Dintre diversele tipuri de cancer cutanat, carcinomul bazocelular şi cel spinocelular reprezintă, din fericire, formele cu cel mai redus grad de malignitate, factorul de risc principal fiind radiaţia ultravioletă, fie naturală/actinică, fie artificială (aparate de bronzat). În general, carcinomul bazocelular se prezintă sub aspectul unui nodul tumoral sau placă infiltrată ori ulcerată, care prezintă la periferie un chenar format din "perle epiteliomatoase". Caracterizat de o creştere foarte lentă a leziunii tumorale, acest tip de cancer cutanat nu are localizări la nivelul mucoaselor şi nu metastazează sau metastazează foarte rar. Totuşi, în absenţa controlului şi a tratamentului alopat, există posibilitatea ca tumora să invadeze ţesuturile învecinate şi structurile subiacente, inclusiv nervii, oasele sau creierul. Sigur, există tratamente naturiste pentru diferite forme de cancer cutanat, inclusiv pentru forma care afecteză celulele bazale din epiderm (carcinom bazocelular) dar, în opinia mea, prima opţiune terapeutică rămâne totuşi terapia standard, cea la care dvs. faceţi referire.
Tratamentul convenţional depinde de mărimea tumorii, profunzimea şi localizarea ei şi include, de la caz la caz, curăţirea şi cauterizarea leziunii, îngheţarea (crioterapia), iradierea, excizia chirurgicală sau o serie de metode de excizie prin radere sub control microscopic (aşa-numita chirurgie Mobs), utilizate pentru cancerele cutanate mari, recurente şi dificil de tratat, cu aplicabilitate pentru ambele forme mai "blânde" de cancer cutanat (bazocelular, spinocelular). Practic, tumora cutanată se îndepărtează strat cu strat, până când nu mai rămân celule anormale. Mai mult, tehnica chirurgicală Mobs este utilizată pentru a îndepărta leziunea canceroasă, fără a lua o cantitate excesivă din ţesuturile peritumorale (din jurul tumorii). Este bine de ştiut că majoritatea tratamentelor chirurgicale destinate cancerelor cutanate presupun utilizarea unui anestezic local şi pot fi făcute ambulator. Totodată, mai trebuie menţionat că prin tratament precoce (în stadiu incipient), carcinomul bazocelular are o rată de vindecare de peste 95%.
Tratamentul naturist complementar, în cazul carcinomului bazocelular, include produse cu eficienţă terapeutică demonstrată clinic, precum Seleniul organic, Cartilajul de rechin, drojdia de bere, coenzima Q10, Resveratrolul, ciupercile antitumorale Ganoderma, Cordyceps, Agaricus etc., uleiurile care conţin acizi graşi mono şi polinesaturaţi (ex. uleiul de in), Zeolithul. Acesta din urmă şi-a dovedit eficacitatea în mai multe forme de cancer cutanat - carcinomul cu celule bazale şi carcinomul cu celule scuamoase, melanomul etc.
Extern, se utilizeză o combinaţie obţinută din tincturi de Mărul-lupului, Propolis şi Tătăneasă, care se aplică sub formă de cataplasme (60-90 minute), pe zona leziunii tumorale. Acelaşi lucru se poate face prin aplicarea zilnică a pulberii de Zeolith sau Curcumină, direct pe zona unde se evidenţiază leziunea tumorală.
Să auzim numai de bine!
