Sfârşitul lui iulie şi începutul lui august sunt perioade optime pentru mersul la mare. Acum, apa are temperatura ideală, riscurile expunerii la soare sunt considerabil reduse, caniculele nu mai au intensitatea din iulie. Din punct de vedere al sănătăţii, marea are acum calităţi ideale ca factor terapeutic. Studiate cu rigurozitate ştiinţifică, băile marine s-au dovedit a fi pentru organism o adevărată terapie. Nici vorbă, o baie în mare rămâne înainte de toate o bucurie, o desfătare la contactul cu apa şi soarele, însă e fascinant să cunoaştem şi câte ceva despre efectele benefice ale curei marine.
Farmacia din apa mării
Din punct de vedere chimic, marea este un uriaş laborator. Miliarde de alge, scoici şi microorganisme filtrează şi îmbogăţesc încontinuu această apă. Prezenţa sării, în proporţii mari, şi a iodului, fac din apa de mare un antiinfecţios redutabil. Mulţi din cei care au avut contact mai îndelungat cu apa de mare au observat că cele mai încăpăţânate eczeme şi abcese s-au retras la un simplu tratament cu nisip, soare şi, mai ales, apă de mare. În contact cu apa de mare, rănile de gravitate mică şi medie se vindecă de 2-3 ori mai rapid, iar riscul de infectare este mult mai redus. Apa de mare este încontinuu prelucrată de o mulţime de specii de alge, unele dintre ele microscopice, acestea fiind de fapt cele care curăţă apa, o îmbogăţesc în substanţe folositoare şi îi dau misterioasele proprietăţi curative. Odinioară, medicina din zona litoralului se baza în mare măsură pe efectele vindecătoare ale apei de mare. A rămas legendară în Dobrogea arta vindecătoare a ţăranilor turci (care din păcate s-a pierdut), care ştiau să facă o anumită tăietură sub limbă, prin care se scurgea "sângele rău", după care era ţinută, tot sub limbă, vreme de jumătate de oră, o gură de apă de mare. Cu acest procedeu se vindecau ciroza, bolile de piele, chiar şi anumite forme de cancer. Tot din medicina populară din această zonă ne-a rămas cura internă cu apă de mare, care a dat în anumite cazuri rezultate surprinzător de bune şi pe care o vom reda integral ceva mai jos.
Leacuri de vindecare cu apă de mare
Mersul prin apă până la genunchi
* Tulburări de circulaţia sângelui
"Tratamentul" este foarte simplu: zilnic, dimineaţa şi spre asfinţit, se va merge prin apă până la genunchi, vreme de 15-20 de minute, în pas vioi. În felul acesta, apa va face un masaj continuu şi foarte blând al gambelor şi al tălpilor, masaj care va avea o acţiune foarte puternică asupra vaselor de sânge. Este metoda cea mai simplă şi eficientă pentru prevenirea şi combaterea anumitor afecţiuni, cum ar fi: varicele, picioarele reci - tulburări circulatorii la nivelul extremităţilor, flebita (în afara fazelor acute), reumatismul, sechelele fracturilor membrelor inferioare, diversele afecţiuni inflamatorii la nivelul picioarelor, infecţii cu ciuperci sau bacterii la nivelul tălpii. Singurele oprelişti la acest tratament sunt bolile de piele şi cardiovasculare acute, când va fi cerut acordul medicului specialist.
Mersul prin apă până la piept
* Obezitate şi surmenaj
Este o metodă ideală de reconstruire a corpului şi de înlăturare a efectelor sedentarismului cumulat vreme de un an întreg. Nu există, bineînţeles, nici un "ritual" după care să fie făcută această baie, cu precizarea că ea trebuie să fie cât mai dinamică, cu cât mai multă mişcare (ajutaţi-vă, la mers, de braţe), pentru a-şi putea atinge scopul. Procedeul se bazează pe efectele presiunii apei asupra organelor interne şi pe efortul suplimentar care este făcut de muşchi în mediul acvatic. Indicaţiile acestei proceduri sunt numeroase: supraponderabilitate şi obezitate, îngroşări ale abdomenului şi taliei, atonie digestivă, constipaţie, tulburări hormonale (mai ales la femei), indigestie, tulburări de apetit, surmenaj intelectual, astenie fizică şi psihică, terapie recuperatorie fizică şi nervoasă după accidente (cu avizul medicului), întârzieri de creştere şi de maturizare la copii.
Nu trebuie să ne speriem când, după primele zile de băi, observăm că, în locul miraculoasei modelări a corpului, straturile adipoase sunt parcă mai evidente ca oricând. Aceasta se datorează faptului că întreg sistemul muscular a fost pus la treabă, ceea ce a dus momentan la o "definire" (la o separare) mult mai puternică a ţesutului muscular de cel adipos. În timp, uneori chiar şi la câteva săptămâni după aceste băi, procesul de remodelare fizică se va desăvârşi, ajungându-se la mult dorita formă armonioasă a corpului.
