Frumusețe cu flori de vară

Rodica Demian
- Uleiuri pentru uz extern -

Vara florilor a-nceput și multe din ele abia așteaptă să ne poată fi de folos. E momentul optim al uleiurilor care se prepară acasă. Transformați-vă bucătăria în laborator. Am ales pentru dvs. șapte rețete și vă dorim să vă bucurați folosindu-le!

Rețeta de bază

* Toate rețetele sunt gândite pentru o cantitate de circa 100 ml, dar ele pot fi înjumătățite sau dublate. Preparați ule­iurile, pe cât se poate, proaspete și în canti­tăți mici. În principiu, toate mixturile au o durabilitate de mini­mum 6 luni. Înscrieți, totuși, data pe ele.
* Puneți ingre­dientele într-un bor­can curat și uscat (de circa 150 ml). Un al doilea borcan vă va fi necesar la măsu­rat. Luați plante proaspete, mă­run­țite, și umpleți borcanul pe trei sferturi (dacă plan­tele sunt uscate, până la jumătate).
* Turnați, apoi peste ele, 120 ml ulei de măsline, de floarea-soarelui sau de dovleac, cu condiția să fie de calitate. Plantele trebuie să fie acoperite complet. Amestecați bine cu o lingură și apăsați-le pe fundul borcanului, pentru că tot ce depășește nive­lul uleiului poate mucegăi mai târziu.
* Închideți borcanul și puneți-l într-un loc cald, dar nu expus direct razelor solare.
* Pentru ca substanțele active să se dizolve cât mai bine, scuturați borcanul de câteva ori pe zi și mai presați, din când în când, plantele.
* După 14 zile, strecurați uleiul printr-o sită deasă, apoi printr-un filtru de cafea. Astfel sunt eliminate și cele mai mici impurități.
* Uleiul astfel preparat se toarnă într-un bor­can din sticlă de culoare închisă și se păs­trează la răcoare și ferit de lumină.

1. Ulei cu gălbenele, pentru calmarea tenului
Gălbenelele erau folosite încă din Evul Mediu pentru vindecarea ră­ni­lor, inclusiv a celor produse de ar­suri. Au efect antioxidant, antibac­terian și antiinflamator. Uleiul poate fi aplicat pe față, atât pentru piele sensibilă, cât și aspră.
Ingrediente: se umple borcanul pe 3/4 cu flori proaspete de gălbe­nele, sau pe jumătate, cu flori uscate. Se toarnă deasupra un ulei vegetal la alegere.

2. Ulei cu rozmarin și petale de trandafir, pentru păr tocit
Vara, soarele și vântul devin duș­mani ai părului dvs., pe care îl usucă și îl rup. Rozmarinul îl întărește, îi conferă strălucire și evidențiază mai ales nuanțele închise.
Ingrediente: umpleți 1/4 din bor­can cu rozmarin proas­păt, sau 1/6 din borcan cu rozmarin uscat. Adău­gați aceeași cantitate de pe­tale de trandafir. Aco­periți-le cu ulei de ar­gan (ideal) sau cu unul dintre ule­iu­rile indi­ca­te.

3. Ulei relaxant, cu roiniță, levănțică și hamei
Polifenolii din hamei stimulează producția de cola­gen și netezesc pie­lea. Levănțica și roinița calmează, iar parfumul lor proaspăt creează bună-dispoziție. Un ames­tec perfect, ca adaos la apa de baie.
Ingrediente: Se umple 1/4 din bor­can cu conuri proas­pete de hamei sau 1/6 cu plantă uscată. Se adaugă o cantitate egală de flori de roiniță și aceeași cantitate de flori de levăn­țică. Se acoperă plantele cu ulei de migdale (ideal).

4. Ulei și demachiant cu mușețel
Mușețelul este apreciat încă din vremuri străvechi pentru efectul lui vindecător asupra rănilor. Dar aten­ție: persoanele alergice trebuie să fie cu băgare de seamă, pentru că în ca­zul unei pieli sensibile, extractele din florile de mușețel pot fi deosebit de iritante.
Pentru demachiere, se pun 1-2 pi­cături de ulei pe o bucată de vată și se îndepăr­tea­ză ușor urmele de mas­­cara, de creion der­ma­tograf sau de ruj.
Ingrediente: se umple borcanul pe 3/4 cu flori proaspete, sau pe jumă­tate, cu flori uscate de mușețel. Se aco­peră cu ulei de măs­line.

5. Ulei cu trifoi roșu, brusture și rozmarin pentru pielea capului
Amestecul preparat din flori de trifoi roșu, rădăcină de brusture și rozmarin întărește ră­dăcinile părului, stimulează irigarea san­guină și îngrijește pielea capului. De ase­menea, accelerează creșterea părului, iar supărătoarea mătreață rămâne doar o amintire urâtă.
Ingrediente: se umple 1/4 din bor­can cu flori proaspete de trifoi roșu, sau 1/6 din borcan cu flori uscate de trifoi roșu. Se adaugă 1/4 de borcan de rădăcină proaspătă de brusture, respectiv, 1/6 de borcan de rădăcină uscată. Se adaugă aceeași cantitate de ace de rozmarin. Se acoperă plantele cu ulei de ricin.

6. Ulei vitalizant cu flori de tei și de levănțică
Florile de tei sunt bogate în vita­mina C și mangan, împrospătează și protejează pielea. Împreună cu le­vănțica oferă baza perfectă pentru un ulei de masaj regenerant.
Ingrediente: se umple 1/4 din bor­­can cu flori proaspete de levăn­țică, sau 1/6 din bor­can cu flori us­cate. Se adaugă cam 1/2 de borcan de flori proaspete de tei sau 1/4 de bor­can de flori uscate. Se încor­po­rează și 10 boabe zdrobite de pi­per. Se toarnă deasupra ulei (ideal, de susan).

7. Ulei cu flori de mușcată și petale de trandafir, împotriva ridurilor
Aceste flori trebuie bine păstrate în memorie: mușcatele netezesc pielea, au efect antibacterian și antioxidant, iar trandafirul amplifică funcția ei de apărare și calmează roșeața. Un duo perfect pen­tru un ten frumos și fără riduri. Se masează 2 picături pe fața curățată.
Ingrediente: Se umple 1/4 din borcan cu flori proaspete de mușcată roșie, sau 1/6 din borcan cu flori uscate. Se adaugă 1/2 de borcan de petale proas­pete sau 1/4 de borcan de petale uscate de trandafir. Se acoperă cu ulei.