1. BROCCOLI
- Apărare imunitară 100% -
Din marea familie a cruciferelor, el este cel mai bogat în glucosinolați. Niște substanțe care se transformă în molecule active în timpul digestiei și contribuie la oprirea dezvoltării anumitor cancere, dar și a bacteriilor. Este și una dintre legumele cele mai bogate în vitamina C.
Cum se consumă: Trebuie cumpărat cât mai proaspăt (tare, la pipăit, și de un verde viu) și consumat cât mai repede, pentru a ne bucura de binefacerile sale. Trebuie fiert repede (să rămână crocant) pentru a evita distrugerea enzimelor. Broccoli poate fi mâncat și crud, ras peste salate.
2. CIUPERCILE SHIITAKE
- Hiperstimulente ale imunității -
Cultivată de mii de ani în Asia, shiitake este numită și "elixirul vieții lungi". Bogată în antioxidanți și glucide, mult prețuita ciupercă stimulează sistemul imunitar, fiind utilizată chiar și în timpul chimioterapiilor, pentru a întări organismul.
Cum se consumă: Ciupercile Shiitake nu se consumă crude, ci transformate în omlete, adăugate ca umpluturi în clătite sau preparate la cuptor. Se găsesc proaspete sau deshidratate, în supermarket.
3. VARZA MURATĂ
- Paznicul florei intestinale -
La fel ca toate legumele lacto-fermentate, varza murată este o mică bombă de probiotice, aceste bacterii bune, care au grijă de flora intestinală și întăresc sistemul imunitar. Fermentarea sporește conținutul de vitamina C al verzei, care favorizează activitatea globulelor albe, micii soldați ai sistemului imunitar.
Cum se consumă: Este de preferat varza crudă, pentru că gătitul distruge o parte din atributele sale. Poate fi preparată ca salată, împreună cu morcovi rași și nuci.
Doza recomandată: O dată pe săptămână, în alternativă cu alte crucifere: varză albă și roșie, varză de Bruxelles.
4. CURCUMA
- Condimentul anti-inflamator -
Curcumina conținută în curcuma protejează celulele de vătămările cauzate de radicalii liberi și dinamizează răspunsurile organismului în momentul agresiunilor. Dincolo de atuurile sale anti-cancer, curcuma are grijă și de intestine, diminuează tulburările digestive și alungă gastro-enteritele.
Cum se consumă: Singură, curcuma este greu asimilată, ea trebuie asociată cu un corp gras, care să îi favorizeze absorbția, și cu piper negru, care îi potențează efectele. La fel ca toate mirodeniile importate din țări îndepărtate, este recomandabil să o cumpărați bio, pentru a fi siguri că este ferită de pesticide și alți poluanți. Curcuma se presară în vinegrete, salate, sosuri calde și feluri gătite.
5. USTUROIUL
- Vânătorul de microbi -
Antioxidant, antimicrobian, anticancerigen și anticolesterol, usturoiul este un super-aliment care și-a demonstrat binefacerile în multe boli și infecții, grație conținutului său în compuși sulfurați. În plus, acest antibiotic natural atacă doar bacteriile rele, fără să se atingă de cele bune.
Cum se consumă: Gătitul distruge o parte din principiile active ale usturoiului, de aceea, cel mai bine este să îl consumați crud (între trei și șase căței pe zi) sau să îl adăugați în mâncăruri la sfârșitul gătitului. Cei care îl digeră mai greu pot să îl taie în două, să-i scoată germenele și să îl strivească, pentru a elibera moleculele sale bune. E bine să fie consumat în alternanță cu ceapa și prazul.
6. MIEREA
- Un elixir antibacterian -
Mierea este unul dintre cele mai bune remedii ale bunicii, în cazul infecțiilor respiratorii. Vitaminele sale, polifenolii și oligo-elementele acționează sinergic și îi conferă proprietăți cicatrizante, antimicrobiene și stimulante.
Cum se consumă: Mierea nu trebuie încălzită, și cel mai bine ar fi să fie consumată chiar în anul în care a fost recoltată. Mierea de tei și de lavandă sunt cele mai puternice anti-bacteriene. Poate fi pusă în ceai, în salate de fructe, în limonade și întinsă pe pâine. Dacă v-ați îmbolnăvit, o infuzie din cimbru cu miere ajută foarte mult. Dar nu abuzați! Are multe calorii.
7. LĂMÂIA
- Bună la orice -
Este bogată în flavonoizi, niște antioxidanți care protejează celulele de radicalii liberi, care slăbesc organismul și îl fac mai vulnerabil în fața infecțiilor. Este, de asemenea, o sursă bogată de vitamina C, care sporește absorbția fierului, atenuează oboseala și stimulează sistemul imunitar. În plus, ea susține funcționarea ficatului, responsabil cu detoxifierea organismului.
Cum se consumă: Se stoarce sucul într-un pahar cu apă sau se adaugă peste salate și pește. Nu trebuie încălzită, pentru a-și păstra vitamina C.
8. KIWI
- Campion în vitamina C -
Un kiwi acoperă toate nevoile cotidiene de vitamina C, care acționează pe toate fronturile: stimulează apărarea imunitară, favorizează absorbția fierului, bun împotriva oboselii, favorizează cicatrizarea și protejează celulele de radicalii liberi.
Cum se consumă: Cel mai bine este să îl consumăm crud, pentru a nu distruge prețioasa vitamina C, sensibilă la căldură. Se poate pune într-un suc, împreună cu alte fructe, într-o salată sau, pur și simplu, tăiat în două și mâncat cu lingurița. Se recomandă unu sau două kiwi, de mai multe ori pe săptămână, în alternanță cu portocale și grepfruit.
9. PEȘTELE GRAS
- Furnizor de Omega 3 -
Buni pentru sistemul cardio-vascular, acizii Omega-3 au, de asemenea, o acțiune anti-inflamatoare care previne numeroase boli. Sunt prezenți în anumite uleiuri (de nucă) și în toți peștii grași. Omega 3 aduce, în plus, vitamina D, rară în alimentație și importantă pentru activarea sistemului imunitar.
Cum se consumă: Sunt de preferat peștii grași mai mici, precum macroul, sardinele sau heringul, mai puțin poluați decât peștii mari, precum tonul. Cel mai bun este peștele proaspăt, dar și cel preparat în conserve. Se consumă de 2-3 ori pe săptămână.
10. IAURTUL
-Un complex de probiotice -
Într-un borcan de iaurt natural se găsesc miliarde de bacterii vii, numite probiotice. În plus, iaurturile cu lactobacili favorizează digestia și tranzitul intestinal, întărind, de asemenea, sistemul imunitar.
Cum se consumă: Trebuie mâncat repede, pentru că numărul probioticelor scade cu timpul, asociindu-l cu alimente bogate în prebiotice (banane, orz, ovăz), pe care bacteriile bune le vor folosi pentru a se dezvolta. Doza ideală: de două ori pe zi.