Primele măsuri
* Indiferent de cauzele care au determinat insecta să vă lezeze epiderma, îndată ce aţi observat că aţi fost înţepaţi sau muşcaţi, trebuie să luaţi în considerare faptul că remediul pe care îl alegeţi va acţiona cu atât mai eficient, cu cât îl veţi folosi mai repede. După o înţepătură de albină, este important să eliminaţi mai întâi acul, deoarece, atâta vreme cât se mai află în piele, el va continua să pompeze venin. Îndepărtaţi-l cu ajutorul unei lame de cuţit ceva mai tocite sau doar cu unghia degetului mare. Nu încercaţi cumva să-l apucaţi cu două degete, deoarece există pericolul să apăsaţi involuntar sacul cu venin, ceea ce va mări cantitatea de substanţă toxică pe care o primiţi.
* Pentru început, apreciaţi cu realism cât de primejdioasă este înţepătura. În cazul când aţi fost muşcaţi de un păianjen veninos, de pildă Văduva neagră, sau aţi fost înţepaţi de o albină şi vă ştiţi alergici, niciun aliment de pe lume nu vă poate ajuta. În această situaţie, este necesar să mergeţi neîntârziat la medic. Prezentaţi-vă de urgenţă la camera de gardă şi atunci când, în urma înţepăturii, apar senzaţii de leşin, vi se umflă gura sau gâtul, aveţi dificultăţi de respiraţie ori vă creşte pulsul.
* Solicitaţi neapărat asistenţă medicală şi în cazul când, la câteva săptămâni după o muşcătură de căpuşă, aveţi dureri musculare, febră, dureri de cap şi/sau un aşa-numit eritem migrator (o erupţie cutanată roşietică, de formă circulară, plasată în jurul locului unde s-a produs muşcătura şi care se extinde cu timpul, ocupând o suprafaţă de tegument tot mai mare). Există posiblitatea să fi contractat boala Lyme.
Dacă nu vă găsiţi în niciuna din aceste împrejurări speciale, încercaţi plantele recomandate de noi mai jos. Sperăm să vă fie de ajutor.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva înţepăturilor şi muşcăturilor de insecte
** Busuiocul
În India şi Africa, localnicii obişnuiesc să-şi frece pielea cu frunze proaspete de busuioc, pentru a ţine insectele la distanţă. Şi dvs. puteţi face acelaşi lucru, dacă aveţi la îndemână busuioc cultivat în grădină sau pe balcon, în ghivece. Fitoterapeuţii întrebuinţează, de preferinţă, busuioc indian (tulsi), deoarece, pe lângă calitatea de a funcţiona ca mijloc de protecţie contra insectelor, mai are şi alte proprietăţi curative: întăreşte sistemul imunitar, normalizează nivelul colesterolului şi al glicemiei, ajută sistemul respirator, împiedică demineralizarea oaselor şi se spune chiar că îmbunătăţeşte vederea. Poate fi procurat din magazinele naturiste, ca plantă uscată pentru ceai.
** Pulberea de frăgezit carnea
E un amestec de condimente măcinate, pe care îl găsiţi în rafturile din supermarket-uri. Dar, în acelaşi timp, este şi un remediu cu eficacitate dovedită împotriva durerii resimţite în urma înţepăturilor sau muşcăturilor de insecte. Farmacistul şi terapeutul Jim LaValle spune că produsele de acest tip conţin papaină, o enzimă ce descompune atât veninul de insecte, cât şi proteina care provoacă inflamaţia, calmând durerea şi reducând dimensiunea umflăturii. LaValle ne recomandă să amestecăm câteva linguri de pulbere cu puţină apă şi, după ce am obţinut o pastă, s-o aplicăm pe locul înţepăturii, unde trebuie lăsată să acţioneze aproximativ o oră.
** Usturoiul
La înţepăturile şi muşcăturile de insecte, usturoiul îndeplineşte un dublu rol: de remediu, dar totodată şi de protecţie contra unor agresiuni viitoare. El poate fi utilizat atât extern, cât şi intern. În cadrul unui studiu italian, participanţii voluntari au fost bine protejaţi de insecte, prin aplicaţiile externe cu usturoi. În acest scop, se poate întrebuinţa uleiul, însă există şi alternativa de a pune pe locul afectat o cataplasmă cu căţei de usturoi zdrobiţi.
** Menta
Menta ne lasă în gură o senzaţie înviorătoare de răcorire - şi acelaşi lucru se întâmplă şi pe zona unde s-a produs înţepătura sau muşcătura. O picătură de ulei eteric de mentă va activa microcirculaţia la locul lezat, grăbind astfel descompunerea veninului. Efectul răcoritor ameliorează durerea şi mâncărimile, reducând nevoia de a ne scărpina. Pentru atenuarea mâncărimilor, puteţi, de asemenea, să vă preparaţi un unguent din frunze de mentă zdrobite, încorporate în untură de porc, ceară de albine sau chiar ulei. Ori, mai simplu: aplicaţi puţină pastă de dinţi mentolată pe porţiunea de piele în cauză.
