Măsuri practice
* Treziţi-vă în fiecare dimineaţă între orele 3-7. Clasicii ayurveda ne recomandă să ne deşteptăm dimineaţa la orele "de aur", când atmosfera este infuzată cu luminozitate şi claritate. Trezitul devreme ne insuflă energie pentru întreaga zi şi susţine un metabolism sănătos.
* Beţi un pahar mare cu apă caldă, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun. Stimulează întregul sistem digestiv, trezeşte metabolismul şi oferă un start bun pentru îndeletnicirile zilei.
* Găsiţi între 5 şi 10 minute de linişte şi relaxare dimineaţa. Rugaţi-vă sau proiectaţi-vă cu bucurie un gând în minte. Meditaţia declanşează un "răspuns" în organism, ce ajută la diminuarea stresului, una dintre principalele cauze ale creşterii în greutate.
* Consumaţi alimente de sezon, preferabil din regiunea în care locuiţi. Când mâncăm alimente locale, digestia e mai uşoară şi absorbţia nutrienţilor mai bună.
* Îngrăşarea apare ca rezultat al dezechilibrului energetic, spun vindecătorii indieni. Acesta poate fi perturbat de emoţii negative, stres, accidentări, dietă nesănătoasă, schimbări de climă, relaţii tensionate de familie. Măcar o parte din ele pot fi evitate.
Dieta
* În ayurveda, alimentaţia are un rol important în slăbit şi trebuie să ajute la refacerea şi menţinerea armoniei şi echilibrului între minte şi corp, ce are ca rezultat evitarea îngrăşării. Dieta Sattvic, care are un rol de bază în ayurveda, pune accent pe alimente şi obiceiuri alimentare care dau corpului energie şi vitalitate, adică alimente proaspete, naturale, de sezon. Sunt preferate legumele, fructele, cerealele integrale, seminţele, nucile, lactatele. Toate trebuie să fie proaspete şi preparate uşor. De asemenea, Sattvic exclude alimentele şi băuturile care induc stare de somnolenţă, greutate, oboseală, nelinişte, lipsă de concentrare - care sunt considerate "tamas" sau "rajasic". Din aceste categorii fac parte şi alimentele vechi, arse, descompuse, putrede, prea condimentate sau prea procesate, fructele necoapte. Într-un regim corect, trebuie să se regăsească toate cele 6 arome - dulce, sărat, acru, picant, amar, astringent - prin rotaţie.
* Cea mai "mare" masă să fie prânzul: la mijlocul zilei, digestia este mai puternică. Programul ideal al zilei: mic dejun mediu, prânz mare, iar cina uşoară şi luată seara, devreme, cu cel puţin 2 ore înainte de culcare.
* "Ordinea" alimentelor la o masă ar fi: alimentele bogate în proteine şi cele cu multe fibre se consumă la începutul mesei, urmate de legume (crude, coapte sau sub formă de salată), apoi fructele.
* Alimentele nu trebuie să fie prea dulci, prea sărate, prea uleioase.
* Apa se fierbe câteva minute şi se bea doar caldă, între mese, niciodată imediat după masă. Apa băută între mese ajută la eliminarea toxinelor şi arderea grăsimilor.
* Cum moderaţia este un element-cheie în ayurveda, mesele trebuie să fie reduse cantitativ, astfel ca la sfârşit, stomacul să fie plin doar pe trei sferturi.
* Condimentele nu trebuie să lipsească din mâncare. Ele ţin digestia şi metabolismul "la turaţie maximă" şi corectează dezechilibrele energetice. Iată câteva condimente bune pentru toată lumea: chimen, schinduf, ghimbir, coriandru, seminţe de muştar alb-negru, turmeric.
* Condimentele proaspete se adaugă la sfârşitul gătitului, ori aproape de servire, pentru a nu-şi pierde din gust şi aromă. Condimentele uscate pot fi adăugate mai devreme.
Remedii pentru slăbit
Pe lângă sfaturile de mai sus, vindecătorii indieni ne mai recomandă şi anumite remedii din plante ce ajută la topirea grăsimii.
Ghimbir (Zingiber officinale)
Rădăcina de ghimbir este un medicament şi condiment folosit în India de mii de ani. Virtuţile lui sunt nenumărate, iar una dintre ele este că ajută la slăbit.
Cum se utilizează:
Pentru a aprinde focul digestiei şi al topirii kilogramelor, înainte cu o jumătate de oră de mesele principale, mestecaţi o felioară de ghimbir proaspăt, peste care aţi presărat un vârf de cuţit de sare de mare, câteva picături de lămâie şi o jumătate de linguriţă de miere.
Piper negru (Piper nigrum)
Aflat la loc de cinste în vechime, pe post de ofrandă pentru zei, piperul negru e nelipsit în leacurile indiene. Tratatele medicale străvechi îl menţionează ca remediu pentru o mulţime de afecţiuni, printre care digestia dificilă şi obezitatea. Piperul negru conţine o substanţă numită piperină, care nu numai că îi dă aroma iute, dar ajută la arderea grăsimilor într-un ritm mai rapid şi blochează formarea de noi celule de grăsime.
Cum se utilizează:
* Se toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de piper negru măcinat. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni de ceai pe zi, între mese.
* O combinaţie ce ajută să vă debarasaţi de kilogramele în plus este cea dintre piper, lămâie şi miere. Puneţi la fiert 2 pahare de apă, şi când lichidul scade la jumătate, trageţi vasul deoparte. Când devine călduţă, amestecaţi apa cu sucul de la o lămâie, o lingură de piper negru pulbere şi o lingură de miere. Se bea în fiecare dimineaţă.
Pulbere Trikatu Churna
Nelipsită din "dulăpiorul cu medicamente" al locuitorilor Indiei, Trikatu este o combinaţie de pulberi de mai multe tipuri de piper şi ghimbir. Este vindecătoare în multe afecţiuni, dar şi un ajutor nepreţuit în corectarea metabolismului lent şi stimularea arderii grăsimilor.
Cum se utilizează:
Se ia o linguriţă de pulbere Trikatu Churna cu o linguriţă de miere, împreună cu un pahar cu apă caldă, dimineaţa pe stomacul gol, timp de cel puţin 15 zile. Vă ajută să slăbiţi, prin "impulsul" pe care îl dă metabolismului.