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" Bucureşti, str. Ştirbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro
"Caut leac pentru Alzheimer şi incontinenţă urinară"
(Răspuns pentru MIHAELA G. - Tg. Neamţ, F. AS nr. 1236)
Boala Alzheimer este un tip de demenţă care evoluează lent şi ireversibil. Factorii de risc cunoscuţi până în prezent şi asociaţi bolii sunt: înaintarea în vârstă, unele infecţii bacteriene, diabetul, rezistenţa la insulină, ateroscleroza, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, traumatismele craniene, deficienţe nutriţionale, obezitate, niveluri ridicate de homocisteină, antecedente familiale de boală Alzheimer (există patru mutaţii genetice care determină boala Alzheimer). Simptomele principale ale bolii sunt: afectarea memoriei, a raţionamentului şi organizării activităţilor, dificultăţi de scriere/vorbire, învăţare, atenţie, orientare în timp şi în spaţiu, modificări ale stării emoţionale (depresie, anxietate, apatie), pierderea interesului pentru activităţile zilnice, iritabilitate, agitaţie, agresivitate, tendinţa de a distruge obiectele. De remarcat că informaţiile acumulate la începutul vieţii sunt ultimele care se pierd pe măsură ce boala avansează. Până în prezent, nu există un singur test sigur care să confirme boala Alzheimer. Diagnosticul se pune de medicul specialist pe baza evaluării stării mentale, a testelor neurologice, a analizelor de sânge, a istoricului familial, a tomografiilor computerizate (CT) şi a examenului lichidului cefalorahidian.
Boala, având o evoluţie lentă, din nefericire, diagnosticul se pune târziu, când manifestările sunt deja marcante. Modificările la nivel cerebral pot precede simptomele cu ani sau chiar zeci de ani.
Tratamentele naturale pot avea un rol important în boala Alzheimer, cu condiţia ca acestea să fie de calitate şi adaptate situaţiei concrete a fiecărui bolnav. În cadrul lor este necesară o abordare complexă, care să identifice şi să acţioneze asupra diverşilor factori posibili care stau la baza modificărilor structurii şi funcţiilor creierului.
Produsele naturale recomandate sunt asociate, dozate şi etapizate pe baza monitorizării periodice a bolnavului. Având la dispoziţie peste 300 de tipuri de produse naturale excepţionale, studiate ştiinţific, importate de firma SECOM de la producători internaţionali de prestigiu, putem elabora programe de tratament personalizate, care să contribuie la reducerea evoluţiei bolii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavului.
Pentru o analiză holistică a pacientului, pe lângă informaţiile furnizate de analizele medicale, manifestările clinice şi discuţiile cu bolnavul, putem efectua o testare a stării de sănătate prin ElectroScanare Interstiţială, care oferă informaţii privind starea funcţională a diferitelor organe şi riscurile de apariţie a unor afecţiuni neurologice (printre altele) înainte ca ele să poată fi evidenţiate prin analize sanguine sau imagistice. Testarea permite de asemenea urmărirea evoluţiei stării de sănătate şi a rezultatelor obţinute în urma administrării tratamentului complementar natural adecvat.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Caut tratament pentru faringită atrofică"
(Răspuns pentru LIVIU - Iaşi, F. AS nr. 1282)
Bolnavul cu faringită cronică atrofică prezintă senzaţie de uscăciune în faringe, "nod în gât", tuse seacă, iritativă, disfagie sau tulburări vocale progresive. Factorii etiologici locali şi generali sunt: insuficienţă respiratorie nazală cronică cu respiraţie de tip bucal (pe gură), lezarea cronică a mucoasei prin agenţi chimici, aerul poluat, încăperi cu aer climatizat, modificări hormonale, distonie neuro-vegetativă etc.
Tratamentul faringitei cronice constă într-o substituţie lichidiană din abundenţă, cu ceaiuri şi gargară cu salvie, gălbenele, muşeţel şi tătăneasă (se prepară o infuzie cu o linguriţă din fiecare plantă, la 200 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuţit bicarbonat alimentar). Este utilă, de asemenea, apiterapia cu miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit şi propolis tablete (Proposept). Se vor evita băuturile carbogazoase, acidulate şi alimentele condimentate.
Se recomandă aerosoloterapia în staţiunile balneoclimaterice: Ocna Sibiului, Govora şi Călimăneşti-Căciulata. O metodă comodă şi eficace o constituie inhalaţiile şi pulverizaţiile la domiciliu cu OCNASEPT spray, în extract salin natural din 8 plante medicinale aromatice. OCNASEPT spray se livrează la comandă, la tel. 0733/67.87.85, e-mail: sanmedsb@gmail.com
Instilaţiile nazale cu soluţii uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de cătină) şi vitaminoterapia (A ,E şi complex B) ajută de asemenea la refacerea mucoasei.