O vizită în Statele Unite ale Americii e, în sine, un eveniment. Dragnea şi Grindeanu au făcut un adevărat show, cu trei poze tremurate, în care-i strângeau mâna proaspăt alesului Donald Trump, la un dineu cu mii de invitaţi care şi-au plătit intrarea. Cu atât mai importantă este o vizită de lucru cu discuţii pe o agendă clară, la Casa Albă, la doar 6 luni de la instalarea noului preşedinte, şi într-un context internaţional în care nici partenerii tradiţionali ai SUA nu prea ştiu cum să-l ia pe Donald Trump.
Programată ideal, între recentul şi foarte tensionatul summit NATO de la Bruxelles şi iminenta întâlnire a Comisiei Europene de săptămâna viitoare, vizita în Statele Unite a lui Klaus Iohannis poate aduce României un avantaj strategic, printr-o justă şi inspirată poziţionare internaţională, pe care o tot aşteptăm de ceva vreme, mai cu seamă în contextul evoluţiilor din Turcia şi al conflictului deschis dintre "greii" Estului, Ungaria şi Polonia, şi nucleul dur al UE, Germania şi Franţa.
E prematur să avansăm rezultatele întâlnirilor pe care preşedintele Iohannis le va avea la Washington. Dar un amănunt trebuie remarcat din primul moment: cei care au reuşit programarea acestei vizite-fulger la Donald Trump - corpul diplomatic românesc de la Washington şi comandanţii militari de legătură cu armata SUA, foarte influentă la Casa Albă, şi-au făcut treaba excelent. Se vorbeşte de luni de zile de o iminentă întâlnire între Donald Trump şi şeful Ungariei, Viktor Orban, cu toate consecinţele imprevizibile pentru noi, despre care avertizau unii comentatori, şi iată că Klaus Iohannis ajunge primul în biroul de lucru al preşedintelui SUA!
Că un preşedinte-businessman ca Trump îşi ştie bine interesele nu mai e niciun secret. Rămâne doar ca şi Iohannis să scoată maximum din această ocazie de aur pe care o are, cu siguranţă momentul-cheie al mandatului său pe politică externă. Dacă va reuşi, se va întoarce întărit nu doar în relaţia cu partenerii europeni, cărora le va putea vorbi "la prima mână" despre cum vede Trump relaţia cu UE şi statele NATO, ci şi în relaţia cu actorii politici interni. Legăturile dintre premier şi oamenii grei din PSD par tot mai şubrede. Se vorbeşte deja, pe faţă, despre posibila debarcare a lui Sorin Grindeanu, iar formarea unui nou guvern va trece, inevitabil, prin mâinile preşedintelui...