Baia în apa de mare rece
* Meteosensibilitate, deficienţe imunitare
Iată şi un exemplu concret al ghinionului transformat în noroc. Chiar dacă mulţi dintre noi îşi doresc în vacanţă mai degrabă o apă caldă şi mereu liniştită, apa rece poate fi şi ea folosită, şi atunci, fără îndoială că nu ni se va mai părea atât de neplăcută. O baie în apă rece nu va fi mai lungă de 10 minute şi nici mai scurtă de 3 minute. Temperatura minimă a apei permisă pentru adulţi este de 15 grade, iar pentru copii de 18 grade. Imediat după ieşirea din apă, se fac frecări energice cu un prosop sau exerciţii dinamice de încălzire. Câteva indicaţii ale acestei metode sunt: sensibilitate la frig, circulaţie periferică deficitară, reumatism în forme uşoare, deficienţe imunitare, sensibilitate la infecţii respiratorii (guturai, gripă, bronşită, pneumonie), digestie lentă, atonie digestivă, tulburări de asimilare, infecţii urinare, celulită, vergeturi, obezitate, îmbătrânirea prematură a pielii.
Contraindicaţii la băile reci: bolile respiratorii aflate în fază acută, probleme cardiace în stadii grave, accidente vasculare recente, ciclu menstrual (mai ales în prima zi), slăbiciune fizică accentuată, infecţii acute urinare, ale ovarelor şi anexelor.
Masaj cu valuri
* Celulită şi vergeturi
Cea mai puternică acţiune se obţine plasându-vă în zona de spargere a valurilor (cu condiţia să vă menţineţi echilibrul). Un masaj cu valuri complet durează 15 minute, rotindu-vă aşa încât să fie stimulate, pe rând, toate zonele corpului. Câteva indicaţii ale acestei metode: celulită, vergeturi, astenie fizică, astenie nervoasă, afecţiuni metabolice care însoţesc sedentarismul, spasme musculare.
O cură de înfrumuseţare completă cu valuri va fi făcută minimum 12 zile la rând, timp în care se vor face şi băi în apă până la umeri, pentru fortificarea musculaturii.
Dimineaţa, pe malul mării
* Probleme respiratorii
Ora ideală pentru începerea acestei plimbări este cu foarte puţin timp înainte de răsăritul soarelui, când acţiunea aerosolilor naturali este intensă. Durata plimbării este de minimum o oră, în care se va respira cât mai profund. Dacă medicul sau instructorul de gimnastică recuperatorie v-a iniţiat în exerciţii respiratorii, este bine să ştiţi că eficienţa acestora se dublează, când sunt efectuate pe ţărmul mării şi la ora potrivită (adică la răsărit).
Această metodă, în aparenţă banală, ameliorează sau vindecă surprinzător de multe afecţiuni. Dintre acestea menţionăm: bronşita cronică, tuberculoza pulmonară, astmul şi bronşita astmatiformă, sensibilitatea mare la bolile respiratorii, tulburări de creştere şi calcifiere la copii (rahitism). Plimbările sunt recomandate şi ca terapie recuperatorie pentru persoanele cu probleme respiratorii cauzate de lucrul în mediu toxic, fumat, inspirarea accidentală de gaze toxice.
Un pahar cu apă de mare
* Colite şi dureri de gât
Trecând peste gustul apei de mare, pe care mulţi nu îl găsesc prea plăcut, efectele unei cure cu apă salină merită toată atenţia, deoarece însumează rezultatele ingerării mai multor caşete cu oligoelemente şi enzime (pe care apa de mare le conţine). Reţeta este simplă: se bea în prima zi o înghiţitură de apă, crescându-se cu o înghiţitură progresiv, până se ajunge la un litru pe zi şi apoi în descreştere, până la o înghiţitură. Este o metodă de a elimina neplăcutele colite de fermentaţie, tulburările de calcifiere şi demineralizările, debilitatea fizică. Pentru a trata lipsa poftei de mâncare, se iau două linguriţe de apă de mare înainte de masă. Un alt efect al curei cu apă de mare este sporirea imunităţii la unele boli infecţioase, care afectează mai ales aparatul respirator (gripă, amigdalită). Apa de mare intervine şi în metabolismul glucidelor şi lipidelor, fiind un mijloc de dezintoxicare a organismului, precum şi un ajutor pentru reglarea greutăţii corporale. Folosită ca gargară sau pentru clătirea gurii, apa de mare este indicată în tratamentul gingivitelor şi stomatitelor, al durerilor de gât persistente, al amigdalitelor.
Precauţii: dacă se observă tulburări digestive, nu va fi crescută cantitatea de apă băută ori chiar va fi gradat redusă. Apa de mare este cu atât mai bună, cu cât este recoltată de la adâncimi mai mari şi din locuri nepoluate (nivelul poluării apei de mare este comunicat pe internet).