Leacurile străvezii ale verii - Cura marină

Ilie Tudor
- Apa de mare, valurile, spumele și foșnetele adâncului sunt un sprijin, nu îndestul prețuit, pentru sănătate. Folosiți-le! Nu vă costă nimic! -

Sfârșitul lui iulie și începutul lui august sunt perioade optime pentru mersul la mare. Acum, apa are temperatura ideală, riscurile expunerii la soare sunt considerabil re­duse, canicu­lele nu mai au intensitatea din iulie. Din punct de vedere al sănătății, marea are acum ca­­lități ideale ca factor tera­peutic. Studiate cu rigu­ro­zitate știin­țifică, băile marine s-au dovedit a fi pentru organism o ade­vărată terapie. Nici vorbă, o baie în mare rămâne înainte de toate o bucurie, o desfătare la contac­tul cu apa și soarele, însă e fas­ci­nant să cunoaștem și câte ceva des­pre efectele benefice ale curei marine.

Farmacia din apa mării

Din punct de vedere chimic, marea este un uriaș laborator. Miliarde de alge, scoici și microorga­nisme filtrează și îmbogățesc încontinuu această apă. Prezența sării, în pro­por­ții mari, și a iodului, fac din apa de mare un antiinfecțios redutabil. Mulți din cei care au avut contact mai înde­lungat cu apa de mare au observat că cele mai încăpă­țâ­nate ecze­me și abcese s-au retras la un sim­plu tra­tament cu nisip, soare și, mai ales, apă de mare. În contact cu apa de mare, rănile de gravitate mică și medie se vindecă de 2-3 ori mai rapid, iar riscul de infectare este mult mai redus. Apa de mare este în­continuu pre­lucrată de o mulțime de specii de alge, unele dintre ele microscopice, acestea fiind de fapt cele care curăță apa, o îmbogățesc în substanțe fo­losi­toare și îi dau misterioasele proprietăți cura­tive. Odi­nioară, medicina din zona litora­lului se baza în mare măsură pe efec­tele vindecătoare ale apei de mare. A rămas legendară în Dobrogea arta vin­de­cătoare a țăranilor turci (care din păcate s-a pier­dut), care știau să facă o anumită tăietură sub lim­bă, prin care se scurgea "sângele rău", după care era ținută, tot sub lim­bă, vreme de jumătate de oră, o gură de apă de mare. Cu acest procedeu se vin­decau ciroza, bolile de piele, chiar și anumite forme de cancer. Tot din me­di­cina populară din această zonă ne-a rămas cura internă cu apă de ma­re, care a dat în anumite cazuri rezul­tate surprinzător de bune și pe care o vom reda integral ceva mai jos.

Leacuri de vindecare cu apă de mare

Mersul prin apă până la genunchi
* Tulburări de circulația sângelui


"Tratamentul" este foarte simplu: zilnic, dimi­neața și spre asfințit, se va merge prin apă până la genunchi, vreme de 15-20 de minute, în pas vioi. În felul acesta, apa va face un masaj continuu și foarte blând al gam­belor și al tălpilor, ma­saj care va avea o ac­țiu­ne foarte puternică asu­pra vaselor de sânge. Este metoda cea mai simplă și eficientă pentru pre­venirea și comba­te­rea anumitor afecțiuni, cum ar fi: vari­cele, picioarele reci - tulburări cir­culatorii la nivelul extremităților, fle­­bita (în afara fazelor acute), reuma­tis­mul, se­chelele fracturilor mem­bre­lor infe­rioare, diver­sele afecțiuni infla­ma­torii la nivelul pi­cioarelor, infecții cu ciuperci sau bac­terii la nivelul tăl­pii. Singurele opre­liști la acest trata­ment sunt bo­lile de piele și cardio­vas­culare acute, când va fi cerut acordul me­dicului specialist.

Mersul prin apă până la piept
* Obezitate și surmenaj


Este o metodă ideală de recon­strui­re a corpului și de înlăturare a efec­telor sedentaris­mu­lui cumulat vreme de un an întreg. Nu există, bineînțeles, nici un "ritual" după care să fie fă­cută această baie, cu precizarea că ea tre­buie să fie cât mai dinamică, cu cât mai multă mișcare (ajutați-vă, la mers, de brațe), pentru a-și putea atinge sco­pul. Procedeul se bazează pe efectele presiunii apei asupra organelor inter­ne și pe efortul su­plimentar care este făcut de mușchi în mediul acvatic. In­dicațiile acestei proceduri sunt nu­me­roa­se: supraponderabilitate și obe­zitate, îngroșări ale abdomenului și ta­liei, atonie digestivă, constipație, tul­burări hormonale (mai ales la femei), indiges­tie, tulburări de apetit, surme­naj in­telectual, astenie fizică și psihi­că, terapie recuperatorie fizică și ner­voasă după accidente (cu avizul medi­cu­lui), întâr­zieri de creș­tere și de ma­tu­rizare la copii.
Nu trebuie să ne speriem când, după primele zile de băi, observăm că, în locul miraculoasei modelări a corpu­lui, straturile adipoase sunt par­că mai evidente ca oricând. A­ceasta se dato­rează faptului că întreg siste­mul mus­cular a fost pus la trea­bă, ceea ce a dus momentan la o "de­finire" (la o sepa­rare) mult mai puter­nică a țesu­tului muscular de cel adi­pos. În timp, uneori chiar și la câteva săptămâni după aces­te băi, procesul de remo­delare fizică se va desăvârși, ajun­gându-se la mult do­rita formă armo­nioasă a cor­pului.
Un ultim avertisment este adresat mâncăcioșilor: dacă aveți probleme cu obezitatea, pofta de mâncare de după băi­le marine este bine să o poto­liți cu multe lichide, dar fără zahăr. Dacă nu beți lichide ime­­diat după baie, organis­mul, care continuă să ardă calorii într-un ritm rapid și după ce am încetat baia, își va cere drep­turile și va apărea o sen­­zație de foame persis­tentă.

