Măsuri practice
* Treziți-vă în fiecare dimineață între orele 3-7. Clasicii ayurveda ne recomandă să ne deșteptăm dimineața la orele "de aur", când atmosfera este infuzată cu luminozitate și claritate. Trezitul devreme ne insuflă energie pentru întreaga zi și susține un metabolism sănătos.
* Beți un pahar mare cu apă caldă, în fiecare dimineață, pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun. Stimulează întregul sistem digestiv, trezește metabolismul și oferă un start bun pentru îndeletnicirile zilei.
* Găsiți între 5 și 10 minute de liniște și relaxare dimineața. Rugați-vă sau proiectați-vă cu bucurie un gând în minte. Meditația declanșează un "răspuns" în organism, ce ajută la diminuarea stresului, una dintre principalele cauze ale creșterii în greutate.
* Consumați alimente de sezon, preferabil din regiunea în care locuiți. Când mâncăm alimente locale, digestia e mai ușoară și absorbția nutrienților mai bună.
* Îngrășarea apare ca rezultat al dezechilibrului energetic, spun vindecătorii indieni. Acesta poate fi perturbat de emoții negative, stres, accidentări, dietă nesănătoasă, schimbări de climă, relații tensionate de familie. Măcar o parte din ele pot fi evitate.
Dieta
* În ayurveda, alimentația are un rol important în slăbit și trebuie să ajute la refacerea și menținerea armoniei și echilibrului între minte și corp, ce are ca rezultat evitarea îngrășării. Dieta Sattvic, care are un rol de bază în ayurveda, pune accent pe alimente și obiceiuri alimentare care dau corpului energie și vitalitate, adică alimente proaspete, naturale, de sezon. Sunt preferate legumele, fructele, cerealele integrale, semințele, nucile, lactatele. Toate trebuie să fie proaspete și preparate ușor. De asemenea, Sattvic exclude alimentele și băuturile care induc stare de somnolență, greutate, oboseală, neliniște, lipsă de concentrare - care sunt considerate "tamas" sau "rajasic". Din aceste categorii fac parte și alimentele vechi, arse, descompuse, putrede, prea condimentate sau prea procesate, fructele necoapte. Într-un regim corect, trebuie să se regăsească toate cele 6 arome - dulce, sărat, acru, picant, amar, astringent - prin rotație.
* Cea mai "mare" masă să fie prânzul: la mijlocul zilei, digestia este mai puternică. Programul ideal al zilei: mic dejun mediu, prânz mare, iar cina ușoară și luată seara, devreme, cu cel puțin 2 ore înainte de culcare.
* "Ordinea" alimentelor la o masă ar fi: alimentele bogate în proteine și cele cu multe fibre se consumă la începutul mesei, urmate de legume (crude, coapte sau sub formă de salată), apoi fructele.
* Alimentele nu trebuie să fie prea dulci, prea sărate, prea uleioase.
* Apa se fierbe câteva minute și se bea doar caldă, între mese, niciodată imediat după masă. Apa băută între mese ajută la eliminarea toxinelor și arderea grăsimilor.
* Masa trebuie luată în liniște și relaxare, iar alimentele se mestecă încet și bine înainte de a fi înghițite. Astfel, sistemul digestiv va putea lua maximum de nutrienți din ele.
* Cum moderația este un element-cheie în ayurveda, mesele trebuie să fie reduse cantitativ, astfel ca la sfârșit, stomacul să fie plin doar pe trei sferturi.
* Condimentele nu trebuie să lipsească din mâncare. Ele țin digestia și metabolismul "la turație maximă" și corectează dezechilibrele energetice. Iată câteva condimente bune pentru toată lumea: chimen, schinduf, ghimbir, coriandru, semințe de muștar alb-negru, turmeric.
* Condimentele proaspete se adaugă la sfârșitul gătitului, ori aproape de servire, pentru a nu-și pierde din gust și aromă. Condimentele uscate pot fi adăugate mai devreme.
Remedii pentru slăbit
Pe lângă sfaturile de mai sus, vindecătorii indieni ne mai recomandă și anumite remedii din plante ce ajută la topirea grăsimii.
Ghimbir (Zingiber officinale)
Rădăcina de ghimbir este un medicament și condiment folosit în India de mii de ani. Virtuțile lui sunt nenumărate, iar una dintre ele este că ajută la slăbit.
Cum se utilizează:
Pentru a aprinde focul digestiei și al topirii kilogramelor, înainte cu o jumătate de oră de mesele principale, mestecați o felioară de ghimbir proaspăt, peste care ați presărat un vârf de cuțit de sare de mare, câteva picături de lămâie și o jumătate de linguriță de miere.
Piper negru (Piper nigrum)
Aflat la loc de cinste în vechime, pe post de ofrandă pentru zei, piperul negru e nelipsit în leacurile indiene. Tratatele medicale străvechi îl menționează ca remediu pentru o mulțime de afecțiuni, printre care digestia dificilă și obezitatea. Piperul negru conține o substanță numită piperină, care nu numai că îi dă aroma iute, dar ajută la arderea grăsimilor într-un ritm mai rapid și blochează formarea de noi celule de grăsime.
Cum se utilizează:
* Se toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de piper negru măcinat. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni de ceai pe zi, între mese.
* O combinație ce ajută să vă debarasați de kilogramele în plus este cea dintre piper, lămâie și miere. Puneți la fiert 2 pahare de apă, și când lichidul scade la jumătate, trageți vasul deoparte. Când devine călduță, amestecați apa cu sucul de la o lămâie, o lingură de piper negru pulbere și o lingură de miere. Se bea în fiecare dimineață.
Pulbere Trikatu Churna
Nelipsită din "dulăpiorul cu medicamente" al locuitorilor Indiei, Trikatu este o combinație de pulberi de mai multe tipuri de piper și ghimbir. Este vindecătoare în multe afecțiuni, dar și un ajutor neprețuit în corectarea metabolismului lent și stimularea arderii grăsimilor.
Cum se utilizează:
Se ia o linguriță de pulbere Trikatu Churna cu o linguriță de miere, împreună cu un pahar cu apă caldă, dimineața pe stomacul gol, timp de cel puțin 15 zile. Vă ajută să slăbiți, prin "impulsul" pe care îl dă metabolismului.