- Bună dimineaţa, Mădălina, în ce cartier îţi bei cafeaua?
- Bună dimineaţa, Dia, sunt pe undeva pe lângă Foişorul de Foc, într-un bloc interbelic, unde locuiesc cu prietenul meu (regizorul Matei Lucaci Grünberg n.r.). Casa asta are şi o poveste, a aparţinut unei amante a regelui Carol, şi a fost primită în dar, chiar de la el. Lângă apartamentul nostru e fostul ei apartament, un duplex superb, cu scenă de pian şi mese de joc. Restul apartamentelor, cum e şi cel în care stăm, erau destinate invitaţilor ei.
- Sună exotic. Întinde mâna stângă, Mădălina. Peste ce dai?
- Peste solniţa cu sare şi piper. Sunt în bucătărie, aici mi-am pus eu tabăra pe timp de zi. Aici fumez, beau cafea, citesc din Regina Margot, a lui Alexandre Dumas. Aici am şi jurnalul în care, de câteva ori pe lună, simt nevoia să notez ce-am mai trăit.
- Ştiu că te-ai născut la Hunedoara. Acolo ai şi copilărit?
- Şi acolo. Până pe la 15 ani, toate vacanţele le-am făcut acolo, iar şcoala la Bucureşti. Părinţii mei m-au făcut devreme, când erau încă studenţi la Arhitectură şi stăteau la căminul studenţesc. Le era foarte greu cu copil mic, aşa că verile mă trimiteau la Hunedoara. Am şi o pereche de bunici care stau lângă Hunedoara, într-un cătun, Râpaş, într-un colţ sălbatic de rai. Sunt foarte legată de locurile alea şi mi-am făcut un obicei ca în fiecare an, de Paşte, să mă întorc acolo.
- Aruncă o privire în jur, Mădălina! Se vede că eşti fată de arhitecţi?
- Să mă uit la geometria care s-a format întâmplător, din hainele aruncate pe jos ? (râde) S-ar putea ca dezordinea s-o fi învăţat şi de la ai mei, am crescut printre studenţi, să nu uităm. Dar se simte, da. Uite, am nişte pereţi negri, şi-n fiecare cameră e câte-o bibliotecă, ceva ce nu le-a lipsit niciodată alor mei. Sunt cărţi aruncate peste tot, printre haine. Şi haine aruncate peste tot, printre cărţi. Dar dincolo de asta am păstrat interiorul cât mai geometric şi neîncărcat. Gustul pentru simplitate şi pentru arta plastică l-am moştenit de la ei.
- Actorii schimbă hotelurile ca pe şosete. Mai ai când să te bucuri de casă?
- Sunt perioade şi perioade. E adevărat că umblăm foarte mult şi trebuie să ne adaptăm la tot felul de condiţii. Dar pentru mine, e important să mă întorc într-un loc în care mă simt în siguranţă, care e încărcat de mine, de noi, de bine şi linişte.
- Acasă pregăteşti şi rolurile de film?
- Da, şi uneori mai urlu prin dormitor, e camera cea mai izolată fonic.
- Nu e complicat când stai cu cineva?
- Ba da, amândoi avem nevoie de spaţiu când lucrăm, dar avem mare noroc cu casa asta. Eu repet în dormitor, el scrie în birou, iar între noi e mereu o cameră liberă. Când lucrăm, ne lăsăm în pace. Dacă are el de scris şi eu sunt liberă, îmi fac de lucru prin oraş. Ne-am găsit un ritm care funcţionează.
- Cum de nu ai devenit arhitect, Mădălina? Premisele existau.
- Era cât pe ce să devin. Toţi prietenii noştri de familie sunt arhitecţi, părinţii sunt arhitecţi, până şi naşii mei sunt arhitecţi. Am crescut înconjurată de arhitecţi şi cu mult respect pentru arhitectură. M-am şi pregătit doi ani pentru arhitectură. Până într-o zi, când mi-am dat seama că nu sunt destul de pasionată. În clasa a 11-a am început să fac teatru în trupa liceului. Şi, într-o bună dimineaţă, când aveam de făcut şi o temă la arhitectură şi de învăţat un rol, am preferat să fac rolul. De atunci n-am mai avut îndoieli, în ciuda faptului că n-am intrat din prima.
