În viaţa unei femei, menopauza poate constitui o etapă destul de dificilă, însoţită de dezechilibre hormonale ce atrag o serie de simptome, încă din perioada de premenopauză, şi care pot continua chiar şi în cea de post-menopauză. Odată cu înaintarea în vârstă, şi metabolismul nostru este încetinit, astfel că se recomandă, în primul rând, o igienă alimentară, fără mezeluri, grăsimi nesănătoase, prăjeli, mâncare tip fast food, băuturi carbogazoase, dulciuri etc. De preferat este să aveţi o alimentaţie echilibrată, bogată în legume şi fructe crude, nuci, alune, avocado, cereale, pâine integrală, peşte etc. Acţiunea antioxidantă (mai mare decât a ceaiului verde) din produsul Inocell vă poate ajuta să depăşiţi cu uşurinţă această perioadă, susţinând în acelaşi timp şi alte funcţii esenţiale ale organismului (este hepatoprotector, imunomodulator, detoxifiant, menţine sănătatea sistemului circulator, precum şi a sistemului nervos şi osos). Klimaktoplant este un remediu homeopat ce poate fi găsit în farmacii, având rolul de a reduce semnificativ simptomele de menopauză, încă din primele săptămâni de la administrare.
Multă sănătate!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"De ani de zile fiica mea are stomatită"
(Răspuns pentru C.F. - Râmnicu Sărat, F. AS 1222)
Stomatita (sau aftele) sunt o problemă frecvent întâlnită, care afectează între 5-66% din populaţie. Există o uşoară preponderenţă la femei, legată de hormonul progesteron. Forma benignă a bolii nu este însoţită de tulburări de sănătate majore şi nu prezintă risc la adresa vieţii, fiind limitată la nivelul gurii.
Factori de risc
* Stresul psihic - provoacă apariţia de ulceraţii bucale (la examene, de pildă).
* Încetarea fumatului - se pare că renunţarea la fumat poate şi ea exacerba ulceraţiile aftoase.
* Traumatisme - cum ar fi muşcatul buzei sau al interiorului gurii, precum şi purtarea de aparate dentare.
* Alergii şi intoleranţă la anumite alimente - lactate, ciocolată şi condimente.
* Aditivii prezenţi în alimente - în special substanţa numită "sodium lauryl sulphate".
* Anumite medicamente - analgezice nesteroidiene (indometacină, diclofenac, ibuprofen), acid alendronic (Fosamax, medicament pentru osteoporoză).
* Deficit de vitamine - se regăseşte în vreo 20% din cazuri şi include deficit de fier, vitamina C şi B12.
* Imunodeficienţă - SIDA şi alte tulburări cu imunodeficienţă.
Există trei forme clinice ale stomatitei:
1. Forma minoră - se manifestă la oamenii între 10-40 ani, şi reprezintă circa 80% din ulceraţiile aftoase. Sunt între 2-4 mm diametru, au o bază gălbuie, care devine gri, atunci când sunt în curs de vindecare. Se vindecă în 7-10 zile, recidivând la interval de 1-4 luni.
2. Forma majoră - ulceraţiile sunt mai dureroase, mai mari (până la 1 cm în diametru), se vindecă în 10-40 zile, recidivează foarte des şi se pot solda cu cicatrice.
3. Forma herpetiformă - se manifestă la o vârstă mai înaintată, iar majoritatea celor afectaţi sunt de sex feminin. Se manifestă prin vezicule (băşici mici, de mărimea unei gămălii de ac), care evoluează rapid în ulceraţii punctiforme, ce se pot unii în leziuni mai mari, cu margini foarte neregulate. Sunt foarte dureroase şi pot recidiva atât de des, încât par să fie veşnice. Se vindecă în circa 10 zile.
Din punct de vedere al medicinei naturiste, ulceraţiile aftoase sunt, adesea, cauzate de căldura patologică de la nivelul tractului intestinal (căldură patologică = inflamaţii/iritaţii). Acest lucru ar putea fi rezultatul unei alimentaţii nepotrivite, care, în procesul de prelucrare eliberează substanţe care irită intestinul, sau alimentul insuşi irită intestinul. La rândul lor, sentimentele negative pot deranja intestinul, fiind ele însele o energie patologică, ce produce iritaţie.
Abordări naturiste
* Gestionarea stresului - Stresul este un lucru inevitabil, mai ales în lumea modernă. Importantă este atitudinea noastră faţă de situaţiile care ar putea fi considerate stresante. Printr-o atitudine pozitivă, ne scutim de riscurile la adresa sănătăţii noastre, care vin prin acumularea energiei negative în corp.
* Meditaţie, yoga, Tai Qi - ajută la calmare şi la echilibrarea interioară, gestionând stresul.
* Rugăciune şi iertare - rugăciunea ne ajută să primim forţă de sus, pentru întărirea noastră în viaţa de zi cu zi. De asemenea, iertarea produce un nivel profund al înţelegerii existenţei şi instaurează pacea sufletească, dătătoare de bine şi optimism.
* Dieta - trebuie evitate alimentele cu aditivi şi cele puternic procesate, care pot elibera substanţe ce irită intestinul. Pe cât posibil, alimentele să fie proaspete.
* Fumatul - deşi fumătorii par să aibă un risc redus pentru stomatită ulcerativă, sfatul este, totuşi, să nu fumaţi. Fumatul poate provoca boli precum cancerul bucal.
* Igiena orală - este foarte important să alegeţi o pastă de dinţi care neutralizează aditivii. În plus, ar fi util să folosiţi o periuţă moale, pentru a evita traumatizarea mucoasei gurii.
* Mişcarea fizică - creşte tonusul general al organismului şi îmbunătăţeşte funcţiile digestive.
* Evitarea traumatismelor - de evitat ticurile, muşcatul buzei, de pildă, şi de verificat aparatele dentare, pentru a elimina traumatismele provocate pe mucoasele gurii.
* Clătirea gurii - apa sărată, cu un pic de bicarbonat de sodiu alimentar, combate aftele.
* Plante medicinale - ceaiul de muşeţel sau de gălbenele, se fac aplicaţii direct pe ulcere, folosind un pansament sau o bucată de vată. Clătirea gurii cu infuzie de salvie ameliorează durerile sau un amestec de Aloe vera în apă. Aplicarea de ulei de nucă de cocos sau de cuişoare direct pe ulceraţii.
* Mierea de albine - aplicată local, este excelentă pentru vindecarea ulcerelor în general.
* Iaurtul - ajută la echilibrarea florei bacteriene a gurii.
* Suplimente alimentare - cu vitamina C, B12 (în special) sau fier, atunci când se dovedeşte un deficit. Suplimente cu bacterii, pentru reglarea populaţiilor bacteriene intestinale.
* Acupunctura - este foarte utilă. Ajută la eliminarea căldurii intestinale şi la reglarea energiei stomacului. Punctele utile se află pe meridianele Stomac, Intestinul gros şi Intestinul subţire.
* Homeopatia - este excelentă, pentru că se adresează cauzei profunde a bolii. Printre medicamentele folosite se recomandă Arsenicum album, Borax şi Mercurius solubilis.
Stomatita ulcerativă poate fi semnul unor boli interne grave! Este necesar să se consulte atât un medic stomatolog, cât şi un specialist în bolile interne (gastroenterolog), astfel încât să fie eliminată posibilitatea prezenţei acestei boli.
Vă urez succes!