Lovitura lui Iohannis

Ciprian Rus
Intrat, imediat după protestele de stradă din iarnă, îm­potriva Guvernului Grindeanu, într-o deja obișnuită pe­rioadă de letargie, președintele Klaus Iohannis sur­prin­de din nou, pe toată lumea, printr-o lovitură de ima­gine cu atât mai spectaculoasă cu cât nu a transpirat în mediile de presă și nu a fost anticipată de niciunul dintre "analiștii" atoateștiutori, care se perindă pe la televiziunile de știri.

O vi­zi­tă în Statele Unite ale Americii e, în sine, un eveniment. Dragnea și Grindeanu au fă­cut un adevărat show, cu trei poze tremurate, în care-i strângeau mâna proas­păt alesului Donald Trump, la un dineu cu mii de invitați care și-au plătit intrarea. Cu atât mai im­por­tantă este o vizită de lucru cu discuții pe o agendă clară, la Casa Albă, la doar 6 luni de la instalarea noului preșe­din­te, și într-un con­­text internațional în care nici partenerii tra­diționali ai SUA nu prea știu cum să-l ia pe Donald Trump.
Programată ideal, între recentul și foarte tensionatul summit NATO de la Bruxelles și iminenta întâlnire a Co­mi­siei Europene de săptămâna viitoare, vizita în Statele Unite a lui Klaus Iohannis poate aduce României un avan­taj strategic, printr-o justă și inspirată po­zi­ționare interna­țio­nală, pe care o tot așteptăm de ceva vreme, mai cu sea­mă în contextul evoluțiilor din Turcia și al conflictului deschis dintre "greii" Estului, Ungaria și Polonia, și nu­cleul dur al UE, Germania și Franța.
E prematur să avansăm rezultatele întâlnirilor pe care președintele Iohannis le va avea la Washington. Dar un amănunt trebuie remarcat din primul moment: cei care au reușit programarea acestei vizite-fulger la Donald Trump - corpul diplomatic românesc de la Washington și coman­danții militari de legătură cu armata SUA, foarte influentă la Casa Albă, și-au făcut treaba excelent. Se vorbește de luni de zile de o iminentă întâlnire între Donald Trump și șeful Ungariei, Viktor Orban, cu toate consecințele im­pre­vizibile pentru noi, despre care avertizau unii comentatori, și iată că Klaus Iohannis ajunge primul în biroul de lucru al președintelui SUA!
Că un președinte-businessman ca Trump își știe bine in­teresele nu mai e niciun secret. Rămâne doar ca și Iohannis să scoată maximum din această ocazie de aur pe care o are, cu siguranță momentul-cheie al mandatului său pe politică externă. Dacă va reuși, se va întoarce întărit nu doar în relația cu partenerii europeni, cărora le va putea vorbi "la prima mână" despre cum vede Trump relația cu UE și statele NATO, ci și în relația cu actorii politici in­terni. Legăturile dintre premier și oamenii grei din PSD par tot mai șubrede. Se vorbește deja, pe față, despre po­si­bila debarcare a lui Sorin Grindeanu, iar formarea unui nou guvern va trece, inevitabil, prin mâinile președin­telui...