ACNEEA

Andrei Cheran
- Lumina orbitoare a primăverii transformă "defecțiunile" feței în umilință -

Ați crezut că ați scăpat de ea din adoles­cen­ță, dar iată că nesuferitele coșuri se în­torc! Temperaturile ridicate și praful anotimpu­lui tot mai cald le ațâță și le provoacă să explo­de­ze pe obraz. În cazul în care boala nu s-a croni­ci­zat, trata­mentele care urmează pot fi de mare ajutor.
Deși se credea că îi vizează pe adolescenți, tot mai multe femei se îmbolnăvesc de acnee. Dar dacă la adolescenți co­șu­­rile apar mai degrabă pe obraji și pe frunte, la femei ele sunt localizate pe gât, barbă, maxilare, ajungând până pe lobul ure­chilor. Și aspectul lor este diferit: leziunile sunt inflamatorii, pro­fun­de, dureroase, cu un risc mărit de a lăsa în urma lor cicatrici.
Dermatologilor le este greu să explice aceas­tă explozie de acnee la adulți, dar, totuși, câteva piste se profilează. Nu trebuie să vă feriți de ciocolată sau de mezeluri, alimentația jucând doar un rol minor, ba chiar inexistent. Tutunul, în schimb, este primul de pe lista acuzaților. La fel ca și ex­cesul de produse cos­metice, poluarea, stre­sul și fluc­tuațiile hormonale.
Toți acești factori sunt dificil de atacat în același timp. Dar dermatologii dispun de multe po­sibilități de tratament. În primul rând, este ne­voie de răbdare și de perseverență. Primele rezul­tate nu apar decât du­pă câteva săptămâni, iar re­venirea bolii este po­sibilă chiar până la meno­pauză. Dar soluțiile pentru a face pace cu pielea dumneavoastră există și sunt eficiente.

Antibiotice
În caz de acnee severă, o cură de antibiotice (cicline) poate aduce o ameliorare netă și rapidă, scăzând mult riscul apariției cicatricilor. Dar aten­ție, pentru a fi eficace, tratamentul trebuie să du­reze între trei și patru luni, ceea ce, la unele femei, favorizează apariția micozelor vaginale. Un efect secundar pe care dermatologul sau ginecolo­gul va ști să îl elimine.

PLANTE - rădăcină de brusture
Pentru o epidermă mai curată și mai proaspătă, faceți o cură de brusture timp de două luni, sub formă de ceai, granule sau plantă proaspătă. Pro­prie­tățile sale antibacteriene și depurative fac din el un aliat de seamă în ceea ce privește lupta cu problemele de piele. Iar dacă fața dum­nea­voastră are tendința să strălucească în exces, folosiți în trata­ment și panseluța.

Homeopatia
Cel mai bine este să consultați un doctor ho­meopat, care o să vă prescrie tratamentul cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Dar puteți să încer­cați și soluțiile următoare. În toate cazurile: sulfur iodatum 9CH, cinci granule pe zi. Dacă aveți o pie­le care lucește în exces și puncte negre: selenium 5CH, cinci granule pe zi. Dacă coșurile dumnea­voastră sunt infectate, kalium bromatum 9CH, cinci granule pe zi.

Argila
Lăsați la o parte peelingurile, mult prea agresi­ve. Pentru a vă curăța pielea în profunzime, fără să o iritați, optați mai degrabă pentru argila verde. Grație proprietăților sale absorbante, ea curăță epiderma, închide porii și favorizează o cicatrizare blândă.
Cum să vă pregătiți masca? Vărsați infuzie rece de mușețel, care cal­mează, într-un bol. Adă­u­gați argila pudră și a­mes­tecați până obțineți o pastă onc­tuoasă. Adă­u­gați apoi cinci picături de ulei esen­țial de lămâie, un antisep­tic natu­ral.
Utilizare. Aplicați-o în­tr-un strat gros, pe față și pe gât. Clătiți cu apă căl­duță, imediat ce argila în­cepe să se întărească. Folosiți acest tratament de două ori pe săptămână.

