Slăbiți în stil indian

Iulia Vlad
- A venit primăvara și vă luptați în continuare cu kilogramele? Paltoanele s-au întors în dulapuri, la naftalină, și silueta dvs., ră­masă fără cortină, seamănă cu reclamele la cauciucurile Michelin? Ei bine, dacă n-ați obosit să fiți cobai de experiențe la toate reco­mandările de slăbit din ziare, încercați și dieta care urmează. Face parte din ayurveda, medicina tradițională indiană, tot mai apreciată de amatorii de naturism -

Măsuri practice

* Treziți-vă în fiecare dimineață între orele 3-7. Clasicii ayurveda ne recomandă să ne deș­tep­tăm dimineața la orele "de aur", când atmosfera este infuzată cu luminozitate și claritate. Trezitul devreme ne insuflă energie pentru întreaga zi și sus­ține un metabolism sănătos.
* Beți un pahar mare cu apă caldă, în fiecare dimineață, pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun. Stimulează întregul sistem digestiv, trezește metabolismul și oferă un start bun pentru îndeletnicirile zilei.
* Găsiți între 5 și 10 minute de liniște și rela­xare dimineața. Rugați-vă sau proiectați-vă cu bu­cu­rie un gând în minte. Meditația declanșează un "răspuns" în organism, ce ajută la diminuarea stre­sului, una dintre principalele cauze ale creșterii în greutate.
* Consumați alimente de sezon, preferabil din regiunea în care locuiți. Când mâncăm alimente locale, digestia e mai ușoară și absorbția nutrien­ților mai bună.
* Îngrășarea apare ca rezultat al dezechi­li­brului energetic, spun vindecătorii indieni. Acesta poate fi perturbat de emoții negative, stres, accidentări, dietă nesănătoasă, schimbări de climă, relații tensio­nate de fa­mi­lie. Măcar o parte din ele pot fi evitate.

Dieta

* În ayurveda, alimentația are un rol important în slăbit și tre­buie să ajute la refacerea și menți­nerea armoniei și echili­brului între minte și corp, ce are ca rezultat evitarea îngrășării. Dieta Sattvic, care are un rol de bază în ayur­veda, pune accent pe alimente și obiceiuri alimentare care dau cor­pului energie și vitalitate, adică ali­mente proaspete, naturale, de sezon. Sunt preferate legumele, fructele, cerealele integra­le, semințele, nucile, lactatele. Toate tre­buie să fie proaspete și preparate ușor. De ase­menea, Sattvic exclude alimentele și băuturile care induc stare de somnolență, greutate, obo­seală, neliniște, lipsă de concentrare - care sunt con­siderate "tamas" sau "rajasic". Din aceste ca­te­gorii fac parte și alimentele vechi, arse, des­compuse, putrede, prea condimentate sau prea procesate, fructele necoapte. Într-un regim corect, trebuie să se regăsească toate cele 6 arome - dulce, sărat, acru, picant, amar, astringent - prin rotație.
* Cea mai "mare" masă să fie prânzul: la mijlocul zilei, digestia este mai puter­nică. Programul ideal al zilei: mic dejun mediu, prânz mare, iar cina ușoară și luată sea­ra, devreme, cu cel puțin 2 ore înainte de cul­care.
* "Ordinea" alimen­telor la o masă ar fi: ali­mentele bogate în proteine și cele cu multe fibre se con­sumă la începutul me­sei, urmate de legume (cru­­de, coapte sau sub for­mă de sala­tă), apoi fruc­te­le.
* Alimentele nu trebuie să fie prea dulci, prea sărate, prea ule­ioase.
* Apa se fierbe câteva minute și se bea doar caldă, între mese, niciodată imediat după masă. Apa băută între mese ajută la eliminarea toxinelor și arderea grăsimilor.
* Masa trebuie luată în liniște și relaxare, iar alimentele se mes­tecă încet și bine înainte de a fi înghițite. Astfel, sistemul digestiv va putea lua maximum de nutrienți din ele.
* Cum moderația este un element-cheie în ayurveda, mesele trebuie să fie reduse cantitativ, astfel ca la sfârșit, stomacul să fie plin doar pe trei sferturi.
* Condimentele nu tre­buie să lipsească din mân­care. Ele țin digestia și me­tabolismul "la turație maxi­mă" și corectează dezechi­librele energetice. Iată câteva condimente bune pentru toa­tă lumea: chimen, schinduf, ghimbir, coriandru, semințe de muștar alb-negru, tur­meric.
* Condimentele proas­pete se adaugă la sfârșitul gătitului, ori aproape de ser­vire, pentru a nu-și pierde din gust și aromă. Condi­mentele uscate pot fi adău­gate mai devreme.

Remedii pentru slăbit

Pe lângă sfaturile de mai sus, vindecătorii in­dieni ne mai recomandă și anumite remedii din plan­te ce ajută la topirea grăsimii.

Ghimbir (Zingiber officinale)
Rădăcina de ghimbir este un medicament și condiment folosit în India de mii de ani. Virtuțile lui sunt nenumărate, iar una dintre ele este că ajută la slăbit.
Cum se utilizează:
Pentru a aprinde focul diges­tiei și al topirii kilogramelor, înainte cu o jumătate de oră de mesele principale, mestecați o felioară de ghimbir proaspăt, peste care ați presărat un vârf de cuțit de sare de mare, câteva pi­cături de lămâie și o jumătate de linguriță de miere.

Piper negru (Piper nigrum)
Aflat la loc de cinste în vechime, pe post de ofran­dă pentru zei, piperul negru e nelipsit în lea­curile indiene. Tratatele medicale străvechi îl men­ționează ca remediu pentru o mulțime de afecțiuni, printre care digestia dificilă și obezitatea. Piperul negru conține o substanță numită piperină, care nu numai că îi dă aroma iute, dar ajută la arderea grăsimilor într-un ritm mai rapid și blochează formarea de noi celule de grăsime.
Cum se utilizează:
* Se toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de piper negru măcinat. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni de ceai pe zi, între mese.
* O combinație ce ajută să vă debarasați de kilogramele în plus este cea dintre piper, lămâie și miere. Puneți la fiert 2 pahare de apă, și când lichi­dul scade la jumătate, trageți vasul deoparte. Când devine călduță, amestecați apa cu sucul de la o lă­mâie, o lingură de piper negru pulbere și o lingură de miere. Se bea în fiecare dimineață.

Pulbere Trikatu Churna
Nelipsită din "dulăpiorul cu medicamente" al locuitorilor Indiei, Trikatu este o combinație de pul­beri de mai multe tipuri de piper și ghimbir. Este vindecătoare în multe afecțiuni, dar și un aju­tor neprețuit în corectarea metabolismului lent și stimularea arderii grăsimilor.
Cum se utilizează:
Se ia o linguriță de pulbere Trikatu Churna cu o linguriță de miere, împreună cu un pahar cu apă caldă, dimineața pe stomacul gol, timp de cel puțin 15 zile. Vă ajută să slăbiți, prin "impulsul" pe care îl dă metabolismului.