reataşarea la carul imperialismului rus. Există suspiciuni rezonabile în această privinţă, alimentate şi de discursul anti-european tot mai apăsat al celor doi lideri ai coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Şi asta se întâmplă exact în momentul când încrederea în Uniunea Europeană este în scădere, când e mai multă nevoie de solidaritate şi de convingere pentru a salva UE. Oamenii ăştia spun că suntem vasali ai Bruxelles-ului, care ne impune tot felul de lucruri, dar uită că după aderarea la UE, PIB-ul României a crescut cu vreo 10 miliarde de euro, că au fost create noi locuri de muncă, că la fiecare exerciţiu bugetar la patru ani, UE ne ţine la dispoziţie 30 - 40 de miliarde de euro, pe care însă nu suntem în stare să-i absorbim; uită că UE a permis românilor care nu-şi găseau aici un rost să meargă la muncă în străinătate şi să producă miliarde de euro, pe care le trimit tot în ţară, rezolvând o problemă socială cu cei care au rămas aici şi n-au din ce trăi, dar făcând şi investiţii şi achiziţii; uită că sute de mii de tineri merg la studii în ţările UE şi se afirmă apoi profesional acolo - pentru că în ţară nu au loc de fraţii, cumnaţii, verişorii, finii, amantele şi soţii amantelor celor de la putere. Uită sau vor să uite. Din neghiobie, sau la ordin? - asta e întrebarea.
- Pentru un asemenea plan, ar trebui ca politicienii noştri să aibă o viziune, fie ea greşită, fie primită în plic de la Moscova. Comportamentul lor îi arată însă ca pe nişte oameni care nu ştiu ce fac...
- E drept. Ai impresia că au fost paraşutaţi în funcţii şi acum apasă pe toate butoanele ca să vadă ce se întâmplă. PSD şi ALDE şi-au asumat un program ambiţios dar utopic, menit mai degrabă să aducă voturi decât rezultate. Şi, fireşte, s-au împotmolit. Nu vezi nici urmă de coerenţă în ce fac. S-au apucat să schimbe tot, stricând tot. Nu se mulţumesc să amendeze legile acolo unde cred necesar, ci vor să refacă totul de la zero, după o gândire evident greşită. Ăsta e chiar un simptom al nepriceputului: nu ştie ce e de reparat, şi-atunci dărâmă tot, năzuind să reconstruiască mai bine. De pildă, s-au apucat să refacă integral legea salarizării, în loc să corecteze ce era de corectat. Şi au transformat-o într-o înşelătorie. Nu e de mirare că sindicatele au ieşit în stradă. La fel cu legea pensiilor. Anunţă că vor să recalculeze toate pensiile, milioane de pensii. Cine, în cât timp să facă asta şi cu ce rezultat? Ne putem aştepta la ce-i mai rău. În plus, au conservat anumite pensii privilegiate şi au creat alte categorii de pensii speciale, lăsând anumite inechităţi să existe în continuare sau chiar accentuându-le. S-au apucat să schimbe şi Codul Fiscal, bulversând complet mediul de afaceri. În fiecare zi apar la televizor diferiţi miniştri sau premierul, anunţând alte modificări. Nimeni nu ştie cum se vor schimba legile fiscale, deşi noile măsuri ar trebui aplicate de la 1 Ianuarie 2018. Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a ieşit să anunţe desfiinţarea Pilonului II de pensii - privat. A fost mustrat de şefii lui, de la guvern şi de la partid, pe motiv că n-a ştiut să comunice, că n-a înţeles bine, că e falsă informaţia... Ca acum să vedem că guvernul chiar intenţionează să înjumătăţească suma direcţionată Pilonului II şi să facă din acesta unul opţional. Cu alte cuvinte, tot un fel de naţionalizare, dar mascată şi treptată. Au mai spus că introduc impozitul pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit. Opinia publică şi, mai ales, antreprenorii s-au scandalizat. Bun, au lăsat-o baltă vreo două luni, iar acum au revenit, doar că nu o mai aplică tuturor firmelor, ci numai celor cu cifra de afaceri sub un milion de euro - adică marii majorităţi a firmelor româneşti. Asta va băga multe firme în faliment şi va reduce numărul locurilor de muncă.
Toate aceste bâlbâieli şi iniţiative eronate, ca efecte ale crizei interne a clasei politice, pot provoca o nouă criză economică. Sunt semnale în această privinţă: avem cea mai mare creştere economică din UE, 5,7%, dar şi cel mai mare deficit din UE, 4,1%. Creşterea este pe consum, iar caracterul acesta al ei o face toxică. Datoria publică a crescut şi ea foarte mult, dar tot pentru consum, nu pentru investiţii.
"Cel mai mare duşman al PSD este propria sa conducere"
- Totuşi, până acum, foarte puţine dintre iniţiativele coaliţiei de guvernare au devenit legi, aşa încât actul de guvernare pare a se reduce la un război al vorbelor.
"Între liderul PSD, Liviu Dragnea, şi prim-ministrul Mihai Tudose este deocamdată un armistiţiu"
- Să le reamintim cititorilor pentru ce pricini sunt cercetate Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, care, în cele din urmă, au fost înlocuite din funcţiile de ministru, dar sunt mai departe în slujba şi sub protecţia partidului.
- Ele au iniţiat, prin hotărâre de guvern, în timpul guvernării lui Victor Ponta, transferul Insulei Belina, cu lacul Belina şi braţul Pavel al Dunării, din proprietatea statului, în cea a Consiliului Judeţean Teleorman. Consiliul Judeţean a putut apoi da apele şi insula în folosinţa firmei "Tel Drum", care i-ar aparţine lui Liviu Dragnea. DNA suspectează un abuz în serviciu, la instigarea lui Liviu Dragnea. S-ar putea ca acest dosar să-l înfunde definitiv şi pe Dragnea, nu doar pe cele două doamne. Fapt este că Shhaideh şi Plumb au fost înlocuite cu doi membri ai camarilei, care au un trecut la fel de "promiţător": Paul Stănescu, la Ministerul Dezvoltării, şi Marius Nica, la Fonduri Europene. La pachet, a fost schimbat şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, cu alt baron local, Felix Stroe, de la Constanţa. Oricum, remanierile nu aduc nimic bun, în pofida aşteptărilor şi a practicii de pe alte meleaguri. Din experienţă vedem că la noi se merge din rău în mai rău. Dacă un ministru e agramat, este schimbat cu unul agramat şi mincinos; unul agramat şi mincinos este înlocuit cu altul agramat, mincinos şi hoţ, şi tot aşa. Încât te şi temi de orice schimbare. Totuşi, e bine să fim pregătiţi sufleteşte pentru următoarea criză a lui Liviu Dragnea, care va fi probabil peste trei-patru luni, când ne vom putea trezi cu un alt guvern. Deocamdată, între Dragnea şi Tudose este un armistiţiu.