Cuişoarele (Syzygium aromaticum) - reprezintă unul dintre cele mai eficiente mijloace de apărare împotriva insectelor. Uleiul de cuişoare, diluat sau combinat, poate descuraja ţânţarii, puricii şi alte gâze sâcâitoare care ar vrea să se apropie de dvs. Iată cum puteţi proceda: * diluaţi uleiul cu alcool sanitar, vodcă sau ulei de măsline. Amestecaţi într-o sticlă bine închisă o parte ulei de cuişoare cu 10 părţi de lichid, agitaţi bine sticla şi aplicaţi combinaţia direct pe piele. Repetaţi procedura la fiecare două ore, atât timp cât vă aflaţi în aer liber, iar dacă transpiraţi, chiar mai des. După ce v-aţi întors acasă, îndepărtaţi soluţia de pe piele prin spălare. * Mai puteţi folosi uleiul de cuişoare amestecându-l cu apă distilată în proporţia 1:10. Puneţi amestecul într-o sticlă cu pulverizator şi întrebuinţaţi soluţia pentru a pulveriza pe garduri, ca şi pe instrumentele dvs. de grădinărit.
** Ceapa
Atunci când o tăiem, ceapa ne irită ochii, dar dacă o punem direct pe locul unei înţepături de insectă, ea reuşeşte să reducă inflamaţia, cu toate că specialiştii n-au găsit încă o explicaţie plauzibilă a acestui fenomen. Uneori, chiar şi felurile de mâncare gătite cu ceapă ne aduc o anumită uşurare, atenuând simptomele neplăcute, ivite ca o consecinţă a înţepăturii sau muşcăturii de insectă.
Cojile cepei au un puternic efect dezinflamator, datorită conţinutului bogat de quercitină, o substanţă cu acţiune antialergică. La prepararea unei supe, puteţi pune în ea, pe lângă ceapa tăiată, şi cojile (eventual introduse într-un infuzor din cele folosite pentru ceai). Zeama se va colora în maroniu, iar dvs. vă veţi asigura o doză consistentă de quercitină. Bineînţeles că, înainte de a turna supa în farfurie, va trebui să îndepărtaţi cojile.
* Oţetul de mere
Imediat după ce aţi înlăturat acul, trataţi locul iritat cu oţet de mere rece, pentru a reduce cât mai mult posibil roşeaţa şi tumefierea, care sunt inevitabile. În funcţie de zona unde este plasat locul înţepăturii, cufundaţi porţiunea de piele în oţet sau îmbibaţi cu el un tampon de vată, puneţi-l acolo unde s-a produs înţepătura şi fixaţi-l cu un plasture.
* Gheaţa
Poate părea o soluţie simplistă, dar dacă tamponaţi înţepătura de insectă cu un cub de gheaţă, durerea şi inflamaţia se vor atenua. Ţineţi gheaţă pentru zece minute pe locul dureros, apoi faceţi o pauză de câteva minute şi repetaţi procedura. Dacă înfăşuraţi cubul de gheaţă într-o cârpă curată sau într-un mic şervet de bucătărie, puteţi lăsa această compresă pe piele până la 20 de minute. În cazul când nu suportaţi contactul cu gheaţa, înlocuiţi-o cu o cârpă înmuiată în apă foarte rece.
* Fulgii de ovăz
S-au dovedit utili la ameliorarea simptomelor vărsatului de vânt şi sunt cum nu se poate mai potriviţi pentru o cataplasmă care combate senzaţiile de mâncărime provocate de înţepăturile sau muşcăturile de insecte. Fierbeţi o cantitate de fulgi de ovăz, lăsaţi terciul să se răcească şi întindeţi-l pe un şervet de bumbac. Puneţi cataplasma pe locul iritat, acoperiţi-o cu un prosop uscat şi aşezaţi deasupra o buiotă umplută cu apă bine încălzită, totuşi nu prea fierbinte.
* Bicarbonatul de sodiu
O pastă de bicarbonat de sodiu poate reduce inflamaţia cauzată de o înţepătură sau muşcătură de insectă. Terapeuţii ne sfătuiesc să dizolvăm 1 linguriţă de bicarbonat într-o cană de apă, să îmbibăm cu lichidul obţinut un tampon de vată sau o bucată de pânză şi să lăsăm 20 de minute compresa pe locul afectat.
* Pătrunjelul
Mestecaţi puţin pătrunjel pentru a vă împrospăta respiraţia, după ce aţi mâncat usturoi - şi frecaţi-vă pielea cu el, dacă aţi avut ghinionul să fiţi înţepaţi sau muşcaţi de o insectă. Medicina populară a folosit dintotdeauna pătrunjelul ca leac la înţepăturile de insecte.
* Scorţişoara
În prevenirea înţepăturilor de insecte, scorţişoara are o dublă acţiune. Pe de-o parte, omoară larvele de ţânţari şi, pe de alta, oferă protecţie împotriva insectelor în general. Ca să vă apăraţi de ele, amestecaţi puţin ulei de scorţişoară în crema pe care o întrebuinţaţi de obicei şi aplicaţi-o, înainte de fiecare ieşire în aer liber. Câteva picături vor fi de ajuns, căci aroma de scorţişoară trebuie să rămână discretă.
Alimente de consumat cu prudenţă
Dr. Janet Maccaro, autoarea cărţii "Natural Health Remedies A-Z", ne avertizează că un consum excesiv de zahăr şi de alcool atrage insectele. Dacă nu vreţi să deveniţi ţinta agresiunii lor, ar trebui să beţi cu măsură şi să renunţaţi la alimentele care conţin mult zahăr.