"Fiecare guvernare PSD înghesuie sectorul privat, pentru a practica perversiuni fiscale mizere"
- Anul acesta a început cu manifestaţii în stradă şi e posibil să se termine tot aşa. Cum s-a văzut guvernarea PSD din Parlamentul European?
- Fiecare guvernare PSD zdruncină ordinea de drept, înghesuie sectorul privat pentru a practica perversiuni fiscale mizere şi albeşte figuri de primi infractori. Asta e limpede pentru majoritatea parlamentarilor europeni din afara grupului socialist (tovarăş de luptă şi complice în minciună al PSD). Statul român are, deja, un palmares bogat şi trist în materie de dezbateri critice în faţa Parlamentului European. Numai că, din acest tip de critică şi dezbatere, lipseşte figura românului de rând. Discuţia se duce mult pe deasupra oamenilor care n-au timp de discursurile din Parlamentul European, sunt sătui de obsesia pentru justiţie şi îşi doresc un Guvern obsedat zi şi noapte de spitale, şcoli şi autostrăzi.
- Ce credeţi că speră să obţină PSD prin recenta încercare de modificare a legilor justiţiei?
- Ce ştie toată lumea, din Teleorman până la Bruxelles: imunitate. România nu are, la drept vorbind, o economie vie, dincolo de Mioveni. În locul ei, funcţionează, de 30 de ani, o mulgătoare de buget de stat, comandată de circuite politice. PSD a inventat mecanismul în iureşul anilor '90 şi l-a transformat în sistem economico-politic naţional. Apariţia în scenă a justiţiei active a generat un conflict între acest sistem şi rigorile importate din UE. PSD are totul de pierdut, începând cu capetele capilor ei politici, şi de aceea încearcă să spargă încercuirea. Istoria PSD este o istorie a liderilor cu dosar. Ceva s-a schimbat, însă. PSD a învăţat să se ambaleze legal. Metoda răgetelor anti-UE a fost înlocuită de pachete legislative, în care se strecoară cu abilitate suficient exploziv pentru evadarea inculpaţilor. Principii şi texte parţial corecte fac treaba murdară şi apără sau exonerează lideri PSD, altfel pierduţi.
- Ca europarlamentar, puteţi face ceva pentru a opri asasinarea justiţiei?
- Răspund întrebărilor dumneavoastră cât pot mai onest. Vorbesc cu alţi europarlamentari şi particip la dezbaterile de la Bruxelles. În noiembrie, voi însoţi o misiune a Parlamentului European care va analiza, la Bucureşti, situaţia justiţiei. Nu e mare lucru, dar ceva e: o imagine mai exactă asupra cazului României. Aşa cum şi noi ar trebui să avem o imagine un pic mai precisă asupra lumii politice europene. Parlamentul European nu e, de fapt, un ghişeu de reclamaţii pentru abuzurile din România. Din trufie sau din realism, Parlamentul European se ocupă cu probleme europene. Când România devine o asemenea problemă, atunci da: se discută de România. Altfel, nu. Intervenţiile care pârăsc cutare adversar politic sunt privite ca acte de indecenţă. E de remarcat vechea şi stăruitoarea aplecare a europarlamentarilor PSD, pentru poale-n cap şi frivolitate, în plenul de la Bruxelles. Abia asta ne face de râs şi ne descrie ca mahala cu ambasadori la Bruxelles. În acelaşi timp, am auzit de multe ori, în ţară, întrebarea pe care o puneţi. O înţeleg foarte bine. Cu toate astea, de la un punct încolo, ideea după care Parlamentul European e un pompier cu furtunul la picior, 24 din 24 de ore, nu e nici adevărată, nici sănătoasă. Deseori e doar o formă de resemnare sau pasivitate.
"În josul programului de guvernare PSD scrie: ştim să îngropăm banii dumneavoastră"
- Conform analizelor financiare, e posibil ca România să termine anul 2017 cu cea mai mare creştere economică din UE, dar şi cu un deficit bugetar însemnat. Drept urmare, unele taxe, anulate la începutul anului, vor fi înlocuite de altele. De ce credeţi că a făcut PSD toată această "ţopăială fiscal-bugetară" (ca să îl citez pe preşedintele Iohannis)?
- O cifră în calendar spune doar că timpul trece. Nu şi în ce fel trece. La fel, faimoasa noastră creştere economică. Procentele arată bine, dar nu pot explica de ce, totuşi, românii plecaţi nu se întorc în paradisul de acasă, de ce sărăcia striveşte cam tot ce nu e Cluj sau Bucureşti şi de ce investiţiile străine stau şi aşteaptă avioane care trec peste România. La fel de bizar e că aceeaşi administraţie care susţine că a pus economia în mişcare taie investiţiile interne. Cu alte cuvinte, în josul programului de guvernare PSD scrie: ştim să îngropăm banii dumneavoastră. Metoda PSD repetă de un amar de vreme standarde socialiste testate în Venezuela. Promisiuni aberante, premii pentru săraci după raiduri de jaf care pedepsesc succesul altora şi minciuni dogmatice, de genul "preţul benzinei nu va creşte". După care, preţul benzinei creşte. Ei, şi? PSD va stabili că preţul benzinei nu a crescut. Dar problema e mult mult gravă. Politic, România nu a reuşit să treacă de reţeta naţiunii client. Economic, asta înseamnă cicluri irosite în mod repetat şi fără remediu.
"Statul naţional a fost slăbit, iar iluziile secesioniste, alimentate"
- Independenţa Cataloniei zguduie Europa şi dă speranţe şi altor visători secesionişti. Cum vedeţi sub acest aspect situaţia minorităţii maghiare din România?
- Avem motive serioase de îngrijorare, care vin din prăbuşirea politicii interne a UE. Statul naţional a fost slăbit, iar iluziile secesioniste au fost alimentate de obsesia europeană a regionalizării, descentralizării şi autonomiei. Principiile şi decenţa au trecut în mistică. Rezultatul e o insurgenţă catalană provocată de prea mult bine. Secuii noştri sunt o minoritate etnică reală şi solidă, nu o închipuire de tip catalan. Criza poate fi evitată, dar are nevoie de două rânduri de minţi. Partea ce ne revine e să fim fermi şi când e vorba de pretenţii minoritare deplasate, şi când e vorba de calitatea vieţii în România. A fi român poate fi un exces. A fi cetăţean român trebuie să fie o soluţie.