Baia în apa de mare rece
* Meteosensibilitate, deficiențe imunitare


Iată și un exemplu con­cret al ghi­nionului trans­­format în noroc. Chiar dacă mulți dintre noi își do­resc în vacanță mai degrabă o apă caldă și mereu li­niștită, apa rece poate fi și ea fo­losită, și atunci, fără îndo­ială că nu ni se va mai pă­rea atât de neplă­cută. O baie în apă rece nu va fi mai lungă de 10 minute și nici mai scur­tă de 3 mi­nute. Tem­pe­ratura minimă a apei per­misă pentru adulți este de 15 grade, iar pen­tru copii de 18 grade. Imediat după ieșirea din apă, se fac frecări ener­gice cu un prosop sau exerci­ții dina­mice de încăl­zire. Câteva indicații ale acestei me­tode sunt: sensibilitate la frig, circu­lație periferi­că deficitară, reumatism în forme ușoa­re, deficiențe imunitare, sensibilitate la infecții res­piratorii (gutu­rai, gripă, bronșită, pneu­monie), digestie len­tă, atonie diges­tivă, tul­burări de asimi­lare, in­fec­ții urinare, celulită, vergeturi, obe­zi­ta­te, îmbă­trâ­nirea pre­ma­tură a pielii.
Contraindicații la băile reci: bolile res­piratorii aflate în fază acută, pro­bleme car­diace în sta­dii grave, ac­ci­dente vasculare re­cente, ciclu menstrual (mai ales în prima zi), slăbiciune fizică ac­centuată, infecții acute urinare, ale ova­relor și anexelor.

Masaj cu valuri
* Celulită și vergeturi


Cea mai puternică acțiune se obține pla­sân­du-vă în zona de spargere a valu­rilor (cu condiția să vă mențineți echi­li­brul). Un ma­saj cu valuri complet du­rează 15 minute, rotindu-vă așa încât să fie stimulate, pe rând, toate zo­nele cor­pului. Câteva indicații ale acestei me­tode: celulită, vergeturi, astenie fizi­că, astenie nervoasă, afecțiuni me­ta­bolice care însoțesc sedentarismul, spas­me musculare.
O cură de înfrumusețare completă cu valuri va fi făcută minimum 12 zile la rând, timp în care se vor face și băi în apă până la umeri, pen­tru fortifi­carea musculaturii.

Dimineața, pe malul mării
* Probleme respiratorii


Ora ideală pentru începerea aces­tei plimbări este cu foar­te puțin timp înainte de răsăritul soa­relui, când ac­țiu­nea aerosolilor natu­rali este inten­să. Durata plim­bării este de mini­mum o oră, în care se va res­pira cât mai profund. Dacă medicul sau ins­truc­to­rul de gimnas­tică recuperatorie v-a ini­țiat în exerciții res­piratorii, este bine să știți că efi­ciența aces­tora se du­blea­ză, când sunt efec­tua­te pe țăr­mul mă­rii și la ora po­trivită (adică la răsă­rit).
Această metodă, în apa­rență bana­lă, ame­lio­rează sau vindecă sur­prin­ză­tor de multe afecțiuni. Dintre aces­tea men­ționăm: bron­șita cronică, tu­ber­­cu­loza pulmonară, astmul și bronșita ast­matiformă, sen­sibili­ta­tea mare la bolile res­pi­ratorii, tul­bu­rări de creș­tere și calcifiere la copii (ra­hi­tism). Plim­bările sunt recomandate și ca te­ra­pie recu­pe­ra­torie pen­tru persoa­ne­le cu proble­me respiratorii cauzate de lu­crul în me­diu toxic, fumat, inspirarea acci­dentală de gaze toxice.

Un pahar cu apă de mare
* Colite și dureri de gât


Trecând peste gustul apei de mare, pe care mulți nu îl găsesc prea plăcut, efectele unei cure cu apă sa­lină me­rită toată atenția, deoarece însumează re­zul­tatele ingerării mai multor cașete cu oligoele­men­te și enzime (pe care apa de mare le conține). Re­țeta este simplă: se bea în pri­­ma zi o înghițitură de apă, crescân­du-se cu o în­ghi­țitură progresiv, până se ajunge la un litru pe zi și apoi în des­creștere, până la o înghițitură. Este o metodă de a elimina neplăcu­tele co­lite de fermen­tație, tulburările de cal­cifiere și de­mineralizările, de­bilitatea fizică. Pentru a trata lipsa poftei de mân­care, se iau două lingurițe de apă de mare înainte de masă. Un alt efect al curei cu apă de mare este spo­rirea imu­nității la unele boli infec­ți­oase, care afec­tează mai ales aparatul res­pi­rator (gripă, amigdalită). Apa de mare inter­vine și în me­ta­bolismul glu­cidelor și lipidelor, fiind un mijloc de dezintoxicare a organis­mului, pre­cum și un ajutor pen­tru reglarea greu­tății corporale. Folosită ca gar­ga­ră sau pentru clătirea gurii, apa de mare este in­dicată în tratamentul gin­givitelor și stomatitelor, al durerilor de gât per­sis­tente, al amigdalitelor.
Precauții: dacă se observă tul­burări digestive, nu va fi crescută can­titatea de apă băută ori chiar va fi gra­dat redusă. Apa de mare este cu atât mai bună, cu cât este recoltată de la adâncimi mai mari și din locuri ne­poluate (nivelul po­luării apei de mare este comunicat pe internet).