Vara florilor a-nceput şi multe din ele abia aşteaptă să ne poată fi de folos. E momentul optim al uleiurilor care se prepară acasă. Transformaţi-vă bucătăria în laborator. Am ales pentru dvs. şapte reţete şi vă dorim să vă bucuraţi folosindu-le!
Reţeta de bază
* Toate reţetele sunt gândite pentru o cantitate de circa 100 ml, dar ele pot fi înjumătăţite sau dublate. Preparaţi uleiurile, pe cât se poate, proaspete şi în cantităţi mici. În principiu, toate mixturile au o durabilitate de minimum 6 luni. Înscrieţi, totuşi, data pe ele.
* Puneţi ingredientele într-un borcan curat şi uscat (de circa 150 ml). Un al doilea borcan vă va fi necesar la măsurat. Luaţi plante proaspete, mărunţite, şi umpleţi borcanul pe trei sferturi (dacă plantele sunt uscate, până la jumătate).
* Turnaţi, apoi peste ele, 120 ml ulei de măsline, de floarea-soarelui sau de dovleac, cu condiţia să fie de calitate. Plantele trebuie să fie acoperite complet. Amestecaţi bine cu o lingură şi apăsaţi-le pe fundul borcanului, pentru că tot ce depăşeşte nivelul uleiului poate mucegăi mai târziu.
* Închideţi borcanul şi puneţi-l într-un loc cald, dar nu expus direct razelor solare.
* Pentru ca substanţele active să se dizolve cât mai bine, scuturaţi borcanul de câteva ori pe zi şi mai presaţi, din când în când, plantele.
* După 14 zile, strecuraţi uleiul printr-o sită deasă, apoi printr-un filtru de cafea. Astfel sunt eliminate şi cele mai mici impurităţi.
* Uleiul astfel preparat se toarnă într-un borcan din sticlă de culoare închisă şi se păstrează la răcoare şi ferit de lumină.
1. Ulei cu gălbenele, pentru calmarea tenului
Gălbenelele erau folosite încă din Evul Mediu pentru vindecarea rănilor, inclusiv a celor produse de arsuri. Au efect antioxidant, antibacterian şi antiinflamator. Uleiul poate fi aplicat pe faţă, atât pentru piele sensibilă, cât şi aspră.
Ingrediente: se umple borcanul pe 3/4 cu flori proaspete de gălbenele, sau pe jumătate, cu flori uscate. Se toarnă deasupra un ulei vegetal la alegere.
2. Ulei cu rozmarin şi petale de trandafir, pentru păr tocit
Vara, soarele şi vântul devin duşmani ai părului dvs., pe care îl usucă şi îl rup. Rozmarinul îl întăreşte, îi conferă strălucire şi evidenţiază mai ales nuanţele închise.
Ingrediente: umpleţi 1/4 din borcan cu rozmarin proaspăt, sau 1/6 din borcan cu rozmarin uscat. Adăugaţi aceeaşi cantitate de petale de trandafir. Acoperiţi-le cu ulei de argan (ideal) sau cu unul dintre uleiurile indicate.
3. Ulei relaxant, cu roiniţă, levănţică şi hamei
Polifenolii din hamei stimulează producţia de colagen şi netezesc pielea. Levănţica şi roiniţa calmează, iar parfumul lor proaspăt creează bună-dispoziţie. Un amestec perfect, ca adaos la apa de baie.
Ingrediente: Se umple 1/4 din borcan cu conuri proaspete de hamei sau 1/6 cu plantă uscată. Se adaugă o cantitate egală de flori de roiniţă şi aceeaşi cantitate de flori de levănţică. Se acoperă plantele cu ulei de migdale (ideal).
4. Ulei şi demachiant cu muşeţel
Muşeţelul este apreciat încă din vremuri străvechi pentru efectul lui vindecător asupra rănilor. Dar atenţie: persoanele alergice trebuie să fie cu băgare de seamă, pentru că în cazul unei pieli sensibile, extractele din florile de muşeţel pot fi deosebit de iritante.
Pentru demachiere, se pun 1-2 picături de ulei pe o bucată de vată şi se îndepărtează uşor urmele de mascara, de creion dermatograf sau de ruj.
Ingrediente: se umple borcanul pe 3/4 cu flori proaspete, sau pe jumătate, cu flori uscate de muşeţel. Se acoperă cu ulei de măsline.
5. Ulei cu trifoi roşu, brusture şi rozmarin pentru pielea capului
Amestecul preparat din flori de trifoi roşu, rădăcină de brusture şi rozmarin întăreşte rădăcinile părului, stimulează irigarea sanguină şi îngrijeşte pielea capului. De asemenea, accelerează creşterea părului, iar supărătoarea mătreaţă rămâne doar o amintire urâtă.
Ingrediente: se umple 1/4 din borcan cu flori proaspete de trifoi roşu, sau 1/6 din borcan cu flori uscate de trifoi roşu. Se adaugă 1/4 de borcan de rădăcină proaspătă de brusture, respectiv, 1/6 de borcan de rădăcină uscată. Se adaugă aceeaşi cantitate de ace de rozmarin. Se acoperă plantele cu ulei de ricin.
6. Ulei vitalizant cu flori de tei şi de levănţică
Florile de tei sunt bogate în vitamina C şi mangan, împrospătează şi protejează pielea. Împreună cu levănţica oferă baza perfectă pentru un ulei de masaj regenerant.
Ingrediente: se umple 1/4 din borcan cu flori proaspete de levănţică, sau 1/6 din borcan cu flori uscate. Se adaugă cam 1/2 de borcan de flori proaspete de tei sau 1/4 de borcan de flori uscate. Se încorporează şi 10 boabe zdrobite de piper. Se toarnă deasupra ulei (ideal, de susan).
7. Ulei cu flori de muşcată şi petale de trandafir, împotriva ridurilor
Aceste flori trebuie bine păstrate în memorie: muşcatele netezesc pielea, au efect antibacterian şi antioxidant, iar trandafirul amplifică funcţia ei de apărare şi calmează roşeaţa. Un duo perfect pentru un ten frumos şi fără riduri. Se masează 2 picături pe faţa curăţată.
Ingrediente: Se umple 1/4 din borcan cu flori proaspete de muşcată roşie, sau 1/6 din borcan cu flori uscate. Se adaugă 1/2 de borcan de petale proaspete sau 1/4 de borcan de petale uscate de trandafir. Se acoperă cu ulei.