- Ce s-a întâmplat?
- S-a întâmplat că nu ştiam pe nimeni, habar nu aveam cum decurge examenul şi m-am dus cam nepregătită. Dar în anul în care am stat pe bară, m-am gândit să fac totuşi ceva, aşa că am dat la Litere şi am intrat. Şi timp de un an am făcut literatură comparată, am studiat tragicii greci şi mult Shakespeare, lucru care m-a ajutat enorm mai târziu.
- Formaţi o pereche frumoasă tu şi Matei, rebeli şi totuşi şcoliţi, cu părinţi arhitecţi în cazul tău, cu o mamă scriitoare şi un tată artist plastic, în cazul lui...
- Noi încercăm să creştem cât mai mult împreună, vrem să devenim tot mai buni şi mai culţi (râde). Facem parte din categoria celor care pun preţ şi pe citit, dar să ştii că talentul chiar nu depinde de asta. Sunt foarte mulţi actori lipsiţi de un background cultural, cu un talent ieşit din comun. Şi e frumos că e aşa.
- Cum era Mădălina Craiu copilă?
- Veselă, se prostea mult, se hlizea, se urca prin copaci, alerga prin pădure. Să stau desculţă în iarbă a rămas una dintre bucuriile vieţii.
- Dar Magda, personajul pe care-l interpretezi în "Umbre"?
- Magda e mult mai căpoasă decât mine. Îmi place la ea îndrăgosteala dementă, curajul cu care pariază tot, pe iubirea ei pentru Teddy.
- Tu nu pariezi pe dragoste?
- Ba da, dacă nu am fi crezut unul în celălalt, nu ne-am fi înhămat la proiecte împreună, în meseriile noastre. Suntem destul de echilibraţi amândoi, ne place liniştea, dar avem şi perioade în care ne aruncăm cu capul înainte. De pildă, după doar două săptămâni de când ne ştiam, am plecat de nebuni la Istanbul. Între timp, au trecut şase ani, am crescut împreună. Pot spune că m-am orientat bine în viaţă, eu actriţă, el regizor. (râde)
- La ce ne putem aştepta de la Magda, în sezonul II de "Umbre"?
- Magda traversează un moment foarte greu al vieţii ei, pe care n-o să vi-l dezvălui însă, că aş strica bucuria vizionării. Nu va mai fi acelaşi personaj secundar, iese mult în prim plan.
- Şi când o putem vedea pe HBO?
- Prin octombrie, pe la jumătate.
- Până atunci, e vară, e cald, teatrele sunt închise.
- Teatrele independente nu sunt închise, aşa că vă aşteptăm la Godot, să vedeţi "Paravan. Două telefoane" şi "Sâmbătă: Averse!", şi la Centrul Bălcescu, la "Procesul lui David M. Golan", o comedie scrisă şi regizată de Matei. Ne-am unit mai mulţi actori şi regizori din generaţia mea, într-o asociaţie pe care am numit-o "Jamais Vu" şi ne prieşte foarte tare lucrul împreună.
- La un moment dat, se spunea că nu mai merge lumea la teatru.
- Ba vine, şi încă foarte multă. Chiar recent, într-o vineri seara, când era şi îngrozitor de cald şi ai fi putut paria că toată lumea e la grădină, a fost aproape plin.
- Dacă serile sunt la teatru, dimineţile de vară cum sunt, Mădălina?
- Sunt târzii, pentru că nopţile de vară sunt lungi şi, uneori, după spectacole, punem câteva haine în maşină, şi-un prosop, şi fugim la mare. Aşa că dimineţile astea pot fi şi în alt colţ de ţară, îmbibate de nisip şi cafea. Şi poate cu o lectură bună.
Foto: ADI MARINECI, ADI BULBOACĂ