"Am fost întrebat de multe ori, de ce vin atât de des în România? Ce o face atât de specială, de atractivă? Pentru mine, răspunsul e clar: voi, prietenii mei români, peisajul vostru natural, cultural, tradiţiile voastre, dar şi capacitatea voastră de inovare şi schimbare, ceea ce sunteţi după secole de istorie, identitatea voastră şi ceea ce puteţi face, energia schimbării pe care o puteţi mobiliza, acestea sunt faptele care vă fac speciali în lume. Arhitectura voastră, peisajele voastre agricole, biodiversitatea, pajiştile şi livezile, mozaicul habitatului şi diversitatea comunităţilor şi a tradiţiilor voastre. Toate acestea, împreună, sunt o comoară - comoara voastră de oferit lumii. Mi se pare că, uneori, nu sunteţi deplin conştienţi de ele. Deci, când vă uitaţi în viitor, vă rog să aveţi aceste valori în minte: sunt unice".
"Marca voastră ca ţară e exact acest mix de valori şi tradiţii autentice, arhitectura, gustul hranei voastre, ţesătura ancestrală a comunităţilor voastre, biodiversitatea unică şi capacitatea voastră de a inova - toate acestea vă fac speciali, şi de aceea mă întorc întotdeauna în România, şi de aceea o parte a sufletului meu e întotdeauna aici. Viaţa modernă nu înseamnă să uiţi valorile trecutului şi să înlocuieşti totul cu lucruri noi, ci să combini într-un mod inteligent valorile fundamentale ale culturii şi tradiţiei, cu inovaţie şi tehnologii noi, fără a tăia legătura între societatea umană şi natură. România are o istorie fascinantă şi diversă, moştenită de la daci, pe care a construit o viaţă bazată pe o relaţie armonioasă cu natura. E o bogăţie care poate fi un avantaj pentru România modernă. Ar fi minunat, într-adevăr, dacă şcolile din România ar cultiva ideea că natura şi tradiţiile sunt un avantaj pentru viaţa modernă a ţării. E singurul mod în care poţi construi un viitor în care România ar avea un loc unic, inovând, fără a-şi pierde preţiosul suflet".
Am reprodus doar două fragmente din emoţionantul discurs ţinut de Prinţul Charles al Marii Britanii la Cluj-Napoca, după primirea titlului de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii "Babeş-Bolyai". Prinţul nu ratează nici un prilej pentru a-şi clama, din nou şi din nou, ataşamentul faţă de România. O face programatic, în speranţa că, poate, vom înţelege cândva marele dar pe care îl avem. Şi pune nu doar emoţie în ceea ce spune, ci dă şi direcţia pragmatică, clară, pe care ar trebui să se dezvolte România, dacă vrea să fie unică şi să nu-şi piardă "preţiosul suflet".
La două zile de la discursul Prinţului Charles, miniştrii din Guvernul Grindeanu făceau valuri, aberând c-ar fi mai bine să schimbăm "frunza lui Udrea" cu oaia, pe logo-ul turistic al României... Ce diferenţă între viziunea Prinţului Charles şi realitatea de la Bucureşti!