Isotretinoina
Derivată din vitamina A, iso­tre­ti­noina este mai cu­noscută sub numele de Roa­cutan. (Se găsește în far­macii.) Dă re­zultate foarte bune la adoles­cenți. La adulți, se recomandă pentru tratarea acneei grave sau recidivante. Este contra­in­dicat în caz de sarcină. Drept ur­mare, nu este prescris decât fe­meilor care folosesc contracep­tive.

Hormonii
Dezechilibrele hor­monale, lua­rea sau în­treru­perea unui contra­cep­tiv oral, pu­nerea unui sterilet hor­monal au re­percusiuni la fe­meile a căror piele este foarte sen­sibilă. De un­de, o producție exce­sivă de sebum, ba chiar o explozie de acnee. Mer­geți la dermatolog și la ginecolog. Or să vă aju­te să gă­siți soluția cea mai bună. Astfel, pi­lulele care conțin pro­gestative per­mit reglarea pro­duc­ției de sebum.

Hidratarea
Pielea acneică are nevoie să fie hidratată. În pri­mul rând, dimineața, pentru a o feri de agresiu­nile exterioare din timpul zilei, dar și seara, cu 30 de minute după aplicarea tratamentelor prescrise de către dermatolog. Scopul: compensarea efec­tului ce usucă pielea și o irită.

Cromoterapia, o nouă pistă?
Din ce în ce mai mulți medici își echipează ca­binetele cu aparate de cromoterapie. Această teh­nică constă în luminarea feței cu trei diode elec­troluminiscente, difuzând o lumină albastră, care distruge coșurile și omoară germenii. Deși această tehnică este nedureroasă și nu prezintă niciun fel de pericol, încă nu există date suficiente pentru a-i fi evaluată eficacitatea.

Laserul
Acneea dumneavoastră chiar este foarte se­veră? Rezistă la tratamentele locale, la anti­biotice și la curele cu isotretinoină? În acest caz, laserul poate vindeca aceste leziuni rebele, chis­tice, sau poate estompa cicatricile. Nu toți doctorii practică această metodă, dar ea este destul de răspândită și veți găsi fără probleme un cabinet. (Vă recoman­dăm tratamentele laser de la Bio-Medica, realizate de specialiști. Tel. 0319101)

Curățirea
Spălați-vă fața, gâtul și decolteul, dimineața, cu produse blânde. Evitați săpunurile și loțiunile pe bază de alcool. Esențial este să vă purificați pielea fără să o agresați. Există mai multe produse foarte bune, de la firmele mari precum Ducray sau Vichy, dar mai ales preparatul Harrogate (cu sulf).

Machiajul
Două bune motive pentru ca doam­nele să rămâ­nă cochete. Machiajul for­mează o barieră împotri­va soarelui. Și veți fi mai puțin tentate să vă tot frecați coșurile, pentru că vor fi mai bine as­cunse. Pentru a masca coșurile infla­mate, aplicați un co­rec­tor de cu­loa­re verde specific pentru acnee. El neutra­lizează culoarea roșie, tratând în același timp imperfecțiunile. Pentru a estompa aspectul în relief al coșurilor subcuta­nate, folosiți un fond de ten cu toleranță mare, non-comedogen și hipo­alergic.

Alte soluții
* Ștergeți-vă coșurile cu un tampon îmbibat în oțet de mere natural sau suc de lămâie.
* Miere condimentată - amestecați o linguriță de miere cu o lingură de nuc­șoară transformată în pul­be­re și aplicați pasta obținută pe coșuri. Lăsați să acțio­ne­ze 20 de minute apoi spăla­ți-vă. Mierea are proprietăți antiseptice și accelerează cicatri­zarea.
* Folosiți creme pe ba­ză de acid salicilic (o con­centrație de 2% este sufi­cientă).